Свято українського моря відзначаємо сьогодні

5 липня в державі відзначатиметься День Військово-морських сил Збройних Сил України — професійне свято військовослужбовців і працівників українського флоту.

Його щорічно відзначають в першу неділю липня. Водночас, свято військових моряків співпадає з Днем працівників морського та річкового флоту — професійним святом працівників морського та річкового флоту України.

Історія українського флоту сягає ще в сиву давнину, коли був здійснений яскравий морський похід і здобута блискуча перемога київського князя Олега під Константинополем у червні – липні 907 року.

В подальшому вже формувалась і українська історія створення Військово-морських сил в далекому 1917 році. Того часу український прапор був піднятий над всіма кораблями Чорноморського флоту, а кількість військових моряків, які були родом з України складала близько 90%.

Символічно, що на липень припадають визначні дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту, 18 липня 1918 року відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України, того ж таки липня 1918 року було створено постійно діюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків.

Перше власне свято відзначали українські військові моряки в 1919 році, так зване свято українського моря — день українського державного флоту, який відзначався 29 квітня з перервами у 1919—1991 роках за межами радянської України.

Вже через декілька десятиліть, 21 липня 1992 року вітчизняний сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України, а 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання Військово-Морських Сил Збройних Сил України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96».

Вперше, День Військово-Морських Сил Збройних Сил України відзначався у Севастополі 1 серпня 1997 року. На той час згідно з указом Президента України від 17 серпня 1996 року свято встановили на честь перших широкомасштабних навчань “Море-96”, які відбувалися з 30 липня по 1 серпня 1996 року.

Наразі вітчизняні військово-морські сили виконують завдання із забезпечення обороноздатності держави, захисту її морських рубежів та гідно представляють нашу країну у міжнародному військово-морському співробітництві.

Багато військових моряків мають величезний досвід ведення бойових дій та з честю і гідністю виконують бойові завдання в районі проведення АТО/ООС.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Віталій Осипенко, історик-краєзнавець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?