Таке життя в пенітенціарній академії у Чернігові

Кафедра військової підготовки в Академії Державної пенітенціарної служби – єдина в Чернігівській області.

Другий корпус Академії Державної пенітенціарної служби розташований у будівлі колишнього готелю «Брянськ». Тут знаходяться факультет пробації та кафедра військової підготовки – єдина на Чернігівщині. Відкрилася вона у цьому році – з вересня тут навчається 135 громадян України. Це – курсанти та студенти Академії, а також – студенти інших закладів вищої освіти, військовослужбовці Збройних Сил України, які служать за контрактом.

Навчаються тут на командирів механізованих підрозділів. Усе забезпечення освітнього процесу здійснює Міністерство оборони України. Кафедра військової підготовки підпорядковується адміністративно ректорові Академії, а з організації підготовки офіцерів запасу – командуванню Сухопутних військ Збройних Сил України. Наголошуємо, що така військова кафедра на базі закладу вищої освіти створена вперше в історії нашої Чернігівщини! І за такий дуже короткий час тут зроблено немало!

У другому корпусі Академії ми, журналісти, побували разом із проректорами цього знаного в Україні та за кордоном, справді престижного навчального закладу – Станіславом Чебоненком і Олексієм Шереметою. Поспілкувалися з начальником факультету пробації Олександром Ткаченком та завідувачем кафедри військової підготовки Анатолієм Кирилюком, з курсантами та студентами, які навчаються тут.

Усі юнаки і дівчата – задоволені своїм вибором. Ще б пак! Приміщення – світлі, просторі та зручні. Скрізь – нове сучасне обладнання, комфортні меблі. А головне, що викладачі – люди досвідчені й шановані, професіонали своєї справи. Тож і нас зустрічали привітними та доброзичливими посмішками. І проймаєшся гордістю за нашу молодь – стрункі, гарні, розумні, їх очі – допитливі, проникливі, дійсно спраглі знань. Аж любо подивитися! Одразу помічаєш, що тепер тут багато дівчат.

«З усіх, хто зараз навчається в нашій Академії, дівчата становлять близько третини, – розповідає начальник факультету пробації, кандидат юридичних наук, підполковник внутрішньої служби Олександр Ткаченко. – І їхня кількість зростає! Вони – дуже старанні, інколи навіть старанніші за юнаків. Прагнуть в усьому бути нарівні з ними. Відчувається, що їхній вибір – не ситуативний, а усвідомлений та патріотичний. Взагалі, часто батьки наших студентів щиро дякують Академії за виховання своїх дітей, котрі стали значно відповідальнішими, цілеспрямованими, уважними, небайдужими, охайними, мужніми. Так, це – майбутнє України. У нас є кому виконувати свій професійний обов’язок, працюючи з людьми, які порушили закон, та бути готовим захищати Батьківщину».

Цікаво, що студенти також із задоволенням носять красиву форму, тільки на їхніх погонах – літера «С» (тобто студент). «Це – їхня ініціатива, вони самі дуже захотіли ходити в формі, – пояснює проректор Академії з організації служби та роботи з персоналом Олексій Шеремета. – І це дійсно чудово, коли в такій формі йде дівчина, так граціозно й вишукано. І юнаки виглядають ошатно! А головне, всі вони пишаються, що навчаються в Академії Державної пенітенціарної служби. Тому, звісно, нам така ініціатива з формою для студентів сподобалася, ми її охоче підтримали».

Один рік навчання на військовій кафедрі Академії коштує 7300 гривень. Це наразі найнижча плата в Україні серед кафедр військової підготовки. І бажаючих вистачає!

«Наступного року у нас тут буде вже 300 осіб, з яких планується, що 10 навчатимуться за держзамовленням, – розповідає нам завідувач кафедри військової підготовки, полковник запасу Анатолій Кирилюк (людина на Чернігівщині відома – очільник Чернігівської міської організації і заступник голови обласного відділення Спілки ветеранів Афганістану). – Ми отримаємо для навчання військову техніку і зброю. Тобто кафедра постійно розвиватиметься. І для студентів інших закладів вищої освіти це зручно: вони можуть здобувати свою фахову освіту й водночас навчатися у нас, у зручний для себе час, отримавши разом із дипломом про вищу освіту і звання молодшого лейтенанта. Наша молодь одержує юридичну, психологічну, економічну та військову освіту, належно вивчає англійську мову. І це – в умовах, коли ми переходимо до стандартів НАТО. Отож наші випускники зможуть гідно служити у міжнародних військових структурах. Я переконаний, що у них – велике майбутнє!».

