Цей день в історії УПА — 10 листопада

1944 рік

Початок рейду відділу УПА «Сірі Вовки» наддністрянською Буковиною, який тривав до 20 грудня.

1945 рік

Семеро повстанців загинули в сутичці з загоном НКВД біля села Деренівка на Тернопільщині. Серед загиблих районний провідник ОУН І. Мороз – «Василько».

1946 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Лопушанка на Дрогобиччині загинув командир кущової боївки СБ (служби безпеки ОУН) Володимир Прокопик – «Помста».

1947 рік

У засідці біля села Верхняківці на Тернопільщині повстанці знищили двох військових МВД та одного поранили.

Неподалік села Під’ярків на Львівщині кущовий провідник ОУН Михайло Мисяк – «Крук» і двоє повстанців були атаковані загоном МВД і загинули в перестрілці.

У селі Немирів на Львівщині підпільники поранили військового МВД.

1948 рік

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Торки на Львівщині. Повстанці, що перебували всередині, вчинили збройний опір і застрелились останніми патронами.

Повстанець, атакований пошуковою групою МВД у селі Голгочі на Тернопільщині, знищив сержанта, поранив кулеметника і зміг прорватися.

1949 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Монастирець і Нинів Горішній (нині Горішнє) на Дрогобчиччині загинули двоє повстанців, у тому числі станичний ОУН «Олесь».

1950 рік

Пошукова група полку внутрішніх військ захопила криївку в лісі біля села Ясень на Станіславщині. В бою, що зав’язався, загинули референт

надрайонного проводу ОУН Дмитро Юрків – «Пісня», референт районного проводу Іван Гандзюк – «Вітер», повстанець Микола Мельникович – «Дід», зв’язкова районного проводу Олена Мельникович – «Надя» і друкарка Анна Петриней – «Ксеня».

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?