Стан водопілля та можливі негативні наслідки під час його проходження

Гідрометеорологічні умови, що склались в басейнах річок Дніпра вище Київського водосховища і Десни вище Києва станом на 7 березня 2017 року.

Сніготанення у басейнах Дніпра та Десни розпочалось 18-20 лютого і за даними снігомірної зйомки станом на 5 березня сніговий покрив залишився лише у верхів’ях Дніпра та Десни у Російській Федерації висотою 10-26 см і запасами води у ньому 30-96 мм.

За період сніготанення (18 лютого-7 березня) у басейнах Дніпра та Сожу випало в середньому 17-31 мм опадів, що близько та більше норми, у басейні Десни – 15 мм (50% норми).

Станом на 7 березня на Дніпрі, Сожі, Десні та Сеймі триває розвиток весняного водопілля з підвищенням рівнів води переважно на 2-20 см за добу, на Дніпрі на території Білорусі – до 40 см за добу. Спостерігається локальне перевищення відміток заплави на верхніх ділянках Дніпра та Десни на території Білорусі та РФ.

На Дніпрі та Сеймі, на Десні вище с. Макошине льодостав зруйнувався, відмічається льодохід; на Десні на ділянці Макошине-Чернігів зберігається неповний льодостав, який поступово послаблюється та руйнується.

На р. Білоусі біля с. Кошівка 2-3 березня відмічався пік весняної повені з відміткою 309 см над нулем посту.

Станом на 7 березня на малих річках області спостерігається спад рівнів води весняної повені.

Основні висновки щодо прогнозованих елементів водопілля та можливі негативні наслідки під час його проходження

1. Виходячи з гідрометеорологічної ситуації, що склалася у басейні Дніпра до Київського водосховища та Десни до Києва станом на 7 березня, та результатів розрахунків за гідрологічними моделями, весняне водопілля 2017 року буде вищим за минулорічне та дещо меншим та близьким до норми. Максимальні рівні/витрати і об’єми стоку за період водопілля на річках передбачаються дещо нижчими та близькими за середні багаторічні значення.

2. За серединою прогнозованих інтервалів максимальні рівні водопілля очікуються:

* нижчими за середні багаторічні значення: на Дніпрі на 0,4-0,8 м, на його ділянці Неданчичі-Дніпровське – на 0,1-0,2 м; на Десні та на р. Снові – на 0,3-1,5м;

* вищими за середні багаторічні значення на р. Сеймі на 0,1-0,2 м.

3. Амплітуда очікуваного підйому рівнів води (порівняно з відмітками водної поверхні на 7 березня) становитиме: на Дніпрі – 0,9-1,9 м, на Десні та її притоках 0,7 – 2,2 м.

4. Проходження максимумів водопілля очікується раніше середніх багаторічних строків.

5. Розвиток водопілля супроводжуватиметься виходом води на заплаву приток Дніпра, у створах постів на ділянці Дніпра Жлобин – Неданчичі, на Десні та її притоках за межами країни (територія Російської Федерації) та Десні біля м. Новгород-Сіверського, на р. Снові та р. Сеймі.

6. Очікується обтоплення водами Дніпра, Сожу, Десни, Сейму (оточення водою), відрізання від основних шляхів сполучень та часткове підтоплення територій, присадибних ділянок і об’єктів населених пунктів, розташованих у заплаві річок у Ріпкинському, Чернігівському, Новгород-Сіверському районах.

7. В разі випадіння значних чи тривалих дощів у березні — квітні не виключається можливість тривалого стояння рівнів води на малозмінних відмітках, а також формування дощових паводків на спаді водопілля у квітні-травні. Такі зміни гідрологічного режиму прогнозуватимуться у короткостроковому порядку.

Додатки:

1. Графіки максимальних рівнів води весняних повеней за багаторічні періоди по постах: р. Дніпро-с. Неданчичі, р. Десна-м. Чернігів, р. Сейм-с. Мутин.

водопілля таблиця

Консультація строків проходження найвищих рівнів весняної повені у 2017 р.:

— на ділянці р. Дніпра від с. Неданчичі до с. Дніпровського – 05-15 квітня;

* на ділянці р. Десни від с. Розльот до смт. Макошине – 25 березня-5 квітня;

* на ділянці р. Десни від смт. Макошине до с. Морівська – 5-15 квітня;

* на ділянці р. Сейму від м. Рильск до с. Мутин – 25 березня-3 квітня.

У м. Чернігові максимальні рівні води весняної повені р. Десни очікуються в інтервалі 530-570 см над нулем поста, що відповідає 107,74-108,14 м БС.

Прогноз складений Українським гідрометеорологічним центром 07.03.2017 р.

В подальшому гідрометеорологічна обстановка на річках області буде наводитися у щоденних гідрометеорологічних бюлетенях та оперативних інформаціях.

водопілля 1

водопілля 2

водопілля 3

Руслан ОВСЄЄНКО, начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології,, спеціально для видання «Суспільний кореспондент»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?