Школярі з Чернігівщини побували в польському Перемишлі

На запрошення університету в Перемишлі школярі з Куликівки, що в Чернігівській області, побували в Польщі.

Старовинне місто Перемишль — один із найгарніших куточків Польщі. Розташоване неподалік кордону з Україною, менш як за 100 кілометрів від Львова, на давніх етнічних українських землях. Від 22 до 26 липня тут перебувала група старшокласників Куликівської середньої школи у складі 14 осіб на чолі з педагогом Людмилою Пилипенко. Мета цього візиту — знайомство з вищою освітою Польщі та можливістю отримання диплому європейського зразка.

У листопаді минулого року в райцентрі Куликівці, в школі побували співробітники Перемишльського університету — викладач доктор наук Малгожата Кузьбіда та керівник відділу промоції ректорату Василь Козяр. Вони зустрілися зі старшокласниками школи та педагогами. Ця зустріч була організована за сприяння редактора газети «Світ-інфо» Петра Антоненка. Гості запрошували випускників вступати до їхнього навчального закладу. Була укладена угода про співпрацю між школою та університетом. У її рамках і відбулася ця захоплива поїздка.

Наш кореспондент попросила поділитися враженнями декількох учасників подорожі.

Юлія Баглай, 11 клас:

— Це була дуже хороша, насичена програма. Організація поїздки на вищому рівні. Ми їхали до Польщі та Європи вперше, і, звичайно, усі дуже хвилювалися. Але нас гостинно зустрічали, показали й навчили багато чому. Ми проживали в старовинному палаці на території університету. Мені дуже сподобалася їхня система освіти і ставлення викладачів до студентів. Для нас спеціально організовували уроки, було що побачити.

Для тих, хто має Карту поляка, навчання безкоштовне, як і проживання в гуртожитку. Для іноземців — платне. Для студентів з України існує знижка, більше 50 відсотків, тобто треба платити 3 тисячі злотих, або 21 тисячу гривень. Це приблизно як у наших вишах. Нема вступних іспитів, єдине, що вимагається, — атестат про середню освіту.

Тут можна отримати диплом, який визнається в усьому європейському світі, Канаді та Америці. І я тепер мрію навчатися в Перемишльському університеті. Вважаю, що престижно отримати освіту за кордоном, перейняти все краще, аби потім повернутися в Україну й розбудовувати нашу державу.

Сергій Береговець, 11 клас:

— Просто цікаво було поїхати, щоб дізнатися, чи складно там навчатися. Здається, нічого страшного нема, нам під силу, тільки

треба кошти, щоб оплатити навчання. Їхали туди від Києва прямим швидкісним потягом «Інтерсіті».

Мені дуже сподобалася ця поїздка, університетське містечко. Запам’яталися уроки польської мови, прогулянки містом, у якому багато старовинних костелів та інших споруд. Дуже красивий палац Любомирських, де ми жили. Хотілося б ще туди поїхати.

Діана Пастернак, 9 клас:

— Нас дуже добре зустрічали, проводили уроки польської мови. Велика увага приділялася розмовним темам, щоб можна було на вулиці поспілкуватися з місцевим населенням. Нам розповідали про історію Польщі, її культуру. Ми оглянули історичні пам’ятки Перемишля. Із нами займалися групи учнів із Тернополя, Збаража, Рівного. Перед від’їздом ректор університету та його заступник вручили кожному члену групи сертифікати про закінчення літньої мовної школи. Вважаю, що перші ази ми отримали. Дуже мрію тепер навчатися в Перемишльському університеті і буду старатися в школі, адже важливо, щоб була хороша база. Як добре, що ми дізналися про систему навчання в університеті, це доступно, якщо допоможуть батьки. Це був перший і новий досвід, нові знайомства. Спілкувалися зі студентками з України — Надією та Оксаною. Вони вже другокурсниці.

Аліна Лапко, 9 клас:

— Мені сподобалися не тільки уроки польської, а й обладнання, яке є в аудиторіях, хімічні досліди, які нам продемонстрували, університетська територія, напрочуд красивий парк. Перемишль загалом багато чим нагадує Львів.

Гарно був організований відпочинок, ми каталися на літніх санках, гуляли містом, піднімалися на його найвищу точку — Копець татарський, із нього видно навіть кордон з Україною. Нас тепло проводжали, а група у свою чергу дякувала ректорату за отримані знання, за запрошення вчитися в університеті. Тепер це стало мрією більшості з нас. І неодмінно хочемо ще раз поїхати до Польщі. Наші друзі, які переглянули фотографії у Фейсбуці, також хочуть побувати в Перемишлі.

Спілкувалася Тетяна Зінько

До відома. Університет Перемишля запрошує студентів з України

В університеті є такі факультети: англійська філологія, польська філологія, прикладна лінгвістика, історія, політологія, соціологія, міжнародні відносини, архітектура інтер’єрів, графічне проектування, виробництво і безпека продуктів харчування, інженерія середовища, інженерія транспорту і логістики, мехатроніка.

Докладну інформацію про вступ і загалом про університет можна отримати українською чи російською мовою, написавши на електронні адреси: studiujwpolsce@pwsw.pl чи w.koziar@pwsw.eu . Або зателефонувати в офіс на польські телефони — стаціонарний: 48-16-73-55-204, мобільний — 48-50-56-16-818 (Василь Козяр, керівник відділу організації і промоції університету). Говорити можна українською мовою.

Адреса: Державний Східноєвропейський університет у Перемишлі, вул. Князів Любомирських, 6, 37-700, Перемишль, Польща.

Польською мовою: Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu, ul. Książąt Lubomirskich, 6, 37-700, Przemyśl, Polska.

Інтернет-сторінка університету:www.pwsw.ue

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?