Такі експерименти у селах нікому не потрібні — вони шкідливі

Чернігівщина – полігон для пілотних проектів, а мешканці краю, наче ті піддослідні кролики, переживають чергову апробацію. То «Укрзалізниця» зробить проїзд найдорожчим у країні, тепер от «Укрпошта» забажала чергового покращення...

І знову хочуть почати з Чернігівщини! Щоправда від таких реформ не в захваті ані звичайні поштарі, ані прості люди, ні тим паче газетярі. Хіба що крім тих, яким керівництво чернігівської філії робить передплату і захмарними тиражами яких вихваляється перед столичним начальством. Тепер проти так званого проекту пересувного «сільського відділення» виступили і керівники новоутворених територіальних об’єднаних громад, керівництво Чернігівських обласної державної адміністрації та обласної ради.

Як не старалася директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко,але поважну аудиторію з числа керівників об’єднаних територіальних громад, депутатського корпусу Чернігівської обласної ради, представників обласної виконавчої влади та керівників друкованих ЗМІ у користі реалізації на теренах Чернігівщини пілотного проекту «Сільське відділення» переконати не вдалося.

Аргументи керівництва «Укрпошти», по суті, справедливі, одначе є певні «але».

«Діяльність поштової мережі у сьогоднішньому її вигляді є збитковою і вкрай безперспективною, – переконує Олена Дорошенко. – Понад 60 відсотків витрат підприємства – це заробітна плата працівникам, і це за умов, що багато з них працює не на повну ставку. За таких обставин дирекція відчуває дефіцит кваліфікованих кадрів, не має можливості привести у належний стан приміщення поштових відділень, відремонтувати або придбати нові транспортні засоби».

Все це, на думку керівництва Укрпошти, негативно впливає на якість надання послуг населенню і спонукає до реформування системи. Олена Дорошенко представила присутнім на зустрічі керівникам органів державної влади та місцевого самоврядування проект «Сільське відділення», який в якості пілотного пропонує реалізувати на теренах Чернігівщини керівництво «Укрпошти». Його суть одразу зрозуміти важко, втім, деякі моменти спробуємо пояснити.

Так, замість стаціонарних відділень у переважній більшості сіл області працюватимуть пересувні пункти. До сіл з населенням менше 100 жителів він заїжджатиме один раз на тиждень. А там, де до 500 мешканців – двічі, до 1200 – тричі, більше 1200 жителів – чотири або й п’ять разів на тиждень залежно від потреби.

Стаціонарне відділення функціонуватиме лише в населених пунктах з кількістю мешканців понад дві тисячі осіб. Чи багато таких є в регіоні, де густота населення одна з найнижчих в Україні?

«Проектом передбачається, що за день бригада у складі трьох осіб – начальника, листоноші та водія-кур’єра – побуває в кількох населених пунктах і надасть всі потрібні поштові послуги, – пояснює директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко. – Для цього розробляється 130 нових маршрутів руху поштового транспорту і вже одержано п’ять перших нових автомобілів».

Як це вплине на якість обслуговування і чи зможуть люди похилого віку ходити, скажімо, по пресу – залишається загадкою. Зрозуміло одне: в прерогативі поштарів – передплата таких видань, як «Вісник Че» та «Гарт». Успіхами передплати Олена Дорошенко вже встигла похвалитися перед столичним начальством. А от газету «Чернігівщина», яка є третьою за тиражем після згаданих видань, і не боїться порушувати гострих соціальних тем, поштарі чомусь всіляко блокують. Один із прикладів: цього тижня в редакцію зателефонував учасник АТО з одного із районів області і повідомив, що поштарі відмовили йому в передплаті нашого видання. Мовляв, передплатіть «Гарт» або «Вічник Че», а «Чернігівщина» до вас і так безкоштовно прийде. Не прийшла! Такі дії працівників пошти слід розцінювати не інакше, як корупційні. Редакція готова і буде боротися не тільки за кожного передплатника, а й за кожного поштаря, який ризикує втратити роботу. «Чернігівщина» – це народна газета, яка захищає інтереси простих людей.

Незважаючи на запевнення представниці «Укрпошти», пілотний проект «Сільське відділення» більшість присутніх у залі забракувала, в тому числі і представники обласної виконавчої влади.

«Чернігівська обласна державна адміністрація категорично заперечує проти реалізації проекту у представленому нам вигляді, – наголосила перший заступник голови облдержадміністрації Юлія Свириденко. – Розробку проекту слід було починати з детального опрацювання перспективного плану розвитку області, з об’єднаних територіальних громад, з вивчення ситуації на місцях і врахування обласної специфіки».

І тут пані Свириденко має рацію, адже Чернігівщина є однією з найбільших областей в Україні за площею території та однією з найнижчих за щільністю населення. Крім того, серед числа ризиків, не врахованих при створенні пілотного проекту, – погані дороги, відсутність Інтернету на значній території, непридатність приміщень для такої форми роботи. До речі, з передплатою також можуть виникнути проблеми: чи ж захочуть люди отримувати видання через тиждень після його виходу?

Майже одностайно підтримали думку Юлії Свириденко голови райдержадміністрацій, районних рад та ОТГ, депутати обласної ради, додавши, що звістка про закриття поштових відділень глибоко обурила населення й викликала різку негативну реакцію.

Депутат Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, котрий був одним з ініціаторів круглого столу, з цього приводу зауважив:

«Отримую багато інформації від сільських голів про те, що були такі голови районів, які підтримали так звану реформу «Укрпошти», хоча яка це реформа? Це – чергова спроба зекономити на сільських людях, подивитись, проковтнуть чергове «покращення» чи ні. Запропоновані зміни точно не додадуть якості обслуговування. Моя позиція така: треба співпрацювати з місцевим самоврядуванням. Якщо дійсно важко економічно, то знаходити компроміс, але не проводити «експериментів» на наших селянах».

Резюмував засідання заступник голови Чернігівської облради Арсен Дідур: 

«Реформи, спущені «згори» без адаптації до конкретної території, приречені на несприйняття їх людьми. Переважна більшість керівників районів і громад висловилися щодо недоцільності запровадження нового формату – пересувних відділень поштового зв’язку. Нововведення, яке торкнеться понад 90 відсотків населених пунктів області, може спричинити значне погіршення поштового, пенсійного, побутового та інших видів обслуговування населення і призвести до зростання соціальної напруги в регіоні. Органи місцевого самоврядування та виконавчої влади області готові до співпраці з усіма зацікавленими сторонами щодо впровадження назрілих перетворень, але лише за умови покращення якості обслуговування з надання послуг населенню області. З огляду на вищезазначене, на розгляд чергової сесії обласної ради буде внесено звернення до центральних органів влади щодо неприпустимості скорочення відділень поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» в сільських населених пунктах Чернігівської області».

За словами Арсена Дідура, пілотний проект розроблений без урахування реальної соціально-економічної ситуації в області, викликає глибоке обурення у населення, тому не може бути реалізований у запропонованій формі. Лист з аналогічною пропозицією облдержадміністрації на ім’я генерального директора ПАТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського вже надіслано.

Влада і народ (прості поштарі та селяни), як ніколи, одностайні у своїх бажаннях. Сьогодні черговому соціальному експерименту над людьми сказали рішуче «Ні»!

Віталій НАЗАРЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?