Театральний Чернігів: про те, що відбулося, і про те, що буде

У театральному житті червень зазвичай позначений закриттям театрального сезону. Темою прес-конференції, що відбулася в Чернігівському облмуздрамтеатрі 8 червня п.р., стало закриття 91-го театрального сезону та прем’єрний показ вистави «Вій. Докудрама», поставленої художнім керівником театру, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим за п’єсою сучасного українського драматурга Наталі Ворожбит.

У своєму вступному слові генеральний директор театру Сергій Мойсієнко, акцентував увагу на продовженні курсу діяльності колективу на проведення «агресивної гастрольної політики», тобто розширення географії та інтенсивності гастрольних виступів шевченкцівців, які успішно опанували нові сценічні майданчики у Харкові, Сумах, Ужгороді, Миколаєві, а також столичного «Жовтневого палацу». Протягом сезону, що минає, актори театру, крім традиційної участі у Полтавському, Чернівецькому та Ніжинському театральних фестивалях, стали переможцями у закордонних фестивальних конкурсах – ІV Міжнародному Фестивалі Українського Театру «Схід–Захід» (м. Краків, Польща) та ХІІІ Міжнародному фестивалі театрального мистецтва «Слов’янські театральні зустрічі» (м. Гомель, Білорусь). Серед здобутків цього сезону було отримання гранту Британської ради в Україні на постановку вистави «Як боги впадуть – безпечно не буде» за п’єсою сучасного англійського драматурга Сельми Дімітрієвіч та успішне проведення другого Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння», на якому було представлено 9 сценічних робіт кращих акторів з різних театрів і країн. Добрі слова прозвучали на адресу оркестру театру, який упродовж сезону підготував низку концертних програм і завоював симпатії чернігівських глядачів.

Відповідаючи на запитання журналістів, директор розповів про великі обсяги робіт щодо оновлення інтер’єру глядацької зали та реставрації театральних крісел і банкеток, здійснених власними силами; про масштабні ремонтні роботи, пов’язані з облаштуванням додаткового сценічного майданчика – «Білої сцени», що створить нові можливості для реалізації сучасних творчих проектів. Керівник закладу наголосив, що в театрі, не припиняючи планової роботи з обслуговування глядачів, проведено ряд поточних ремонтів приміщень, у тому числі і заміну килимового покриття, завдяки фінансовій підтримці обласної держадміністрації та Департаменту культури.

Доповнюючи розповідь про найважливіші події цього сезону, художній керівник – головний режисер театру Андрій Бакіров розповів про останню прем’єру 91-го театрального сезону виставу «Вій. Докудрама» Наталі Ворожбит, показ якої відбудеться 23 червня цього року.

Андрій Бакіров поділився роздумами, чим цей драматургічний матеріал, створений за мотивами повісті Миколи Гоголя, привернув його увагу і які світоглядні основи творчості класика української літератури і автора сучасної п’єси надихали його як режисера-постановника до створення цього багатопланового, спонукаючого до роздумів, складного сценічного дійства. Головним надзавданням постановки цієї вистави він вважає, з одного боку, показати навантаження на сучасного українця тяжкої історичної пам’яті про пережиті незгоди попередніх поколінь, і з іншого боку, подати надію на можливість подолання власних проблем через каяття, через здобуття прощення заради поколінь майбутніх.

Торкнувшись планів на наступний театральний сезон, Андрій Бакіров повідомив, що до його відкриття готується прем’єра вистави класика української драматургії Марка Кропивницького «Пошились у дурні», роботу над якою наразі розпочала режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Віра Тимченко.

Присутні представники місцевих ЗМІ також отримали запрошення до плідної співпраці у 92-му театральному сезоні під час проведення ХХV Міжнародного фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» та Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння»–3.

На завершення зустрічі з представниками мас-медіа заступник начальника комерційно-рекламного відділу Олександр Майшев проінформував про творчу співпрацю шевченківців з організаторами VІ Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Мрій-Дім» (м. Прилуки), в рамках якого 08 червня цього року на головній сцені області проходив «День сучасного театру в Чернігові».

91-й театральний сезон добігає кінця, і ми запрошуємо наших шанувальників на прем’єрний показ вистави «Вій. Докудрама» Н. Ворожбит, що відбудеться на сцені Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка 23 червня п.р. о 19.00 год.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?