Шлюбні «бали» тетеруків зафіксували на Чернігівщині  

тетерівЦі місця браконьєри обходять. Найперші вороги тетеруків − лисиці і яструби. Хоча популяція лисиць у цих місцях зведена протягом останнього часу до мінімуму. Зате розвелися зайці. Прикро, що цьогорічної весни через бездумне випалювання сухої трави безвідповідальними людьми немало зайченят загинуло. На ці згарища ніколи не сідають і тетеруки...

***

Товариство з обмеженою відповідальністю «Єлінський ліс», яким керує Євген Костанда, розташоване у мальовничому куточку на території Корюківського та Щорського районів, де протікає річка Снов. Мисливське господарство займає площу 33,7 тис. га у лісових, польових та водно-болотних угіддях. Тут водяться лосі і косулі, бобри і ондатри, зайці та куріпки. Облюбували ці місця й тетеруки.

А до послуг відпочиваючих − будиночок мисливця та готельний комплекс.

15_181

Слід зазначити, що ТОВ «Єлінський ліс» постійно будується. Зараз теж завершується спорудження 250-гектарного вольєру, в якому розводитимуться дикі кабани. Засіваються поля для звірини. Ось і нині працівники господарства чотири ділянки засіяли вівсом.

15_183

Щороку − у період токування тетеруків (з кінця березня до кінця квітня) − єгерська служба проводить облік птахів. Цією справою займається заступник директора Юрій Тебенко та єгері Олег Мельник, Артем Бригинець, Сергій Усик і Микола Бебех.

15_179

Для спостереження споруджуються п'ять наметів. Якраз в обході №5 , у Миколи Бебеха, ми й спостерігали за тетеруками з фотокамерою. Вирушили до намету на луг о 3-ій годині ночі, щоб птаство нас не помітило. Чекати довелося недовго.

15_183

15_182

Першими на раніше обране місце прилетіли самці і здійняли неймовірний гамір, бо билися, мірялися силами. Їх гомін і сердите белькотіння було чути за 2-3 кілометри навколо. Згодом з'явилися й самочки. І почався любовні ігри тетеруків, які тривають кілька годин. У цей день ми нарахували на лузі 50 птахів, частина з яких розмістилася на деревах. Як зійшло сонце, птахи зникли.

Селяться ці дивні птахи на лісових галявинах, на околиці гаїв і у гущині заливних луків.

Юрій Петрович, природолюб і ентузіаст, з великою теплотою і обізнаністю розповідав про тетеруків.

15_184

Юрій Тебенко, інженер лісового господарства, працює у ТОВ «Єлінський ліс» вже 12 років. Раніше він був лісником і майстром лісу у Тихоновицькому лісництві Корюківського держлісгоспу, згодом серйозно зайнявся мисливським господарством у Щорському УТМР. Тваринний світ сіверських лісів став йому близьким і зрозумілим. Отож Юрій Петрович потрапив у свою рідну стихію. Впродовж багатьох років він спостерігає за тетеруками й вивчає ритм їх життя. Єгері оберігають цих птахів, і полювання на них заборонено. Як запевнив Юрій, браконьєри ці місця також обходять. Найперші вороги тетеруків − лисиці і яструби. Хоча популяція лисиць у цих місцях зведена протягом останнього часу до мінімуму. Зате розвелися зайці. Прикро, що цьогорічної весни через бездумне випалювання сухої трави безвідповідальними людьми немало зайченят загинуло. На ці згарища ніколи не сідають і тетеруки.

15_185

15_186

Коли ми поверталися з лугу, зустріли великий ключ сірих журавлів. Єгері розказували, що ці птахи оселяються тут років з п'ять. Журавлі піднімалися в небо і курликали…

Микола ТИЩЕНКО, Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?