Щодо торфозаводів компромісу не досягнуто

На засіданні в Чернігівській ОДА генеральний директор «Укрторфу» відкинув усі можливості для діалогу.

Генеральний директор державного концерну «Укрторф» Андрій Озерчук, який за завданням  міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика прибув до Чернігова задля знаходження шляхів виходу із кризи, що склалася на ДП «Чернігівторф», замість порозуміння лише поглибив протистояння.

Попри застереження керівник «Укрторфу» привіз на засідання сумно відомого Іллю Рокоче, вкотре наполягаючи на погодженні його кандидатури.

Разом із тим голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник запропонував Андрію Озерчуку скласти дорожню карту виходу із кризи, розпочавши із призначення на посаду професіонала з області, кандидатура якого влаштовувала б і трудові колективи, і обласну владу, на що отримав категоричну відмову.

Відтак, Озерчук наплював не лише на думку трудових колективів Ірванцівського та Смолинського торфозаводів, але і на виконавчу владу Чернігівщини.

В Чернігівській ОДА нарада з питання ДП «Чернігівторф» мала всі перспективи не розпочатись. Гендиректор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук привіз на засідання скандального Іллю Рокоче, який програвши усі суди (у тому числі й апеляцію) більше ані формально, ані фактично не має жодного стосунку до торфогалузі. Разом із тим, пан Озерчук продовжує представляти його членом ради директорів – саме тієї ради директорів, яка не погодила узгоджену кандидатуру торфовидобувників Чернігівщини та голови Чернігівської ОДА – Григорія Манойла.

Однією з вагомих причин кількарічної кризи на ДП «Чернігівторф» є відсутність керівника, який працював би на постійній основі і відчував би відповідальність за результати своєї роботи — на цьому під час наради в Чернігівській ОДА наголошували директори Смолинського та Ірванцівського торфозаводів Валентина Огієнко та Юрій Журавльов. Разом зі своїми колективами вони виступають проти призначення на посаду директора ДП «Чернігівторф» Іллі Рокоче, кандидатуру якого пропонує державний концерн «Укрторф».

Не погодила дане призначення й облдержадміністрація, аргументуючи це тим, що час виконання обов’язків директора Іллею Рокоче позначився соціальною напругою і протестними акціями, викликаними зростанням заборгованості із заробітної плати та невиконанням контрактних зобов’язань підприємства.

З іншого боку держконцерн «Укрторф», як вже зазначалося, не зголосився на запропоновану облдержадміністрацією кандидатуру Григорія Манойла, якого підтримали і трудові колективи підприємств.

В результаті судових засідань всі рішення міністерства скасовані. Шахтарі розблокували свої рахунки, а Юрій Бондаренко залишився на посаді виконуючого  обов’язки директора ДП «Чернігівторф». Проти його роботи не заперечують директори та колективи заводів.

А от проти кадрової політики та дій Андрія Озерчука одноголосно висловилися діючий виконуючий обов’язки директора ДП «Чернігівторф» Юрій Бондаренко, директори Смолинського та Ірванцівського торфозаводів Валентина Огієнко та Юрій Журавльов, а також  голова профспілки «Чернігівторфу» Андрій Страхов.

«Увесь цей сирбор через кошти, які ми заробляємо і які у нас вигрібають. І всі призначення відбуваються тоді, коли на заводах з’являються гроші, – обурився директор Ірванцівського торфозаводу Юрій Журавльов. – Доки я буду директором філії ніякого Рокоче в мене на заводі не буде».

«За півтора роки, відколи я є директором Смолинського торфозаводу» без ані найменшої підтримки з боку держави, на старому обладнанні ми продемонстрували показники, яких не було останні 15 років, – сказала Валентина Огієнко. – Наш колектив висловився кого він хоче бачити на посаді директора ДП «Чернігівторф». Ми не дамо знищити галузь. Навіть не мрійте!».

Щоб згладити градус протистояння голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник запропонував Андрію Озерчуку сісти за стіл переговорів і обрати кандидатуру з області, яка б влаштувала всіх. Та ця пропозиція була відкинута. Озерчук заявив, що він вже вніс подання на міністерство, а міністр має внести подання на Кабмін. Зрештою, останнє слово залишиться все-рівно за головою ОДА, а той запевнив усіх, що кандидатуру Рокоче не погодить і не піде проти трудових колективів.

Відтак розмова зайшла у глухий кут.

«Замість конструктивного діалогу ми почули лише обопільні звинувачення, — констатував Олександр Мисник. — Нам не вдалося перервати цей біг по колу. Тож далі всі ми маємо подумати і знайти таку кандидатуру, яка б влаштувала усі сторони конфлікту. Облдержадміністрація готова розглядати будь-які пропозиції з цього приводу».

Додаткової гостроти конфлікту надало питання виділення на підтримку торфовиробників області 15 мільйонів гривень. Голова облдержадміністрації доручив Департаменту економічного розвитку підготувати відповідний лист до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо надходження зазначених коштів.

Зрештою, це перші рухи ОДА в цьому питанні. Очевидно, що ситуація потребуватиме втручання урядового керівництва, оскільки з нинішнім гендиректором «Укрторфу» Андрієм Озерчуком всі можливості для діалогу вичерпані. Говорячи про гроші, Озерчук любить згадувати про мудрого царя Соломона, а чинить як Каїн.

За інформацією профспілки ДП «Чернігівторф»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?