Соцпрацівників вчили як треба працювати

Як організувати та забезпечити соціальної підтримки вразливих груп населення на рівні об’єднаних територіальних громадах дізналися учасники тренінгу, який 29-30 березня проводив Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, спільно з ГО «Партнерство кожній дитині» та Чернігівським обласним центром для дітей сім'ї та молоді.

Основна мета тренінгу — сформувати розуміння учасниками суті та механізмів процесу організації соціальної підтримки вразливих груп населення на основі об’єднання та інтеграції ресурсів громади.

«Цей тренінг є першим із серії навчань для соціальних працівників громад. Причому якщо на першому присутні не лише фахівці, а і голови ОТГ та їх заступники, то на наступних будуть збиратися саме соцпрацівники, які будуть детально відпрацьовувати вміння та навички», — розповіла Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС.

«Соціальна робота — це не короткотермінові проекти, це щоденна та кропітка праця. Ми працюємо із сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, мають соціальні проблеми тощо», — зазначила Алла Кот, директор обласного центру для дітей та молоді. За її словами в об'єднаних громадах робота фахівців соціальної служби є дуже важливою та матиме більший результат, якщо ці послуги будуть надаватися на рівні громади, де фахівець буде знати всіх своїх підопічних та постійно спілкуватися з ними.

В ході семінару тренери з громадської організації «Партнерство кожній дитині» розповіли учасникам про повноваження та відповідальність об’єднаних територіальних громад у сфері соціальної підтримки вразливих груп населення. А також про профілактику та раннє виявлення сімей, осіб, які потрапили у складні життєві обставини. На їх думку основною сталого розвитку та благополуччя населення в об’єднаній територіальній громаді є соціальна відповідальність мешканців та влади.

За словами Наталії Олійник, секретаря ради Линовицької громади, дуже важливо спрямувати увагу на незахищені верстви населення, дітей, сиріт, сім’ї, що опинилися у складних життєвих умовах. Вона розповіла, що в Линовицькій громаді найближчим часом буде створена відповідна служба у справах дітей. «Корисною була інформація про розподіл ресурсів громади в цьому напрямку, проведення профілактичної та інформаційної роботи з населенням», — підкреслила Наталія Олійник.

У Любецькій громаді питаннями незахищених верств населення займається Анастасія Нечваль. «Погоджуюся з тезою, що працювати з вразливими верствами населення повинен не тільки спеціаліст, а вся громада в цілому. У нас в громаді вже працює служба у справах дітей та молоді. В громаді є родини, які знаходяться у складних ситуаціях. І їм дійсно потрібна допомога та підтримка», — сказала Анастасія Нечваль.

Також учасники семінару дізналися як проводити соціальну роботу, надавати послуги та забезпечити доступ вразливих груп населення до соціальних послуг, які потрібні саме їм.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?