Торфодобувникам Чернігівщини урвався терпець

Продовження темиЗавершується п’ятий місяць з того часу, відколи ситуація на державному підприємстві «Чернігівторф» набула невизначеності.

Увесь цей час профспілка та шахтарі сам на сам протистоять спробам рейдерства, що виходять зі стін Міненерговугілля. Вони самостійно виграли суди та розблокували рахунок «Смолинського торфозаводу». Як не дивно, але навіть в складній ситуації перманентного протистояння керівництво заводу не допустило зростання заборгованості із заробітних плат своїм працівникам. Разом із тим з Чернігівської ОДА виходить одна тиша! Тож торфодобувникам урвався терпець і вони вийшли під стіни представництва обласної виконавчої влади з попереджувальною акцією протесту.

На Красній площі Чернігова стоїть «Камаз», навантажений брикетом. Це вантажівка смолинських шахтарів – як кажуть, робоча конячка, яка розвозить торф до бюджетних закладів області. Сьогодні «конячка» стоїть навпроти Чернігівської ОДА, неначе висловлюючи рішучу готовність у разі потреби вивернути «чорне золото» прямісінько на її вході.

Навпроти будівлі адміністрації – з півсотні людей із плакатами, де написані «епітети» на адресу Уряду та голови Чернігівської ОДА Олександра Мисника. Це – смолинські шахтарі, які прийшли до керівника краю аби той нарешті дав відповіді на три ключові питання, які їх турбують.

«Перше – це призначення директора ДП «Чернігівторф» за погодження з трудовими колективами філій заводів, – пояснює суть вимог голова профспілкової організації ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов. – Ми внесли таку кандидатуру. Це Григорій Манойло – досвідчений торф’яник, якого ми всі давно знаємо та поважаємо. Але вже більше місяця не чуємо конкретики від Чернігівської ОДА. Від початку призначення Олександра Мисника на посаду голови адміністрації просимо його провести зустріч із профільним міністром Ігорем Насаликом та донести до нього суть проблеми, тому що директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук у зговорі з певним бізнесово-політичним лобі робить все для того, щоб знищити наші підприємства».

Другою вимогою торфодобувників є залучення обіцяних Насаликом 15 мільйонів гривень для закупівлі нової техніки та виробничого обладнання на Смолинський торфозавод. І третє – вирішення питання списання 16 мільйонів штучно створених боргів, які утворились за попередніх 23-ох керівників ДП «Чернігівторф».

Всі ці заходи, на думку шахтарів, дадуть можливість збільшити темпи виробництва, кількість працівників та їхні зарплати.

Утім, слова, з якими торфодобувники звернулися вже під стінами Чернігівської ОДА до її безпосереднього керівника, залишились ним не почутими. Тому вони спочатку спробували перекрити дорогу, а потім пройти до представника Уряду і Президента в області.

На заваді людям стали нацгвардійці. Одначе після галасу, який робітники здійняли на вході до адміністрації, повністю заблокувавши рух її відвідувачам, до них все ж спустився радник голови ОДА Володимир Ткач.

Він повідомив людям про те, що якраз напередодні їхньої акції Олександр Мисник мав розмову з профільним міністром і що їхнє питання буде розглянуте найближчим часом. Така відповідь не влаштувала людей, і вони зажадали особистої аудієнції з керівником Чернігівщини. Зрештою, їм це вдалося. На аудієнцію до Олександра Мисника потрапили голова профспілки Андрій Страхов та директор Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко.

«Я розумію ваші хвилювання з приводу ситуації, що виникла на підприємстві, – почав Олександр Мисник. – Повідомляю, що в межах своїх повноважень ОДА вживає всіх необхідних заходів із врегулювання ситуації. Учора я зустрівся з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом і гендиректорм «Укрторфу» Андрієм Озерчуком, аби донести до них думку трудового колективу «Чернігівторфу», – продовжує він. – Ми домовилися про зустріч наступного тижня. Зустріч відбудеться вже в Чернігівській ОДА безпосередньо за участі працівників підприємства».

Голова облдержадміністрації запевнив торфовидобувників, що він – на боці трудового колективу. Як доказ вказав на те, що він запропонував керівнику «Укрторфу» кандидатуру Григорія Манойла, котрого підтримав трудовий колектив, і не допустив призначення гендиректором Іллі Рокоче, якого працівники не захотіли бачити на цій посаді.

Олександр Мисник та Валентина Огієнко

Разом із тим, Олександр Мисник не зміг дати вичерпної відповіді про ситуацію з 15-ма мільйонами гривень. Повідомив лишень, що в «Укрторфі» про них не знають!!!

З озвученого шахтарі зробили висновок, що гендиректор «Укрторфу» Андрій Озерчук тримає за дурнів не лише їх, але й представника влади в Чернігівській області. Тому попросили Олександра Мисника, аби до зустрічі в Чернігові він ще раз поговорив із профільним міністром.

Зрештою, у вівторок в приміщенні Чернігівської ОДА відбулася багатостороння зустріч представників Ірванцівського та Смолинського торфозаводів, діючого керівника ДП «Чернігівторф» Юрія Бондаренка та гендиректора ДК «Укрторф» Андрія Озерчука. Як і передбачалося, двогодинна дискусія не мала жодних результатів. Озерчук відстоював чітку кадрову лінію Рокоче, а трудові колективи вимагали призначити представника з області і пообіцяли, що не пустять на свої заводи «парашутистів».

Запропонований головою облдержадміністрації варіант призначення погодженого з шахтарями місцевого спеціаліста був навідріз відкинутий паном Озерчуком. Ба більше, той заявив, що після того, як Мисник двічі не погодив кандидатуру Рокоче, він звернувся з листом до міністерства і міністр виніс кандидатуру Рокоче на розгляд Кабміну. У свою чергу Олександр Мисник заявив, що в жодному разі не піде проти торф’яників і не погодить подання Рокоче. Кадрова ситуація зайшла у глухий кут. А от в ситуації з 15-ма мільйонами гривень, які вже рік як «загубились», осівши на невідомо яких рахунках, голова ОДА пообіцяв розібратись, звернувшись листом до глави Уряду.

Схоже, що у війні за «чорне золото» до розв’язки ще ой як далеко. 

Віталій Назаренко, фото Олексія Миколаєнка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?