Торфовидобувники Чернігівщини перемогли міністерство

Дев’ятимісячна епопея з протистоянням торфовидобувників та олігархічно-депутатського лобі в Міненерго закінчилося перемогою шахтарів Чернігівщини.

Державний секретар міністерства енергетики та вугільної промисловості Максим Немчинов підписав наказ про звільнення з посади виконуючого обов’язки директора ДП «Чернігівторф» Іллі Рокоче.

Підстава для звільнення – заява останнього. Відтак після неповних дев’яти місяців активного протистояння керівництва держконцерну «Укрторф» та Міненерговугілля з одного боку та торфовидобувників, обласної влади і профспілок – з іншого, увінчалося перемогою шахтарів.

«Звільнити Рокоче Іллю Вікторовича від виконання обов’язків директора державного підприємства «Чернігівторф», за згодою сторін відповідно до пункту 1 статті 36 Кодексу законів про працю України, згідно з поданою заявою», - йдеться у наказі Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 10 липня 2019 року, підписаної рукою державного секретаря Максима Немчинова. Підстава – заява Іллі Рокоче від 8 липня. 

Одна з перших акцій протесту торфовидобувників

«Ми вкотре відстояли наші заводи від штучного банкрутства та приватизації, — каже голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов– З 2015 року це вже третя спроба рейдерства, яку ми відбили. Обіцяних державою 15 мільйонів гривень ми так і не отримали, тому логічним буде, коли підприємства віддадуть у власність громад. Держава нам не допомагає, а навпаки вставляє палки в колеса. Така структура як  ДК «Укрторф», на мою думку, має бути ліквідована. Нова влада повинна б розібратися з тим чим всі ці роки займався пан Озерчук і куди зникли торфовидобувні підприємства».

Нагадаємо, сема одіозний Максим Мемчинов 29 жовтня 2018 року підписав незаконний наказ про призначення Іллі Рокоче на посаду виконуючого обов’язки директора ДП «Чернігівторф». Цей наказ згодом профспілки оскаржили у адміністративному суді і виграли! 

У профспілці ДП «Чернігівторф» прізвище Рокоче пов’язують з віце-спікером від БПП Іриною Геращенко та одіозним нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським. У останнього неабиякий апетит на торфовидобувну галузь. Директора ДК «Укрторф» Андрія Озерчука, який до останнього відстоював кандидатуру Іллі Рокоче, теж називають людиною Пашинського.

Як стверджують відкриті джерела, до призначення на посаду держсекретаря Максим Немчинов був комерційним директором ТОВ ВКФ «Алмакс». Основним видом діяльності підприємства, згідно з даними держреєстру, є оптова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом. Авторитетний сайт depo.ua називає Немчинова людиною, близькою до найбагатшого олігарха Ріната Ахметова. У 2011—2014 Немчинов керував відділом з питань реформування вугільної галузі у Департаменті реструктуризації вугільної промисловості Міненергетики. Цей департамент очолював Олександр Вівчаренко, колишній технічний директор шахти «Павлоградвугілля» та директор «Ровенькиантрацит» (входять до групи ДТЕК) Ріната Ахметова. У попередньому, сьомому, скликанні Верховної Ради Максим Немчинов працював помічником депутата Павла Коржа (Партія Регіонів), який у середині 2000-х керував шахтою «Павлоградвугілля».

Схоже на те, що поліське «чорне золото» об’єднало інтереси представників різних олігархічних груп. А головною метою відповідного призначення було освоєння 15 мільйонів гривень, виділених ДП «Чернігівторф» особисто профільним міністром Ігорем Насаликом для оновлення виробничо-технічної бази. Грошей до сьогодні так ніхто і не бачив, хоча відповідні погодження в бюджетному комітеті парламенту вони пройшли ще минулого року.

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?