Щодо жорстокого побиття журналіста Ігоря Стаха

У Чернігові жорстоко і підступно побили сміливого журналіста Ігоря Стаха, відомого своїми дуже гострими й резонансними розслідуваннями життя місцевої так званої «еліти» – деяких чиновників та депутатів.

Напад скоїли невідомі зловмисники поблизу залізничного вокзалу. Свідки бачили, що за журналістом пильно стежили. Двоє чоловіків вийшли з автівки Opel Astra темно-зеленого кольору (номерні знаки FNS979), підстерегли нашого колегу та повалили на землю.

Били сильно, прицільно, руками і ногами – в голову. Саме так діють не звичайні хулігани чи обкурені наркомани, а досвідчені та спеціально підготовлені люди, які виконують чиєсь замовлення, щоб належно покарати й залякати невгамовного, правдолюбного журналіста, котрий постійно пише викривальні матеріали. На цьому ж автомобілі нападники і втекли з місця злочину.

Ігор Стах зараз перебуває на лікуванні в нейрохірургічному відділенні обласної лікарні. У нього діагностували струс мозку, зашили розбите підборіддя, є гематоми на голові – одна розміром із велике гусяче яйце. Як розповів журналіст, напад зафіксований і на відеокамері. Він переконаний, що це – не якесь побутове хуліганство. Безхатьки чи наркомани не стежать за журналістом, приїжджаючи на скоєння злочину на дорогій автівці…

До того ж, раніше, ще до нападу, журналістові відверто погрожували, і з приводу цього він кілька разів звертався до Прилуцького райвідділу поліції, а також – відділу кіберполіції в Чернігівській області, писав відповідні заяви в МВС, Генеральну прокуратуру та СБУ. Оприлюднив і своє відеозвернення до Президента України Володимира Зеленського.

Тому досить дивно, що поліція відкрила провадження не за напад на журналіста, який займається професійною діяльністю, а начебто просто «побили чоловіка», завдавши «легких ушкоджень».

Поліція чомусь навіть не визнає його журналістом – мовляв, зараз він не працює в якомусь конкретному ЗМІ. Але ж Ігор Стах займається журналістикою з 2008 року, а в 2010-му Ігор вступив до Національної спілки журналістів України. У 2014—2016 роках він працював в обласній газеті «Чернігівщина: новини і оголошення». До того ж, є таке поняття «вільний журналіст»: коли професіонал водночас співпрацює з різними ЗМІ, оприлюднює свої матеріали в соціальних мережах, веде свій блог. А Стах же – відомий блогер!

Власне, інформація про злочинний напад на Ігоря Стаха вже опублікована на сайті дуже авторитетного Міжнародного комітету захисту журналістів, штаб-квартира якого знаходиться в Нью-Йорку, і там чітко зазначено, що зловмисники побили професійного журналіста. Також потерпілого провідали в обласній лікарні представники Соціально-моніторінгової місії ОБСЄ в Україні.

«Те, що Ви робите, – це справжня журналістика», – сказав досвідчений журналіст із Німеччини, якій свого часу мав справу з Георгієм Гонгадзе.

Закликаємо усіх наших колег-журналістів виявити професійну солідарність, оприлюднити свої об’єктивні матеріали і надалі висвітлювати результати цього розслідування. Не дамо замовчати злочин проти журналіста!

Сергій Дзюба,

редактор газети «Чернігівщина: новини і оголошення»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?