Ситуація з поштовою реформою на Придесенні дуже складна

Точка кипіння. «Не можна допустити погіршення послуг поштового зв’язку на Чернігівщині!»

Ситуація з поштовою реформою на Придесенні наразі дуже складна – соціальна напруга поки що не вщухає. Не стало винятком і недавнє бурхливе обговорення в обласній раді, котре тривало майже три з половиною години!.. Причому все це відбувалося в присутності великої кількості жителів, яких на засідання робочої групи з вивчення та вирішення питань щодо реформування об’єктів поштового зв’язку філії Чернігівської дирекції «Укрпошти» одразу запросили активісти Радикальної партії Олега Ляшка.

Всі ці люди з’їхалися з різних сіл і районів області, були налаштовані рішуче, і прийшли на засідання з прапорами та плакатами. Тому в залі було дуже «гаряче»! Адже до обговорення вже традиційно долучилися і керівники багатьох об’єднаних територіальних громад, а також – сільські голови, де ще не створено ОТГ, депутати обласної ради, керівники деяких райрад, лідери громадських організацій, редактори місцевих ЗМІ… І при цьому всі прагнули висловитися та розповісти про наболіле! Можете собі уявити отаку шалену напругу в залі?!

Втім, ведучі засідання – заступник голови обласної ради Арсен Дідур та заступник очільника облдержадміністрації Сергій Сергієнко – закликали присутніх до порозуміння та виваженості, демократичного діалогу. Проблема – дуже гостра, вона хвилює десятки тисяч людей! І найголовніше в нинішній ситуації – ні в якому разі не допустити погіршення поштового зв’язку в нашій області, як справедливо наголосили обидва ведучі. Адже всі реформи мають відбуватися виключно в інтересах жителів. Тобто від реформування повинно бути ліпше, а не навпаки. А інакше навіщо воно взагалі потрібне?!

З Києва на захід приїхав очільник ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, тож керівник Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олена Дорошенко наразі відчувала його підтримку. Ігор Юхимович наполегливо відстоював позицію свого поштового відомства, але все ж прагнув діалогу з обласною владою та лідерами ОТГ. Ставлення генерального директора «Укрпошти» до проблем, які виникли на Чернігівщині внаслідок запровадження проекту, загалом таке: зупинити реформу неможливо, тим більше, вона назріла. Однак виправляти допущені недоліки – потрібно, і це робитиметься, а конструктивні пропозиції громад будуть враховані.

Натомість позицію виконавчої влади і місцевого самоврядування також представляли – директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко, заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Сергій Меженний і заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Оксана Сердюк.

Як відомо, на попередній нараді з питань поштового реформування на Придесенні керівництву Чернігівської філії ПАТ «Укрпошта» було доручено протягом двох тижнів ретельно проаналізувати всі наболілі зауваження та вжити належні заходи. Тобто привести всі допущені недоліки у відповідність до прийнятого раніше Меморандуму – між обласною владою і керівництвом «Укрпошти», зокрема припинити звільнення листонош у селах.

Арсен Дідур та Сергій Сергієнко висловили пропозиції обласної влади для покращення реалізації проекту «Сільське відділення» на Чернігівщині, проаналізувавши вимоги до «Укрпошти», котрі надійшли з громад області. Зокрема, такі. Роботу пересувних поштових відділень запроваджувати лише в населених пунктах із чисельністю менше однієї тисячі жителів (пропозиція «Укрпошти» – менше двох тисяч мешканців), й це може дуже суттєво, майже на 90 відсотків (!), знизити кількість населених пунктів, де не працюватимуть поштові відділення. А стаціонарні поштові відділення необхідно залишити в усіх центрах ОТГ нашої області.

Ще одна дуже важлива пропозиція – призупинити реалізацію проекту «Сільське відділення» на території прикордонних районів – це аналогічно до відтермінування відключення аналогового телебачення на прикордонних територіях. До того ж, пілотний проект треба впроваджувати поступово, щоб кожен із його етапів охоплював не більше трьох районів. А ще – забезпечити обов’язкове та чітке узгодження графіків роботи всіх пересувних відділень з органами місцевого самоврядування і неухильно їх дотримуватися.

– Так, діалог з керівництвом «Укрпошти» – непростий, та спілкуватися, відстоювати позицію обласної влади й об’єднаних територіальних громад – потрібно, захищаючи інтереси жителів Чернігівщини, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко. – І задля цього нам не можна виходити з переговорного процесу, натомість робити все заради покращення життя наших громадян.

Генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський пояснив, що державна пошта наразі не має дотацій із бюджету, однак деякі тарифи – досі регулюються, тому збільшувати їх не можна… Отож поштарі несуть істотні збитки, зокрема втратили близько мільярда гривень, доставляючи пенсії. Але деякі громади просто не бажають знаходити жодного компромісу, вимагаючи одного: цілком припинити пілотний проект, що, на думку Ігоря Юхимовича, зараз неможливо. Хоч очільник «Укрпошти», відповідаючи на гострі питання присутніх, запевнив: так, особисто він готовий знову звернутися до Кабміну з приводу належної фінансової підтримки поштарів від держави.

Однак відповіді Ігоря Смілянського ні представників обласної влади, ні лідерів ОТГ, ні сільських мешканців, котрі кілька годин стояли з плакатами в натруджених руках, наразі не задовольнили… А депутат обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Дмитро Блауш озвучив рішучі вимоги про негайне (безпосередньо в конференц-залі облради!) підписання керівником «Укрпошти» наказу про… скасування згаданого пілотного проекту в нашій області! Адже саме попереднім відомчим наказом і нав’язується чернігівцям ось така не продумана до ладу, надто поспішна реформа, котра може взагалі призвести до масових протестів серед населення, коли люди вдадуться і до радикальних заходів.

Взагалі ж, у багатьох виступах прозвучали звинувачення керівництва «Укрпошти» в порушенні підписаного Меморандуму. Адже там було чітко зазначено, що спочатку проект буде відпрацьовано тільки в трьох районах. Однак зараз його впроваджують по всій області!.. Хоча перші ж результати поштового експерименту викликали значну хвилю критики та невдоволення жителів Придесення, яскраво засвідчили, наскільки недосконалим та далеким від реального життя у сільській місцевості є отакий запропонований проект!

Мешканці області надзвичайно стурбовані тим, що, попри всі обіцянки «Укрпошти», автомобілі часто прибувають до населених пунктів невчасно, а друковані видання доставляються передплатникам із... тижневим запізненням (трапляється й таке!). Внаслідок неузгодженості графіків роботи мобільних поштових відділень нерідко утворюються великі черги, тому не всі бажаючі встигають вчасно сплатити за спожиті комунальні послуги та скористатися іншим поштовим «сервісом»… Також, наприклад, у липні виникали серйозні затримки з отриманням пенсій й інших соціальних виплат через «Укрпошту», що спричинило велике невдоволення жителів…

Власне, перелічувати можна багато – щоби описати всі нинішні скарги людей, пов’язаних із поштовим проектом, ніякого місця на шпальтах газети просто не вистачить. Принаймні я за три з половиною години наслухався!..

Отож депутати обласної ради вже підготували чергове Звернення до вищих органів державної влади стосовно перегляду рішення про реалізацію проекту «Сільське відділення» на теренах Чернігівщини… Одним зі шляхів вирішення цієї проблемної ситуації може стати також спільне, незалежно від партійної приналежності, лобіювання перед Верховною Радою та Кабміном питання виділення коштів із держбюджету – на належну компенсацію втрат «Укрпошти» – на час проведення поштової реформи на Придесенні.

– Наші повноваження – вести діалог з «Укрпоштою» як з монополістом у сфері поштового обслуговування населення на селі. Започаткувавши цю реформу, вони не розрахували свої сили й не допрацювали даний проект з урахуванням особливостей нашої області. Тому зараз треба спільно сідати і відпрацьовувати всю територію разом. Адже керівництво «Укрпошти» може звільнитися, однак залишиться ця структура та залишаться люди, яких треба обслуговувати, – наголосив, підсумовуючи це бурхливе засідання, заступник голови облради Арсен Дідур. – Владі треба підключатися, прораховувати кожне село і виходити вже з конструктивом та відпрацьованим форматом на Верховну Раду. Плюс ми пропонуємо наразі винести за рамки реформи всі прикордонні населені пункти, щоб не залишитися там без вітчизняних ЗМІ.

Члени робочої групи домовилися, що питання реформування об’єктів поштового зв’язку обговорять на черговій сесії обласної ради… А поки що ситуація з пілотним проектом залишається надто заплутаною та напруженою.

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?