Тільки на «холосте» тренування у стрільбі йде місяць

На Чернігівщині військові кардинально відходять від радянської системи вогневої підготовки.

Ситуація в якій знаходиться наша країна, потребує правильного навчання особового складу використанню зброї. Тому до 169-го навчального центру Сухопутних військ «Десна» для навчання сержантського складу вогневій підготовці запросили професійних інструкторів. Їхня система кардинально відрізняється від радянської.

— Ми забороняємо відривати ведучу кінцівку від руків`я утримування зброї. Це робиться для постійної готовності відкрити вогонь. Так, зокрема, якщо людина утримує автомат правою рукою, то всі маніпуляції, як то заміна магазинів, перезарядка, постановка на запобіжник, робляться тільки лівою рукою. Плюс, кожен має свою фізіологію — для підготовки стрільця-професіонала потрібно вивчити її. Індивідуально. В кожного природа заклала щось своє. Шаблона радянського, «Роби як я!», у стрільбі не повинно бути. У когось, наприклад, пальці довші — навіть це впливає на результати стрільби, — розповів Володимир, інструктор з вогневої підготовки.

Тільки після індивідуального вивчення стрільця починають вчити правильно прикладати зброю, дихати, пересуватися — на це, так зване «холосте» тренування йде місяць. Потім починається безпосередньо стрільба. Вчать стріляти з різних дистанцій та положень — з будь-якого коліна чи плеча, різноманітних «стійок» і «лежок». Вчать уважно та поступово — на курсантів ні в якому разі не кричать. Інструктори впевнені, так матеріал засвоюється з більшою користю.

Перший етап підготовки розраховано на три місяці. Після цього сержантам видають сертифікат початкового рівня — вони вже на якісно новому рівні зможуть навчати своїх підлеглих.

Для подальшого вдосконалення, діям у групах, сержантському складу буде потрібно ще три місяці. Але працювати, кажуть фахівці, треба постійно — без практики у стрільбі, людина вже за тиждень втрачає деякі навички.

Олександр Штупун, 

спеціальний кореспонден Інформагентства Міноборони України (м. Чернігів)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?