Шляхи до енергоефективності обговорювали у Чернігові

До обласного центру Поліської Сіверщини 20 листопада з`їхалися представники з декількох областей України, аби взяти участь у прес-турі «Шлях до енергоефективності. Успішні історії Чернігова», який організований  Українським освітнім центром реформ.

Учасники заходів мали можливість не лише поспілкуватися з посадовцями міської ради, послухати презентації, а й відвідати об`єкти, де впровадили методи, завдяки яким вдалося мінімізувати витрати енергії.

Про досвід Чернігова у реалізації проектів з енергозбереження, практику впровадження системи енергетичного моніторингу бюджетних будівель, які реально сприяли збереженню енергії, розповів начальник відділу енергоефективності управління економічного розвитку міста міської ради Роман Мовчан.

Фахівець зазначив, що у рамках співпраці з Європейською ініціативою «Угода мерів» ще раніше було розроблено та затверджено стратегічний документ міста із впровадження енергоефективних заходів ─ План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Чернігова до 2023 року, який включає більше сімдесяти проектних пропозицій вартістю більше одного мільярда  гривень.

— В місті діє програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах Чернігова, якою охоплено 100 закладів і установ, що утримуються з міського бюджету. Програма розрахована на 11 років вартістю 553 млн грн, — підкреслив Роман Мовчан. — За рахунок коштів міського бюджету на реалізацію міської програми з енергозбереження, виконання капітальних ремонтів, коштів державного бюджету та фінансово-технічної допомоги від міжнародних організацій було впроваджено кілька технічних заходів у бюджетних установах та закладах… 

Про способи енергоефективності у практичній площині учасникам прес-туру розповів Ігор Грищенко, фахівець зі зв’язків із громадськістю комунального підприємства «Чернігівводоканал».

Він акценутвав увагу на тому, що Чернігівським Водоканалом залучено 23 млн дол. США кредитних коштів Світового банку: замінено аварійні ділянки водопровідних та каналізаційних мереж, насосне обладнання на артезіанських свердловинах та в каналізаційних насосних станціях,  проведено реконструкцію системи каналізації та каналізаційного колектора, придбана сучасна спеціалізована техніка. За результатами впроваджених заходів скорочення втрат води становило  з 27% до 21%, споживання електроенергії ─ майже на 35 %.

Ігор Грищенко розповів не лише про технологічний процес відносно показників, які відносяться до енергоефективності, а й провів невеличку екскурсію для учасників прес-туру безпосередньо на об`єктах, де здійснюється водозабір для постачання води мешканцям міста. А вода у Чернігові за своїми характеристиками майже ідеальна. У цьому впевнилися і журналісти, спробувавши води, яку дістають аж з глибини у 700 метрів. До того ж вона не обробляється жодними реагентами і тому корисна для людини. Питна вода відповідає встановленим нормативам.

Журналісти відвідали Чернігівський колегіум №11 та дитячий садочок № 71, де вже впроваджений цілий комплекс заходів з енергоефективності.

Завдяки впровадженню системи енергетичного механізму бюджетних будівель в навчальному закладі та дитячому садочку (а це не лише  заміна внутрішнього енергоефективного обладнання, а й встановлення енергоефективних віконних конструкцій, сучасних теплообмінників, утеплення стін, заміна освітлення  тощо),  вдалося значно зменшити витрати теплової енергії та витоки теплоносія, що в свою чергу створюється комфорт для вихованців дитсадка та школярів, не кажучи вже про значну й відчутну економію енерговитрат.

Світлана Рубан ─ директорка Чернігівського колегіуму №11 стисло розповіла про відчутну різницю між тим, як було раніше, і як зараз.

— До проведених усіх цих робіт температура в приміщеннях учбового закладу була не вельми високою, відчувався дискомфорт, а зараз ми можемо самі регулювати температуру завдяки встановленим температурним датчикам, — зауважила Світлана Рубан.  

В контексті:

За рахунок коштів міського бюджету на реалізацію міської програми з енергозбереження, виконання капітальних ремонтів, коштів державного бюджету та фінансово-технічної допомоги від міжнародних організацій було впроваджено ряд технічних заходів у бюджетних установах та закладах:

— облаштовано системами автоматичного регулювання споживання тепла з обладнанням вузлами обліку споживання енергоносіїв (ІТП) в 52 бюджетних будівлях;

— проведено гідрохімічну промивку систем опалення у 58 закладах освіти, 5 закладах культури та 4 установах охорони здоров’я;

-  встановлено для потреб гарячого водопостачання сучасні теплообмінники у 4 закладах освіти замість неефективних швидкісних теплообмінників;

— встановлено обладнання для дистанційної передачі даних з вузлів обліку енергоносіїв та керування ІТП (диспетчеризація) у 16 закладах освіти;

— встановлено металопластикові енергоефективні конструкції у 45 закладах освіти, 9 установах охорони здоров'я, 9 закладах культури та 11 адміністративних установах. Загалом замінено 28,1 тис. м кв. віконних та дверних конструкцій.

— реконструйовано 24,2 тис. кв. м дахів у 27 бюджетних будівлях міста.

— замінено освітлення на енергоефективне в 64 бюджетних будівлях (у т. ч. у 45 садочках,16 школах, 2 закладах охорони здоров’я та адмін. будівлі).

— замінені лічильники активної енергії на прямоточні активної та реактивної у 12 закладах освіти. 

У 2012 році у рамках реалізації проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» здійснено енергоефективну реновацію дитячого навчального закладу № 71. Замінено вікна та вхідні двері на енергоефективні, утеплено зовнішні стіни будівлі, виконано ремонт та утеплення даху. Вартість проекту 2,5 млн. грн., співфінансування USAID — 900 тис. грн.  Споживання теплової енергії будівлею закладу зменшилось на 30 %.

У 2013 році проведено енергоефективну реновацію старої будівлі колегіуму № 11. Виконані роботи з заміни вікон та дверей, утеплено стіни, цоколь, підвал та горище будівлі. Вартість проекту 2,2 млн. грн., з яких співфінансування GIZ майже 1 млн.грн. В результаті споживання тепла скоротилось на 35%.

У 2015—2017 роках внаслідок успішного попереднього досвіду реалізовано проект енергоефективної реновації нового корпусу ЗНЗ №11. Замінено вікна, утеплено фасад, замінено покрівлю з пласкої на шатрову. На впровадження заходів спрямовано майже 17 млн.грн, з яких 12,8 млн – кошти державного фонду регіонального розвитку. Заплановано отримати економію до 30% від споживання теплової енергії.

Впроваджуються енергоефективні заходи підприємствами сфери тепло, водопостачання та водовідведення і житлово-експлуатаційними підприємствами.

Проводяться роботи з модернізації котелень, часткової заміни та ізоляції мереж теплопостачання. Виконувалось оснащення багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води, встановлювались реле часу та сутінкове реле.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?