До речі, коли Президент України Петро Порошенко нещодавно побував на Чернігівщині, представляючи нового голову облдержадміністрації Олександра Мисника, найперше, що він озвучив, – це питання забезпечення оборони України взагалі та Чернігівської області зокрема. І кафедра військової підготовки Академії Державної пенітенціарної служби виконує це стратегічне завдання. Президент від душі потиснув руку завідувачу кафедри Анатолію Кирилюку.

Цікаво було поспілкуватися і з проректором із наукової роботи,кандидатом педагогічних наук, доцентом Станіславом Чебоненком.

– Станіславе Олеговичу, цього року Академія відсвяткувала своє 40-ліття.

– Заклад освіти заснований в 1978 році, як школа підвищення кваліфікації старшого начальницького складу МВС СРСР. Це були співробітники п’ятого головного управління, яке тоді займалося виконанням покарань, не пов’язаних з позбавленням волі… У 2015 році постановою Кабінету міністрів України було ухвалене рішення про реорганізацію нашого коледжу в Академію Державної пенітенціарної служби. Тобто всі 40 років у цьому закладі готують фахівців пенітенціарної служби. Сьогодні з 65 науково-педагогічних працівників, котрі працюють на постійній основі, у нас трудяться 12 докторів наук і 44 кандидатів наук.

– Це – справляє враження! А як щодо вашої навчально-матеріальної бази?

– Спочатку Академія розташовувалася в одному корпусі за адресою вулиця Гонча, № 34. Там в 2013-му було здано в експлуатацію новий п’ятиповерховий гуртожиток, який дозволяє селити до 400 курсантів. На сьогодні в Академії функціонують три навчальні корпуси, що містять їдальні, спортивні та тренажерні зали, аудиторний фонд, якісно оснащений сучасною мультимедійною технікою, наукову бібліотеку (40 тисяч книг, навчально-методичної літератури), спеціальну бібліотеку. Ми з Вами зараз бесідуємо в навчальному корпусі № 2 – це колишній готель «Брянськ». Отут знаходяться факультет пробації та кафедра військової підготовки. А от нижні поверхи будівлі використовуються і як гуртожиток для курсантів факультету пробації. Це – не казарми, а тут абсолютно нормальні, комфортні умови, у кімнаті мешкають по двоє людей.

– Чудове місце, нам сподобалося!

– Взагалі, кафедра військової підготовки – дуже серйозна справа, й рішення про її створення приймається на рівні Кабміну. Тут – усе є для того, щоб ми могли повноцінно готувати фахівців, зокрема ангари для зберігання військової техніки та зброї… Набір на цю кафедру здійснюється після другого курсу, навчання тут – два роки. На базі цього корпусу, де є гарні приміщення, можна організовувати й проводити різноманітні цікаві культурно-масові заходи. Наприклад, ми вже не раз проводили фестиваль «Курсантсько-студентська весна». Змагалися команди закладів вищої освіти – Харківського національного університету внутрішніх справ, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та ін. У кожній команді – по 15 осіб. Вони презентували навчальні заклади, демонстрували знання англійської, брали участь у конкурсах із права, історії… А також організовувалися спортивні змагання – з волейболу та футзалу (футболу). На всіх цих конкурсах курсанти та студенти нашої Академії виступили на високому рівні.

– Тепер Академія Державної пенітенціарної служби має і третій корпус.

