Створена нова модель фінансування медицини, освіти й соціальної сфери

Міністр фінансів України Олександр Данилюк: Ми створили стимули для реформи медицини, освіти та соціальної сфери.

14 квітня виповниться рік, як я займаю посаду міністра фінансів

Перше досягнення Мінфіну за рік, яке хочу згадати, це бюджетна реформа. Завданням було виправити неефективності використання коштів та направити гроші туди, де вони принесуть найбільше користі людям та справді покращать державні послуги. Ми розробили прозорий бюджет 2017. Змінивши в ньому підходи до фінансування, ми стимулюємо реформи медицини, освіти та соціальної сфери.

Спільно з МОЗ розробили нову модель фінансування охорони здоров'я – «гроші йдуть за пацієнтом». Більше не будемо фінансувати пусті приміщення та ліжка, а будемо платити лікарні за якісні послуги, які отримають громадяни. Посилили автономію медичних закладів. Вперше покрили 100-відсоткову потребу в ліках для онкохворих, інфікованих на ВІЛ/СНІД, а також тих, хто страждає діабетом, вірусними гепатитами тощо.

Передбачили 500 млн грн на компенсацію вартості ліків для людей з серцево-судинними захворюваннями, діабетом та астмою. Підвищили зарплату лікарям приблизно на 35%. Збільшили загальні витрати на охорону здоров'я у 2017 році на 19,1 млрд грн до 68,9 млрд грн.

В освіті – посилили середню та профільну освіту, збільшили автономію вищих навчальних закладів, покращили ефективність надання стипендій – розділивши їх на академічні – які мотивують до навчання, та соціальні, які є допомогою незабезпеченим студентам. Сам стипендіальний фонд при цьому збільшився приблизно на 10%. В півтора рази підвищили зарплати вчителям. Збільшили загальні видатки на освіту на 45 млрд грн до 169 млрд грн.

Найбільшою зміною у соціальній сфері стало підняття мінімальної зарплати у два рази до 3200 грн. У 2016 році зарплату менше 3200 отримувало близько 3,5 млн осіб або 40% тих, хто працює. Саме стількох стосується це підвищення в 2017 році.

Також започаткували впровадження середньострокового бюджетного планування. Відповідні зміни вже внесли в Бюджетний кодекс. Це перспектива на розвиток. Результатом цієї зміни стане послідовна та передбачувана бюджетна політика, посилення бюджетної дисципліни, підвищення ефективності видатків. При цьому пріоритетом стає підвищення якості послуг, що надаються суспільству за рахунок бюджетних коштів. Новий підхід дозволить місцевим бюджетам краще планувати свою бюджетну політику. Завчасно будуть відомі обсяги міжбюджетних трансфертів передбачені в державному бюджеті. Раніше місцеві бюджети не могли ефективно планувати на декілька років вперед, бо жодні показники не були відомі завчасно.

Другий важливий напрямок нашої роботи – податкова реформа. Був прийнятий «антикорупційний пакет податкових змін», який ми розробили спільно з бізнесом, депутатами та експертами. Він передбачає значне спрощення адміністрування податків та вирішує багато суттєвих проблем бізнесу. Ми, зокрема, зменшили можливості для безпідставного відкриття кримінальних справ проти бізнесу, а також удосконалили процедуру оскарження платниками податків рішень ДФС.

Ми також розробили ключові показники ефективності для ДФС, щоб кожен міг слідкувати за ходом реформи цього органу.

З 1 квітня, запустили електронний реєстр автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Раніше 50-60% корупції в Державній фіскальній службі було пов`язано саме з відшкодуванням цього податку. Тепер прозорий реєстр виключив можливості для корупції.

Розпочали реформу митниці: впровадили Єдине вікно, автоматичний розподіл декларацій, аудіо та відео-фіксацію, подали законопроект про уповноважених економічних операторів, та прийняли концепцію комплексної реформи митниці та податкової. Приєдналися до плану дій щодо протидії ухиленню від сплати податків BEPS.

Це все зменшує можливості для корупції, маніпуляцій з податками та зборами та створює більш рівні умови для бізнесу.

Третє – після річної перерви ми відновили співпрацю з МВФ та отримали третій і четвертий транш, загалом $2 млрд, які пішли в резерви Національного банку та допомогли підтримати національну валюту. Це безпрецедентний випадок, тому що Україна ще ніколи не просувалася на таку далеку стадію в співпраці з МВФ. Це означає, що фонд позитивно оцінює реформи, які ми впроваджуємо. Продовження співпраці з МВФ – є важливим позитивним сигналом для міжнародних інвесторів, які дивляться на оцінку фонду, щоб вирішити вкладати свої гроші в нашу країну чи ні. А прихід інвестицій – це нові робочі місця, кращі зарплати та розвиток економіки.

Тепер про декілька цілей, яких не вдалося досягнути

По-перше, досі не створено незалежну Службу фінансових розслідувань, хоча нам і вдалося не допустити відновлення корумпованої Податкової міліції, яка була де-юре ліквідована. Це була моя принципова позиція – податкова міліція має залишитися в минулому. Створення нової служби є дуже важливим для бізнесу та кожного громадянина, але через шалений спротив тих, кому невигідно викорінення корупції, зменшення тиску на бізнес та реальна боротьба з фінансовою злочинністю, ми ще не запустили цю Службу. Але ми рішуче рухаємось в правильному напрямку. Уряд вже схвалив відповідний законопроект, розроблений Мінфіном на основі депутатських напрацювань. Створення Служби підтримав Президент, Прем’єр-міністр і наші міжнародні партнери. Наступний крок – прийняття законопроекту депутатами Верховної Ради та практичне втілення реформи.

По-друге, не вдалося запровадити середньострокове бюджетне планування настільки швидко, як хотілося б. Як я вже казав, ця зміна є ключовою для більш передбачуваної та ефективної бюджетної політки. Парламент прийняв відповідні зміни до Бюджетного кодексу тільки в кінці березня 2017 року. Тому зараз активно працюємо над подальшим втіленням цієї реформи.

По-трете, не була проведена приватизація неефективних державних підприємств, яка б дала поштовх розвитку економіки. Це завдання Фонду державного майна, але я давав конкретні пропозиції щодо інструментів і підходів приватизації. Для мене як Міністра фінансів важливо, щоб державні кошти не вливалися безрезультатно в збиткові підприємства, а були використані з користю.

Сподіваюся, що в цьому році, нам вдасться провести успішну приватизацію, залучити інвесторів і таким чином посприяти економічному зростанню нашої країни.

Олександр Данилюк. VoxConnector спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?