Сліди катувань електрострумом у російській неволі показав українець

Сестра Надії Савченко Віра, яка є громадським захисником незаконно утримуваних в Чечні (Росія) українських громадян Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, заявляє, що журналіст, історик Станіслав Клих не витримує тиску та катувань і потребує лікування. Вона також закликає ЗМІ підтримати українців, яких судять у Росії за сфабрикованими звинуваченнями.

журналістПро це вона сказала під час брифінгу в Києві, повідомляє «Українська правда»

За словами Віри Савченко, Микола Карпюк дуже зрадів, коли на суд приїхали українці. Він тримається, однак інший підсудний Станіслав Клих не витримує катувань.

«Це людина, яка читала філософію в університеті Шевченка, до такого не загартована. Його мозок не витримує. Його треба лікувати», — сказала Віра Савченко, сестру якої Надію Савченко судять у Росії за сфабрикованим звинуваченням у вбивстві російських журналістів.

Вона також порівняла методи катувань російських спецлсжуб із методами терористичної організації ІДІЛ. «Так, як катували наших людей… Росія бореться із ІДІЛ, то це те саме. Такі, як Карпюк витримають, такі, як Клих – ні», – сказала Віра Савченко.

Вона нагадала, що проти неї в Чечні порушено кримінальну справу за образу судді, тому ще не вирішила, чи варто їхати туди вдруге.

суд росії12 жовтня 2015 року у Верховному суді республіки Чечня у Грозному розпочався розгляд по суті справи стосовно двох українських громадян — Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. За версією слідства, вони були членами організації УНА-УНСО (визнана в Росії екстремістською та її діяльність заборонена на території РФ), і в кінці 1994 – на початку 1995 року нібито воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

Нагадаємо, Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні минулого року він заявив, що свідчив під тортурами. Про це повідомила «Открытая Россия» і навела текст його письмової заяви.

«Після арешту 08.08 2014 до мене були застосовані дії з метою змусити мене надати свідчення, до мене були застосовані незаконні методи дізнання і слідства, виражені в нанесенні мені побоїв і каліцтв, в т.ч. за допомогою наручників і електричного струму, тривалого стояння навколішки, внаслідок чого на зап'ястках рук, колінах, гомілковостопній частині ніг є численні шрами», - зазначається у заяві Станіслава Клиха.

Також він заявляє, що в ізоляторах тимчасового утримання міст Зеленокумська і Владикавказа (Росія) у серпні-вересні 2014 року йому давали алкоголь, психотропні препарати, які вводили внутрішньовенно. Окрім цього, він свідчить, що у Владикавказі його по декілька діб тримали у тюремному дворі без води і їжі, внаслідок чого він був доведений до стану дистрофії, не міг тримати в руках ложку, ручку, оскільки кисті рук були вивернуті від приковування до грат.

«Ці методи застосовувалися до мене з метою змусити мене визнати, що я нібито був у Чечні в 1994—2000 роках і брав участь у військових діях на стороні Дудаєва, брав участь у вбивствах військовослужбовців на площі Мінутка у Грозному, мав намір проводити теракти в різних містах Росії і нібито з цією метою приїхав у Росію», - пише він.

У екзекуції брали участь невідомі Станіславу Клиху особи в масках, які перед тим, як почати катувати, надягали громадянину України на голову мішок, зав'язавши його зверху скотчем-стрічкою.

Наприкінці травня у справу незаконно утримуваного у Росії українця увійшла адвокат Марина Дубровіна, їй вдалося потрапити до СІЗО міста П'ятигорська (Росія), де з осені минулого року перебував Станіслав Клих. За її словами, після першої зустрічі зі своїм підзахисним вона довго не могла прийти до тями. Станіслав Клих розповів їй, як його катували, змушуючи обмовити себе та інших, у тому числі — високопоставлених українців.

Про сліди катувань у Росії електричним струмом вперше розповів на суді Станіслав Клих, повідомлялось у програмі ТСН.

У серпні 2015 року Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням міського суду міста Єсентуків (Росія) продовжити термін утримання під вартою громадянина України Станіслава Клиха.  У відомстві назвали таке рішення російського суду безпідставним та неправомірним. На думку міністерства, воно є підтвердженням небажання Російської Федерації дотримуватися визначених у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей положень щодо звільнення всіх заручників та осіб, що незаконно утримуються, за принципом «всіх на всіх».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?