Тризуб встановили на шпилі Будинку культури

23 січня 2018 року у селі Шабалинів Коропського району вперше у Чернігівській області проведено комплексний історико-патріотичний захід з ініціативи громадської організації «Українська Ініціатива».

Готуючись до дня проведення урочистого заходу на честь уродженця села, борця за незалежність України, коштом цієї громадської організації у співпраці з місцевою владою було здійснено національно-патріотичне переформатування Будинку культури: на шпилі даху встановлено Тризуб України, а також фасад цього закладу культури був прикрашений теж з металу Тризубом України із синьо-жовтою стрічкою внизу. Державні символи України нарешті замінили колоніальну символіку злочинного комуністичного режиму.

За оцінкою голови ГО «Українська Ініціатива» Юрія Косенка такий Будинок культури з Тризубом України на шпилі даху поки що єдиний на Чернігівщині.

Проте, головною подією у селі стало вшанування пам’яті і відкриття меморіальної дошки на честь Федора Дудка, земляка, учасника Української революції 1917-19121 років, який працював у Міністерстві земельних справ УНР до останнього дня його функціонування, українського письменника.

З вітальними словами на честь цієї неординарної постаті виступили: Людмила Замай, заступник начальника управління охорони пам’яток Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації; Віктор Литвінов, начальник сектору інформаційної реінтеграції Донбасу та Криму Міністерства інформаційної політики України; Віктор Кузуб, в.о. голови Коропської райдержадміністрації; Василь Кравченко, заступник Коропського селищного голови; Григорій Герасименко, голова Ічнянської районної ради; Максим Потапчук, голова культурно-освітньої фундації «Лібері Лібераті», член ГО «Українська Ініціатива» (м. Краматорськ, Донецька область).

Не тільки вітальним словом, а також пострілом із реконструйованої малої козацької гармати, вшанував пам’ять Федора Фудка та всіх українських патріотів, Микола Череп, власник Осередку зеленого туризму «Соколиний хутір», голова Чернігівської обласної організації НРУ.

Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива», розповів громаді села та гостям про життєвий шлях героїчного та талановитого земляка, презентував репринтні видання книг Ф. Дудка «Моя молодість» та «Чорторий», надруковані коштом цієї громадської організації. Він передав примірники у бібліотеку села.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, теж аналізуючи життєвий шлях українського патріота, наголосив: «Відповідно Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» є героєм не тільки у народній пам’яті вдячних нащадків. Сучасна держава Україна офіційно визнає його борцем за незалежність України».

Ольга Тимчишин, заступник голови правління ГО «Українська Ініціатива», ґрунтовно ознайомила з творчістю письменника Ф. Дудка.

Перед учасниками заходу виступили артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: Заслужений артист України Володимир Гришин і Заслужена артистка естрадного мистецтва України Ніна Коцур, співаки Богдан Тонкошкурий та Вʼячеслав Петрик.

Організатори: ГО «Українська Ініціатива» у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті, Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, Коропською селищною (об’єднаною) територіальною громадою Коропського району, Шабалинівською сільською радою за сприяння Міністерства інформаційної політики України.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?