Що виявили фахівці Держенергонагляду в Чернігівській області

Управлінням Держенергонагляду у Чернігівській області здійснено позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

Так, позапланову перевірку здійснено на підставі звернення керівника теплового господарства КП «Управління житлово-комунального господарства».

За результатами проведеного заходу складено акт та видано керівнику підприємства припис щодо усунення виявлених порушень законодавства у сфері теплопостачання, а саме:

— відсутня інструкція з обслуговування теплового пункту і наявного устаткування у центральних теплових пунктах (далі – ЦТП);

— відсутня маршрутна схема, за якою обслуговуючий персонал ЦТП здійснює огляд;

— не оснащено контрольно-вимірювальними приладами ЦТП № 6, № 2 та № 1;

— на вводі теплових мереж (системи опалення) до ЦТП  № 1 присутні ділянки трубопроводів, на яких частково відсутня або пошкоджена ізоляція;

— на ЦТП № 4, біля циркуляційних насосів гарячого водопостачання, присутні ділянки теплопроводів, на яких частково відсутня або пошкоджена ізоляція;

— не надано акти проведених  аварійних шурфувань, в яких зазначається стан ґрунту, будівельної конструкції, ізоляції труб, а також метод відновлення підземної конструкції теплової мережі;

— технологічні схеми ЦТП не переглядались більше ніж 2 роки (останній перегляд був у 2017 році) тощо.

Також працівниками Управління Держенергонагляду у Чернігівській області здійснено позаплановий захід на енергетичних об’єктах оператора системи розподілу (далі – ОСР) АТ «Чернігівобленерго».

Захід проведено за зверненням мешканки м. Бобровиця щодо постачання до її помешкання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту ДСТУ EN 50160:2014 (далі – ДСТУ).

Під час проведення заходу, на вимогу Управління, представниками ОСР здійснено вимірювання показників якості електричної енергії. В результаті було зафіксовано, що параметри якості електричної енергії в точках приєднання відповідають вимогам ДСТУ. Також персоналом ОСР у присутності представників Управління додатково проведено виміри величини рівня напруги та навантаження у РУ-0,4 кВ КТП-10/0,4 кВ. За результатами яких встановлено, що допустиме значення різниці струмів на різних фазах складає більше 20 % та свідчить про нерівномірний розподіл навантажень по фазам на КТП.

Крім цього, виявлено низку порушень вимог нормативно-технічних документів (далі – НТД) щодо технічного стану та організації експлуатації електричних мереж, зокрема:

— порушення періодичності  проведення капітального ремонту ПЛ;

— наявність гілок дерев, які наближені на відстань меншу ніж 1 метр до неізольованих проводів ПЛ;

— магістральну ділянку лінії та лінійні відгалуження виконано алюмінієвими неізольованими  проводами, переріз яких не відповідає  паспортним даним лінії та  вимогам нормативних документів;

— відсутні повторні заземлення РЕN-проводу;

— не проведено вимірювання опору розтікання заземлювальних пристроїв повторного заземлення РЕN-провідника та перевірку повного опору петлі «фаза-нуль» та інші.

За результатами проведеного заходу Управлінням видано ОСР припис для усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

За інформацією Управління Держенергонагляду у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?