Це треба знати, щоб не попасти в рабство

Важко повірити, що торгівля людьми існує в сучасному світі та є загрозою для людей. Проте, на превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб.

Про це йдеться у роз`ясненні головного спеціаліста відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно - правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Наталії Петухової,

Торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом. Постраждалі часто живуть серед нас, лишаючись непоміченими та навіть не сподіваючись на допомогу. Тому, серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі є злочин торгівля людьми.

Що таке торгівля людьми?

Торгівля людьми – це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

Знайомство з іноземцем. Як вберегтися від небезпечної зустрічі за кордоном?

Бажано, щоб перша зустріч відбулася в Україні або, принаймні, на «нейтральній» території. Інакше можна потрапити у залежність.

Якщо ж зустріч буде відбуватися за кордоном, раджу:

• нікому не довіряйте свій паспорт (документи, які підтверджують Вашу особистість завжди повинні знаходитись тільки при Вас). Зробіть декілька ксерокопій закордонного паспорту та візьміть їх із собою, одну копію не забудьте залишити вдома родичам або знайомим, яким довіряєте більше всього;

• важливо залишити вдома детальну інформацію про місце перебування за кордоном, а також інформацію про Вашого знайомого, який запрошує Вас, а саме: його адресу, номер телефону, Вашу спільну фотографію, ксерокопію його паспорта;

• домовтесь з родичами про те, як будете підтримувати зв’язок. Перед поїздкою за кордон домовтесь про умовне слово, яке буде означати, що необхідна допомога (наприклад, вночі можна сказати: «Доброго ранку!»);

• дізнайтесь номери телефонів Посольства та Консульства України за кордоном. У випадку складної ситуації або загрози життю, необхідно звернутися за допомогою до представництва своєї країни;

• візьміть із собою також телефони неурядових організацій, які надають допомогу (тимчасове проживання, юридичні консультації, харчування та речі першої необхідності) людям, що опинились скрутній ситуації.

Для працевлаштування за кордоном, фірма гарантує легальне працевлаштування і пропонує укласти контракт. Як повинен виглядати такий контракт?

Перш за все необхідно укласти договір із фірмою про надання посередницьких послуг з працевлаштування за кордоном.

Уважно прочитайте цей договір. Ви маєте чітко зрозуміти та усвідомити, які послуги зобов’язується Вам надати даний посередник, та що буде у випадку, коли він не надасть послуг, передбачених у договорі.

Після того, як Ви підписали договір (контракт) з фірмою Вам запропонують укласти ще один договір (контракт) з роботодавцем.

(Трудова угода) контракт має бути написаний 2 мовами: українською та мовою країни, куди Ви їдете.

У тому випадку, коли Ви не все розумієте з контракту написаного іншою мовою, необхідно його перекласти. Ніколи не ставте підпис, якщо Ви не розумієте значення хоча б декількох слів у контракті.

Контракт не повинен містити речень, які неточно описують роботу і мають розпливчастий сенс (наприклад, особа зобов’язана виконувати інші види робіт).

Важливо, щоб у контракті чітко вказувалися умови працевлаштування, місце роботи, час, зарплатня, мало місце медичне страхування.

Якщо країна, у яку працевлаштовується особа, не має з Україною ніяких договорів про співпрацю, то крім контракту, роботодавець повинен вислати запрошення. Запрошення та контракт нададуть підстави для отримання робочої візи і легального працевлаштування за кордоном.

Фірма пропонує допомогу в оформленні візи для роботи за кордоном. Де можна перевірити, яку візу відкрила фірма?

Лише робоча віза надає право легального працевлаштування за кордоном. Кожне посольство іноземної держави в Україні має власну систему кодування різних видів віз.

Для того, щоб дізнатися, який тип візи був відкритий фірмою, необхідно зателефонувати в посольство країни, де збираєтеся працювати, в Україні і назвати код візи, яка проставлена у Вашому закордонному паспорті.

Якщо іноземець пропонує оформити стосунки. Чи треба оформляти шлюбний контракт?

Радимо скласти шлюбний контракт. Наявність такого контракту захистить Ваші інтереси впродовж шлюбу та при розлученні.

Якщо контракт складений іншою мовою, необхідно перекласти його на зрозумілу Вам мову, щоб уникнути можливих непорозумінь.

Не підписуйте контракт, у якому не вказуються права та обов’язки кожної із сторін під час шлюбу, а також у разі розлучення.

Обов’язково зверніть увагу на право опіки над дитиною у випадку розлучення.

Крім того, бажано проконсультуватися з приводу укладення контракту з юристом з міжнародного права. Юрист допоможе докладно ознайомитися із шлюбним законодавством у даній країні, яке може суттєво відрізнятися від українського.

Куди звернутись за допомогою особам, які постраждали від торгівлі людьми?

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» з 1997 року працює в напрямі запобігання торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, ліквідації всіх форм дискримінації та насильства у суспільстві, сприяння дотриманню прав людини, гендерної рівності та захисту прав дітей.

У випадку насильства або порушення прав телефонуйте на Національну «гарячу лінію» з питань протидії торгівлі людьми «Ла Страда-Україна».

Робота «гарячої лінії»

організація роботи Національних «гарячих ліній» з питань запобігання торгівлі людьми, запобігання насильству та захисту прав дітей;

надання консультацій з питань виїзду за кордон з метою працевлаштування, навчання, одруження тощо та з питань насильства й захисту прав дітей;

надання психологічної допомоги потерпілим від торгівлі людьми та насильства;

постійне ведення та оновлення бази даних для надання консультацій по проблемі торгівлі людьми;

розробка та видання інформаційних та методичних матеріалів для консультантів телефонів довіри та «гарячих ліній»;

організація та проведення тренінгів, круглих столів, семінарів, конференцій та інших заходів для консультантів телефонів довіри та «гарячих ліній»;

надання консультацій по електронній пошті з питань виїзду за кордон з метою працевлаштування, навчання, одруження тощо та з питань насильства;

Цілодобово працює Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Наталія Петухова, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?