Тему геноциду українців можуть вивчати у Пенсильванії

У Пенсильванії США можуть включити тему голодомору-геноциду українців у 1932-33 рр. у освітню систему пенсильванських шкіл.

Про це повідомило американське видання Закордонна газета.

Ще 15 листопада 2017 року Сенат Пенсильванії у Гаррисбургу призначив листопад 2017 року як «Місяць памяті українського геноциду». У резолюції Сенат стверджує, що «85 років тому совєтський провідник Йосиф Сталін і його тоталітарний режим здійснили акт геноциду через застосування вишуканого голоду, з конфіскацією землі, збіжжя і тварин від українського народу, що спричинило смерть до 10-ти мільйонів невинних чоловіків, жінок і дітей. Цей геноцид, голодомор, що означає «вбивство голодом» був специфічно створений совєтським режимом, щоб покарати свідомих українців у їхньому спротиві економічному, політичному і соціяльному поневоленні українців.

Над резолюцією проголосували  у палаті сенату в Гарисбургу, столиці Пенсильванії.  Резолюцію подав сенатор Стюарт Грінліф на засіданні Сенату. Спікер Сенату заступник губернатора Майк Стек викликував поіменно кожного члена сенату до голосування «за» або «проти» резолюції. Сенатор Грінліф представив делегацію української спільноти: Михайла Савківа, директора Української Інформативної Служби, голову комітету США для усвідомлення Українського  голодомору-геноциду 1932-33, Евгена Луціва – голову Українського Конгресового Комітету у Філядельфії, та Уляну Мазуркевич – голову Комітету Голодомору у Філялельфії. Всі сенатори піднялись з місць  і привітали делегацію оплесками.

Раніше перед голосуванням в Сенаті, делегація зустрілася з сенатором Грінліфом, під час зустрічі директор УНІС-у Михайло Савків вручив сенаторові скляне відзначення «Приятеля УНІС-у».

Перед від'їздом з Гаррисбургу делегація відбула з робочим візитом до Пенсильванської освітянської установи, де розглянуто можливість включити справу українського голодомору-геноциду у 1932-33 рр. у освітню систему пенсильванських шкіл.

Після прийняття резолюції Гаррисбурського сенату, делегація зустрілася із заступником губернатора Майком Стеком, який цікавився українськими справами і обговорював економічні можливості співпраці з Україною. Заступник губернатора запевнив делегацію, що відбуде з поїздкою в Україну, щоб особисто поцікавитися існуючими можливостями економічної співпраці.

Уляна Мазуркевич

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?