Штрафи за самовільне випалювання рослинності зростуть у десять разів!

Отже, ми звернулися за коментарем до фахівця – головного спеціаліста – державного інспектора Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Артема Коломійця.

Коментар фахівця:

– Артеме Анатолійовичу, на жаль, і цього року на Чернігівщині немало мешканців спалюють траву. У порушників пояснення одне: вони так звикли, адже роблять це щороку, їм так зручніше й простіше. І штрафів не бояться – не впійманий, не злодій – Щороку, з настанням пожежонебезпечного періоду, ми робимо заяви щодо не допущення самовільного випалювання сухої рослинності та сміття. Також із цього приводу дуже занепокоєні й співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Ми пояснюємо, що такими діями жителі завдають значної шкоди довкіллю – рослинам та тваринам, згорає й верхній родючий шар ґрунту, відбуваються і шкідливі викиди в атмосферу, що призводить до погіршення здоров’я людей. Крім того, саме внаслідок отаких самовільних, незаконних підпалів і спалахують нерідко пожежі, які не лише спричиняють значні збитки, а й становлять реальну загрозу життю та здоров’ю мешканців.

– А люди наче не усвідомлюють, що самі собі шкодять… – Думаю, все вони усвідомлюють, але сподіваються, що їм це минеться. Однак ми тепер проводимо рейди – не лише в населених пунктах, а й у лісах, на полях. Бо за такі порушення законом передбачена відповідальність. Так, стаття 77 (ч. 1, 2) «Порушення пожежної безпеки в лісах України» наразі встановлює штраф: для громадян – від 85-ти до 255 гривень, а для посадових осіб – від 255-ти до 850 грн. Якщо ж це призводить до лісової пожежі, то штрафи істотно зростають: для громадян – від 255 до 850 гривень, а для посадових осіб – від 595 до 1020 грн.

– Крім цього, такому порушникові ще й доведеться сплачувати збитки і за кожне спалене дерево! – Так. А стаття 77 (прим. 1) – за самовільне випалювання рослинності або її залишків – встановлює наразі штраф: для громадян – від 170-ти до 340 гривень, для посадових осіб – від 850-ти до 1190 грн. Якщо ж це спричинило пожежу або відбулося на об’єктах природно-заповідного фонду, то ч. 2 цієї статті встановлює більшу відповідальність: штраф для громадян – від 340 до 680 грн., а для посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень. Також передбачено виплату за нанесені збитки.

– Артеме Анатолійовичу, а Вам не здається, що ці штрафи вже дещо застаріли, враховуючи інфляцію в державі? – Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак ініціював істотне збільшення таких штрафів – приблизно в десять разів. Це питання зараз вирішується, погоджується з усіма службами. І як тільки воно набуде чинності, ми одразу ж повідомимо читачам.

– А є вже у Вас результати рейдів – скількох порушників покарали? – Справа в тому, що цей період нещодавно розпочався, тому загальної статистики поки немає. Але ми працюємо, складаємо протоколи, штрафуємо. І не лише ми – в Чернігові за порушення правил благоустрою штрафує також комунальне підприємство «Муніципальна варта», й штрафи – досить суттєві. Ми намагаємося оперативно реагувати на всі такі повідомлення і самі їздимо, виявляємо порушників. Добре, якщо є докази – фото та відеоматеріали. Тому можна звертатися і до поліції, вони цим також займаються. Головне, не бути байдужими до цієї проблеми, адже ми повинні діяти разом – усі наші служби та громадськість, тоді все буде гаразд!

Спілкувався Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?