Торфодобувники Чернігівщини зустрічають своє свято зі сльозами на очах

В останню неділю літа працівники вугільної та торф’яної промисловості відзначають своє професійне свято. День шахтаря – це один із приводів подякувати торфовидобувникам Чернігівщини за той неоціненний внесок, який вони вкладають у розвиток паливно-енергетичного комплексу держави та збереження потенціалу галузі.

На жаль, за останні 15 років із 30 торфобрикетних заводів функціонуючими залишилися лише п’ять, два з них – на нашій Чернігівщині. Потенціал галузі – колосальний і попри відсутність політики підтримки продукція торфозаводів викликає інтерес з боку споживачів. Так, у період 2016—2020 років, згідно експертних досліджень, кількість закупівель торфу зросла на 25%. Поступово споживачів дізнаються про те, що існує альтернатива вугіллю – значно дешевша, але не менш ефективна.

На думку директора Смолинського торрфозаводу Валентини Огієнко, новим поштовхом до розвитку торф’яної промисловості Чернігівщини могла б стати спеціальна обласна програма, за якою б державні та комунальні установи зобов’язані були б замість дорогого і не завжди якісного привозного вугілля закуповувати місцевий якісний і значно дешевший торфобрикет. Окреме питання – потенціал продукції в сільському господарстві. Він колосальний!

«Відповідна програма, апріорі, відкрила б торфозаводам «нове дихання» навіть без фінансових вливань з боку держави. Але, на жаль, як і попередні роки, ми спостерігаємо лише балачки та пустопорожній піар від Чернігівської обласної державної адміністрації, а державні торфозаводи змушені відбиватись від бажаючих покласти у власну кишеню перспективну енергетичну галузь», — говорить Валентина Володимирівна.

Утім, попри всі негаразди Смолинський торфозавод демонструє динаміку нарощування видобутку  та виробництва. Так, у минулому році підприємство заготовило 30 тисяч тонн фрезеру, що є абсолютним рекордом за часи незалежності! Цього року, попри несприятливі погодні умови, підприємство заготовить достатню кількість сировини для того, щоб утриматись на плаву. Як не прикро, але невтішні цьогорічні показники таких промислових гігантів як «Волиньторф» та «Рівнеторф» дають шанс зростання попиту на торф з Чернігівщини. Була б стабільність і зрозумілі правила гри!

«Шановні торфовидобувники, хочу подякувати кожному з Вас за те, що у цей нелегкий час Ви сприймаєте роботу на заводі не просто як роботу, за те, що відстоюєте галузь від рейдерів і нечестивих чинуш! Я вірю і знаю, що нас чекає процвітання! Зі святом, шахтарі!», — звернулась до колег директор Смолинського торфозаводу.

Нагадаємо, що 31 серпня представники двох заводів проводитимуть протестну акцію біля стін Чернігівської облдержадміністрації. Початок акції об 11.00.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?