– Це – колишнє приміщення ПТУ № 6 (вулиця Музична, № 2 — А, навпроти магазину «Сільпо», на Шерстянці). Воно тривалий час знаходилося в неробочому стані, було дуже занедбаним… Зараз усе приводиться в порядок, розчищається територія. І там, де влаштовували пікніки, вигулювали собак, навіть наркомани кололися, тепер чисто, прибрано, відбувається ремонт у самому приміщенні. Вже багато приміщень приведено в порядок, дах полагоджено, який протікав… Хоча ремонт ми розпочали нещодавно, влітку. Там є стадіон, тож ми плануємо зробити гарний спортивний комплекс, футбольне поле зі штучним покриттям: для того, щоб не тільки представники Академії, а й молодь Чернігова мала можливість належно займатися, тренуватися, брати участь у різноманітних спортивних змаганнях. Думаю, міська влада нас підтримуватиме і допомагатиме, адже тут інтерес не тільки Академії – в цьому ж зацікавлене все місто! Наразі в третьому корпусі у нас розміщено факультет заочного навчання та підвищення кваліфікації працівників.

– Яка загальна кількість людей навчається зараз в Академії?

– Цього року маємо 1297 здобувачів вищої освіти. Зараз Академія готує бакалаврів і магістрів – за спеціальностями: 081 «Право», 262 «Правоохоронна діяльність», а також бакалаврів – за спеціальностями: 051 «Економіка» та 053 «Психологія».

– А скільки осіб здобувають освіту за державним замовленням?

– Зараз – це 667 осіб. Курсанти, які навчаються за держзамовленням, знаходяться повністю на державному забезпеченні: користуються безкоштовно проживанням, триразовим харчуванням й обмундирування їм також видається безкоштовно. Грошове забезпечення – 680-720 гривень.

– В Академії є свій науково-дослідний центр.

– Центр забезпечує організацію і планування, узгоджує загальноакадемічні, факультетські, кафедральні заходи. У нас постійно проводяться наукові семінари, круглі столи, науково-практичні конференції, до яких залучаються не лише вчені, а й курсанти та студенти, слухачі магістратури. Академія на своїй базі проводить щороку потужні міжнародні конференції, за результатами яких потім видаються збірники матеріалів, і з ними може ознайомитися широкий загал. В Академії нині випускаються три наукових журнали. Є своя редакційна група, котра опікується виданням монографій, навчально-методичних посібників тощо. Зараз укладено близько 12-ти договорів – про співпрацю із різними закладами вищої освіти, зокрема і з закордонними (наприклад, цього року – з Балтійською Міжнародною Академією з Латвії). Беремо участь у всіх заходах, котрі проводяться Міністерством юстиції України. Представники Академії – члени робочої групи з розробки законопроекту «Про пенітенціарну систему». Це – абсолютно новий сучасний документ. У 2017 році нам розширили ліцензію на право підготовки докторів філософії за спеціальністю 081 «Право».

– Тобто в Академії відкрито аспірантуру?

– Так, щороку – 20 осіб. Отже, цього року ми здійснили вже другий набір. Причому було 30 бажаючих (значно більше), а ми відібрали 20. Ставимося до цього принципово. Взагалі, наші юнаки та дівчата дуже активно, постійно беруть участь у різноманітних престижних конкурсах. Скажімо, Генеральна прокуратура України організувала конкурс «Десять кроків для подолання корупції», то робота нашого курсанта Дмитра Кисельова потрапила в десятку найкращих.

– В Академії є свій клуб, організовуються різноманітні резонансні, цікаві творчі фестивалі…

– Наші курсанти та студенти пишуть вірші, співають, танцюють… І вони ж виступають не лише в Чернігові, а й далеко за межами Придесення.

– Маєте спортивні секції?

– Самбо, дзюдо, рукопашний бій, волейбол, футбол… Є така Міжнародна поліцейська асоціація. То наші курсанти цього року стали переможцями Європи з футболу – серед усіх поліцейських команд! Змагання проводилися в Польщі, і це – вагомий успіх. А наша волейбольна команда увійшла до другої ліги України. Взагалі, у нас – досвідчені спортивні тренери. Наприклад, Сергій Миколайович Лисюк – багаторазовий чемпіон світу, Європи, України з кікбоксингу, заслужений майстер спорту. Тож, звісно, наші курсанти та студенти дуже задоволені!

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?