Торгівля голосами − пристойні гроші або пристойний термін

БерезенкоЗатримання і огляд «скандального» й відомого автомобіля Toyota Camry, що координував скупку голосів на користь кандидата С.Березенка, а також подальша публікація списків «десятників» і просто виборців, які бажали продати голос, привела до шквалу дзвінків на гарячу лінію «Стоп Підкуп». 

«Після того, як був проведений огляд, чернігівці почали телефонувати практично безперебійно», — пояснюють активісти «Стоп Підкуп». − Одних обурило наявність зброї у агітаторів. І якщо скупка голосів чомусь сприймається багатьма як «злочин без жертв», то зброя − вже зовсім інша справа».

ЗброяJPG

S1420022Нагадаємо, в машині агітаторів С. Березенка були знайдені два автомати, помпову рушницю, чотири пістолети і патрони до всього арсеналу. Абсолютно ясно, що справа більше не має відношення навіть до «брудних передвиборних технологій», мова скоріше можна вести про тероризм, що прийшов в мирне місто. Чи варто говорити, що і кваліфікуватися ця справа буде зовсім інакше.

S1420029

S1420017До речі, за порушення передвиборчого законодавства − як за скупку, так і за продаж голосів, − згідно 160 статті Кримінального Кодексу України передбачається сім років. І в даний момент заповзятливі чернігівці, які вирішили підзаробити на продажу голосів, опинилися в складному становищі − у відкритий доступ потрапили списки «торговців». Оскільки сам факт наявності в такому списку − вірний шанс на кримінальну справу, багато хто поспішає «виправитися», спробувати отримати імунітет або просто зафіксувати «явку з повинною».

«Так і кажуть − ви знаєте, я був неправий, я не підтримую цього кандидата і не хочу нічого мати з цим спільного. Ви ж нам допоможете?», — коментують активісти «Стоп підкупу ». − І починають розповідати «схеми» скупки голосів, здавати явки, «десятників». Власне, про роздачу грошей на Полуботка 20/1 ми дізналися у тому числі і по гарячій лінії. В даний момент всі наші активісти повністю занурилися в роботу − звернень та випадків підкупу настільки багато, що ми вже не справляємося. Схоже, відбувся якийсь моральний перелом і тепер дуже багато каються і здають подільників».

Геннадій Корбан і Микола Звєрєв обговорюють ситуацію
Геннадій Корбан і голова обласної ради Микола Звєрєв обговорюють ситуацію

Нагадуємо, що скупка і продаж голосів − кримінально каране діяння строком до семи років. Будьте розумні і свідомі, дотримуйтесь закону. Телефонуйте на гарячу лінію «Стоп Підкуп» 0800509101, якщо дізнаєтеся про порушення закону.

«Незважаючи на те, що заявок дуже багато, вони всі будуть розглянуті. І по всім відповідним випадкам будуть складені звернення до правоохоронних органів. Від покарання не усунеться  ніхто, будьте впевнені. Майдан стояв за чесні вибори. І вибори будуть чесними, чого б нам це не коштувало», − запевняють активісти« Стоп підкупу».

Юрій СКВОРЦОВ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?