Спинальна і епідуральна анестезія: в чому відмінності

У чому відмінність спинальної та епідуральної анестезії, для кого вона потрібна, а кому така анестезія може нашкодити — розповідає лікар вищої категорії, завідувач анестезіологічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Аніщенко Максим Віталійович.

Спинальна анестезія

Цей різновид анестезії розглядають як введення знеболюючої рідини крізь пункційну голку в районі попереку в той простір, який оточує спинний мозок і носить найменування субарахноїдального. Такий простір заповнюється спинномозковою рідиною. Шкіра і всі наступні тканини в цьому випадку проколюються шляхом здійснення люмбальної пункції. Далі доктор вводить необхідний об'єм препарату в рідину, навколишній спинний мозок, і витягує голку. Введені ліки мають знеболюючу дію на близько розташовану зону спинного мозку, тим самим блокуючи його, і забезпечуючи втрату чутливості всіх органів, що іннервуються з даної ділянки. Повне знеболювання при цьому настає протягом п'яти-десяти хвилин, саме тому цю технологію частенько застосовують при проведенні екстрених оперативних втручань. Її також прийнято використовувати для здійснення кесаревого розтину. В одному відсотку всіх випадків спинальної анестезії знеболення не настає, що перешкоджає проведенню операції. В цьому випадку пацієнтів, як правило, переводять на класичний наркоз.

Епідуральна анестезія

Дана методика є однією з різновидів регіонарної анестезії, при якій знеболюючий засіб вводять всередину простору хребта, яке носить назву епідурального і заповнене жировими тканинами. При цьому використовується спеціальна голка і катетер. Ділянка введення розташована до субарахноїдального, таким чином голка вводиться не так глибоко, як при проведенні спінальної анестезії. Далі голку витягують, а катетер залишають, що дозволяє при необхідності повторити введення анестетика. Усередині епідурального простору знеболююче блокує кінцеві ділянки нервів, перешкоджаючи проведенню больового імпульсу, і ніяк не впливає на спинний мозок. У гінекологічній практиці прокол локалізують в області попереку. Анестетик починає діяти приблизно через двадцять-тридцять хвилин, тому епідуральна анестезія не застосовується в екстрених ситуаціях. У тому випадку, якщо дія знеболювального виявляється недостатнью, пацієнтам вводять ще одну дозу ліків.

У чому полягає різниця спінальної та епідуральної анестезії? Відмінності

При проведенні даних видів анестезії знеболюючий препарат вводять в різні простори — епідуральний або субарахноїдальний. Анестетик діє по-різному, в одному випадку він блокує спинний мозок, а в іншому — лише кінцеві частини нервів. Для проколів лікарі застосовують голки різної товщини, а ще одна різниця полягає в швидкості дії анестезії. Також ймовірність ускладнень при спінальній і епідуральній анестезії трохи різна.

Коли потрібна спінальна і епідуральна анестезія? Показання

Спинальна анестезія зазвичай використовується при проведенні різних оперативних втручаннях нижче рівня пупка — гінекологічних, урологічних, видаленням грижі. Також її здійснюють при різних операціях на промежині або геніталіях. Такий вид наркозу відмінно підходить для проведення ручного видалення залишків плаценти, а також для знеболювання кесаревого розтину.

Епідуральна анестезія в поєднанні із загальною анестезією може здійснюватися за бажанням пацієнтів при всіляких операціях на органах грудної клітки, черевної порожнини і малого таза, а також для полегшення родової діяльності, крім того її проводять при кесаревому розтині, недоношеній вагітності, гестозі і підвищеному артеріальному тиску, а також при дискоординації пологової діяльності та тривалому перебігу пологів.

Кому небезпечні спінальна і епідуральна анестезія? Протипоказання

Анестезії даного типу не здійснюються:

при зниженому артеріальному тиску, деформаціях хребта, запальних ураженнях в районі проколу. Крім того їх не проводять при проблемах зі згортанням, наявності алергії на різні анестетики (в тому числі і місцеві), а також, якщо у пацієнта є неврологічні проблеми.

Чи може нашкодити спінальна і епідуральна анестезія? Побічні ефекти, ускладнення

Як показує практика, епідуральна анестезія призводить до різного роду ускладнень трохи частіше, ніж спінальна. До можливих наслідків відносять формування гематоми всередині епідурального простору, а також різке зниження артеріального тиску відразу ж після введення анестетика, що провокує виникнення слабкості і нудоти.

У деяких випадках проведення таких видів анестезії стає причиною розвитку післяопераційних головних болів різної інтенсивності, вони розвиваються у відповідь на витікання цереброспінальної рідини всередину епідуральної області. Якщо лікар ввів велику кількість знеболюючого складу в субарахноїдальний простір, це стає причиною появи повного спинного блокування, і може спровокувати неполадки з диханням і серцем. У тому випадку, якщо анестетики, які застосовуються, потрапляють всередину кров'яного русла, це може викликати спазми в головному мозку, судоми і збої в діяльності серця.

Можливим ускладненням прийнято вважати також інфікування епідурального простору і надовго зберігаються болі в спині.

Рішення про вибір найбільш ймовірного методу анестезії в кожному конкретному випадку приймає виключно лікар.

Підготував Максим АНІЩЕНКО, завідувач анестезіологічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, анестезіолог, лікар вищої категорії

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?