Таємниці ніжинських підземель. Відео

Скарби Гетьмана Івана Мазепи можуть бути у Ніжинському підземеллі, − таке припущення висловив організатор конкурсу «7 чудес України: історичні міста», керівник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

Донедавна про підземелля Ніжина лишень говорили, та й то в окремих колах, а щоб реально побачити таємничі споруди – не було можливостей. Адже точне місце розташування підземель було невідоме. І ось на навесні цього року вперше заговорили серйозно, і не тільки заговорили, а й продемонстрували таємничу знахідку.

А все почалося з того, як в одній з частин міста земля провалилася ніби у безодню. Спочатку завдяки зусиллям волонтерів та активістів було розчищено частину підземелля від багаторічного ґрунту. Потім цей процес поглибили. Під кількома земними шарами розвиднились цегляні стіни, стелі, виходи, вентиляційні та світлові тогочасні отвори.

Віднайдене у Ніжині підземелля − це лише початок кропіткої роботи з відновлення стародавньої розгалуженої системи підземних печер, більшість з яких, напевно, вже давно втрачені. Але дослідники сповнені надії на відновлення цілого комплексу загадкових ходів і, можливо, не в один ярус. На сьогоднішній день вже відомо, що ці підземелля ведуть через кілька розгалужених гілок до певних об`єктів, зокрема, й до підземних переходів між церквами, а їх у Ніжині дуже багато.

Відкрите віднедавна у Ніжині підземелля може привернути увагу не лише громадськості, а й науковців. А якщо все це розкопати й далі (звичайно, для цього треба буде вкласти немалі кошти), то можна не сумніватися у відкритті та популярності нового туристичного маршруту під землею.

Нагадаємо, що Ніжин увійшов у десятку лідерів в рамках Всеукраїнського конкурсу «7 чудес України: історичні міста», який організував та проводить Фонд «Рідна країна» (керівник Микола Томенко).

Отже, закликаємо жителів Чернігівщини й інших регіонів України проголосувати за мальовничий та історичний Ніжин, підтримати його на конкурсі! Шукайте інформацію на офіційному сайті акції www.7chudes.in.ua. Зверніть увагу, що за правилами конкурсу, ви маєте проголосувати за 7 містечок одночасно.

Оголошення переможців акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» відбудеться 27 вересня 2016 року, в День туризму.

Перша публікація на тему ТУТ

І до зустрічі на маршрутах туристичного Ніжина!

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?