Цей день в історії УПА — 11 травня

1944 рік

Тривалий бій сотні «Сіроманці» УПА-Захід із німцями у селі Карів на Львівщині. Знищені 80 військових, 57 поранено. Втрати УПА – 20 загиблих, 3 поранених. Ще 10 зникли без вісти.

1945 рік

Біля села Вертіж на Дрогобиччині повстанці захопили в полон голову райвиконкому та ще трьох радянських чиновників.

Під час сутички з загоном НКВД у селі Ременів на Львівщині повстанці знищили військового, ще трьох поранили. Загинув один повстанець.

1946 рік

Загін МВД здійснив облаву на табір сотні «Рисі» УПА-Захід біля села Петранка на Станіславщині. В бою знищені 10 військових, ще кількох поранено. Загинули командир сотні Матвій Семак – «Гонта» та ще двоє воїнів УПА, одного поранено.

У селі Мужиловичі на Львівщині підпільники знищили голову сільради і червоноармійця, захопили в полон чотирьох радянських активістів.

Завдяки зраднику опергрупа МВД оточила чотирьох повстанців у селі Буховичі на Дрогобиччині. Двоє застрелились, отримавши поранення, третій підірвався гранатою, і лише останній зміг прорватися.

У селі Береги на Дрогобиччині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищені уповноважений райкому КП(б)У, голова сільради, двоє бійців, ще одного поранено.

1947 рік

Чота сотні «Басейн» УПА-Захід атакувала групу радянських активістів у селі Шумяч на Дрогобиччині. Знищені 3 керівника комсомольської організації, ще кількох відшмагали палицями

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Свершківці на Тернопільщині. Двоє повстанців відмовилися здаватися, вчинили збройний опір і врешті-решт застрелились.

На Тернопільщині підпільники в селі Литятин знищили начальника винищувального батальйону, в селі Гиновичі – військового МВД, а в селі Королівка спалили хату секретаря комсомольської організації.

1948 рік

Повстанці атакували дільницю винищувального батальйону в селі Лука на Львівщині. Особовий склад роззброєно, здобуто 9 гвинтівок і автомат.

1949 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Соснівка на Дрогобиччині загинув один підпільник.

1954 рік

Під час зіткнення з пошуковою групою в Добромильському районі на Дрогобиччині загинули районний провідник ОУН Дмитро Ходай – «Антон» і ще один повстанець.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?