Суботньої ночі у Чернігівському музеї відбудеться подія... і не одна

«Ніч в музеї» у Чернігові. Цієї суботи ввечері двері Чернігівського історичного музею не закриватимуться. Всі охочі зможуть безкоштовно роздивитися унікальні експонати, деякі з яких вперше виставлятимуть в реставрованому вигляді, а також повчитися у відомих майстрів.

На кожному стенді, біля кожного експонату маркування — прапори країн Європи. Вони підказують, звідки походить та чи інша унікальна річ. Тривають останні приготування. Сьогодні вітрини остаточно оформлять, експонати накриють склом і підключать сигналізацію. А поки ми спостерігаємо за приготуваннями і дізнаємося, якою буде цьогорічна музейна ніч в Чернігівському історичному.

Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею: «Чернігівський історичний музей Тарновського вже вп’яте долучається до цієї акції. І, відповідно, хочеться створити такий настрій святковий, показавши чернігівцям і гостям нашого міста ті колекції, які зазвичай не потрапляють ані на музейні виставки, ані в експозиції. І таким чином ми розширюємо і коло наших прихильників і кількість музейних предметів, які так чи інакше показуємо».

Музейна ніч розпочнеться о 17-й годині 20 травня. Слоган цього свята, встановлений Міжнародною радою музеїв ICOM, — «Музей і суперечлива історія». Серед замовчуваного — доля Чернігівського етнографічного музею. Після передачі Катерининської церкви релігійній громаді експонати зберігаються в фондах. Дню музеїв буде присвячена виставка «Деревообробка і лозоплетіння. Від ремесла до мистецтва».

Також музейники представлять унікальні зразки зброї, наприклад, щойно відреставрований меч варяга, датований 10 сторіччям, знайдений під час розкопок в Шестовиці на початку 20 століття.

Вікторія Мудрицька, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею: «Цьому мечу більше тисячі років. Завдяки зусиллям відомого реставратора Голуба, який у нас і шати реставрував, він дуже гарно виглядає зараз. Меч — залізна основа, а руків’я тут, бачите, — інкрустація, накладка — мідь та срібло».

Зброї та військових обладунків представлено буде чимало. Чоловікам не буде нудно, обіцяють історики. Дволезова сокира, зроблена в Азербайджані, з Туреччини — ятаган чорноморського типу і так звана «Місюрка» — шолом.

Спеціально до ночі в музеї реставрували і ще один шолом. Саме в такий сьогодні одягнута гвардія Папи Римського. Наш експонат датується 16-17 сторіччям.

Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею: «Це шолом «моріон» називається. Він був в важкому стані, але ми дякуємо реставраторам. Зараз вся краса його видна. І цих закльопок. Збереглася втулка для плюмажа. Ми вже зробили реконструкцію плюмажа. І іспанці і французи були одягнуті ось в такі шоломи».

Відрада для жіночого ока — реконструкція суконь 18 сторіччя, які надав Національний університет технологій та дизайну.

Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею: «Прогулочна сукня, ранішня сукня, така салонна сукня і звісно, що бальна сукня».

Представлять історики і нові надходження. Як виглядає справжній скарб, можуть дізнатися всі, хто прийде до музею в суботу.

Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею: «Вперше ми покажемо той скарб монет, який був 10 квітня знайдений школярами чернігівської школи №24. Нехай монети ще не почищені, вони вкриті зеленою патиною, але чернігівці, які прийдуть, зможуть побачити, як все це виглядає».

Загалом музейники розробили дуже насичену програму. Гратиме оркестр Чернігівського музучилища. Відомі майстри погодилися дати майстер-класи і розповісти про секрети традиційного українського вбрання. Про свої традиції розкажуть і представники національних культурних товариств. Не обійдеться й без пісочної анімації. Цікаво буде і дорослим  і дітям.

Наталія Левочко, Сівер-центр

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?