«Свічка не згасне» — творчий вечір у Чернігові

До Дня української писемності та мови Чернігівський клуб авторської пісні і поезії «Трамонтана» організував чудовий творчий вечір.

10 листопада Чернігівський клуб авторської пісні і поезії «Трамонтана» продемонстрував концерт, присвячений Дню української писемності та мови.

Проходив захід у музеї-заповіднику М.Коцюбинського під назвою і гаслом «Свічка не згасне».

Суботній концерт продемонстрував це в усій красі. Топ-темою дня, що цікаво, були місто Чернігів і річка Десна. Не забули барди й про захисників, які боронять нашу землю на Сході України.

─ Я дуже вдячна всім, хто прийшов. Наші барди і поети ─ цікаві, талановиті й самобутні особистості. За 8 років існування клубу практично у всіх змінилися життєві обставини, але ніхто не закинув гітару, не перестав писати і співати, ─ зазначила керівник клубу «Трамонтана», автор та виконавиця пісень Наталія Потапчук.

Зі своєю творчістю шанувальників авторської пісні і поезії знайомила почесна гостя — поетеса Надія Галковська, яка не лише розповіла про цікаву історію створення знаменитої пісні «Козачка» у виконанні Раїси Кириченко та Марії Бурмако, а й акапельно та майстерно заспівала.

Дует «Голос душі" у складі Ольги та Руслана Шведів порадував своїми авторськими піснями. Музичний твір «Рідний край» ─ цікава розповідь про козака та його дівчину, яка проводжала свого судженого захищати рідну землю. Ну, а про авторську пісню «Про Чернігів» взагалі треба не писати, а слухати та дивитися. До того ж Ольга, окрім виконаних пісень, прочитала ще й гарний вірш «Рідна мова», який вона написала, як сама про це дізналася, ще в шкільні роки.

Професор Київського університету ім. Бориса Грінченка Олександр Колесник (він сам із Чернігова), виконав кілька філософсько-епічних музичних казок, зокрема, на сюжети Скандинавських країн, де різні образи переплелися з минувшиною і фантатистичним світом, а окремі персонажі навіть можна співставити із сьогоднішньою реальною дійсністю.

Василь Буднік зробив невеличку, але цікаву музичну подорож містом, де всі шляхи ведуть до історичного Валу. Звичайно, це пісня «Про Чернігів», яку легко й приємно слухати. А ще ця пісня не лише про наш славний Чернігів, а й про зачаровану Десну, гарних дівчат і кохання. Ну, як же без нього у цьому розмаїтому житті!

«Я на тебе чекатиму в місті пристойних князів…» ─ це, напевно, про себе знана поетеса Ірина Кулаковська прочитала свого вірша, який покладено на музику, а пісню виконує теж відома співачка із Чернігова Лєна Іванова.

Дві пісні ─ ліричну та патріотичну ─ запропонував глядачам Олександр Коломієць. «Чому сумуєш, дівчино?» ─ запитує автор пісні, в якій тут же сам і спробував дати відповідь. А от іншу пісню співак написав ще у 2010 році і вона має назву «Гімн України».  І хоча тоді ще не був відірваний Крим від України і на Донбасі панував мир та спокій, але зміст цього музичного твору відбиває своєрідну дійсність вчорашніх подій і сьогодення, актуалізацію минулого і майбутнього.

Лілія Іванішина пише твори та співає пісні трьома мовами: українською, російською та англійською. Але, як прознає поетеса та співачка, українська мова ─ надзвичайна. Вона наділена особливою енергетикою, внутрішньою рівновагою, чутливим сприйняттям оточуючого середовища… Твори пані Лілії надзвичайно казкові і водночас реалістичні. Тож пісні про Десну та кохання вирізнялися своєю неповторністю та оксамитовою окрасою неземного тяжіння.

Юрій Половецький ─ поет, композитор, співак пише та виконує пісні вже давненько, але кожний його твір не схожий на попередній. Тож хоча пан Юрій виконував старі пісні, але слухати їх було надзвичайно втішно. Змальований словом та музикою романтизм у піснях перевивався з прагматизмом, а мінливе з вічним…

Свою пісню журналістка Надія Мишко присвятила знаменитій поетесі Надії Галковській ─ виконала музичний твір про село Вишеньки, що на Коропщині, звідкіля родом і Надія Галковська.

Олексій Маслов, як завжди, був оригінальний у викладі своїх поетичних творів ─ він ознайомив присутніх з кількома багатогранними віршами, у яких лірика обмотує дотепний жарт, але цей жарт, не якась там чергова витівка, а серйозний підтекст, що йде від осмислення одвічних питань людини до власної оцінки гострих суспільно-загальних тем.

Керівник клубу авторської пісні і поезії «Трамонтана» Наталія Потапчук запропонувала на розсуд глядачів як дебютні поетично-музичні роботи, так і ці, що вже раніше виконувались. Один з віршів пані Наталія написала 23 роки тому, але піснею цей поетичний твір став щойно. Лейтмотивом цієї пісні стали прості, але виразні слова: «Відхрестимось всі від біди, якщо буде кожен за всіх».

Інша пісня ─ зовсім нова і має свою невеличку, але знаменну передісторію. У цьому році Наталія Потапчук на міському конкурсі День Десни стала переможцем як журналістка. «Мене просили там щось заспівати про Десну, але ніякої пісні в мене не було і я організаторам пообіцяла написати на майбутнє», — розповіла пані Наталія. 

Тож саме на цьому вечорі у Клубі «Трамонтана» вперше прозвучала її авторська чудова пісня «Монолог Десни».

Завідувачка кафедри Чернігівського державного інституту економіки та управління, координатор і викладач Безкоштовних курсів української мови в Чернігові Людмила Зіневич високо оцінила роль та значення творів, які були представлені їх авторами.

─ Сьогодні було тепло, лірично, затишно… Через звучання української пісні відчувався потяг до рідного дому, а різножанровість пісень та віршів, починаючи від народних витоків до літературно-елітарних, спонукали глядача до певних роздумів. Взагалі звучало багато цікавої поезії. Хочеться усім авторам побажати свіжого вітру у клуб «Трамонтана», крил та висоти, творчого натхнення…, — зазначила Людмила Зіневич.

 

Сергій Вітер, спеціально для видання sknews.net

Відео по кожному окремому виступу будуть протягом тижня ─ у виданні Суспільний кореспондент (розділ Відео та Культура).

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?