Створено календар із образами українських військових частин часів УНР

Указом Президента України 2017-й рік проголошено Роком Української революції 1917—1921 років. Упродовж року в різних форматах та в рамках різних заходів Український інститут національної пам’яті розповідатиме про події Української революції і вшановуватиме борців за незалежність. Затверджений урядом план заходів тут.

Серед перших проектів – календар «Українська революція 1917—1921 років. Військові підрозділи». Календар створений спільно Інститутом національної пам’яті, режисером, автором фільму «Українська революція» Іваном Канівцем, військово-історичним клубом «Повстанець».

«У березні 1917 року розпочалася Українська революція – один із найбільш важливих і складних періодів буття українського народу у XX столітті. Ця доба стала вершиною в розвитку національно-визвольного руху, відродження української нації та створення власної державності, – говорить керівник наукового управління УІНП, історик Ярослав Файзулін. Водночас вона містить багато малознаних сторінок. Серед них – історія українських збройних формувань, їх тогочасної боротьби з окупантами. Тож УІНП, щоб привернути увагу до маловідомих подій і фактів, підтримав створення календаря з образами українських військових часів УНР».

До календаря «Українська революція 1917—1921 років. Військові підрозділи» увійшли оригінальні світлини часів Української революції 1917—1921 років та фотореконструкції одностроїв українських військових підрозділів цього періоду. На звороті сторінок – детальна розповідь про представлені військові формування.

Календар поширюватиметься під час заходів Інституту. Також із часом електронний варіант буде опублікований на нашому сайті.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

4 (17) березня 1917-го в Києві розпочалося творення Української Центральної Ради – представницького органу української громадськості, а згодом повноцінного українського парламенту. До її складу увійшли представники політичних, наукових, освітніх, студентських, кооперативних та інших організацій. Її головою став видатний історик і громадсько-політичний діяч Михайло Грушевський. Із перших днів своєї діяльності Центральна Рада виступала за демократизацію громадсько-політичного життя, подолання національних та соціальних проблем, забезпечення Україні національно-територіальної автономії. Із часом ідеї автономізму-федералізму заступили вимоги самостійної Української держави.

У цей же час розпочинається творення збройних сил майбутньої Української Народної Республіки із об’єднання українців, що служили в складі російської армії. За даними істориків, із 9,62 млн. вояків російської армії не менше 3 млн. становили українці.

Так, 9 (22) березня 1917 року в Києві з ініціативи військового урядовця, адвоката Миколи Міхновського відбулося віче українців, офіцерів і солдатів місцевого гарнізону, яке ухвалило рішення вважати себе Українською військовою радою і в цьому статусі направити до Тимчасового уряду в Петрограді офіційне звернення з вимогою надати автономію Україні.

Через тиждень, 16 (29) березня на установчих зборах вояків-українців створено Український військовий клуб ім. гетьмана Павла Полуботка, перед яким стояло завдання «згуртування всіх вояків-українців до негайної організації національної армії, яко могутньої своєї мілітарної сили, без якої не можна й помислити про здобуття повної волі України», а також висунуто вимогу про організацію 1-го Українського добровольчого полку ім. Богдана Хмельницького. Керівником клубу було обрано Миколу Міхновського.

18 квітня (1 травня) 1917-го на Сирецькому полі в Києві відбулося «свято перших квітів», у якому взяли участь солдати-українці. Саме тут близько 3 тис. вояків київського етапно-розподільного пункту оголосили себе 1-м Українським козачим полком імені гетьмана Богдана Хмельницького. Його командиром було призначено підполковника Юрія Капкана.

Російське командування відмовлялося визнавати полк, погрожувало розігнати його силою, однак під тиском революційної ситуації змушене було погодитись на його існування.

Таким чином, 1 травня 2017 року Україна відзначатиме 100-річчя формування Першого українського полку імені Богдана Хмельницького та початку творення українських збройних сил.

ФІЛЬМ «УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ» ІВАНА КАНІВЦЯ — 1 серія.

ФІЛЬМ «УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ» ІВАНА КАНІВЦЯ — 2 серія

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?