«Що ви робите?» – в селах протестують люди через заборону торгівлі

СИТУАЦІЯ. З уведенням жорстких обмежувальних карантинних заходів віддалені села Чернігівщини можуть залишитися без найнеобхідніших товарів.

Підприємці, які займаються виїзною торгівлею, скаржаться на те, що поліція та місцеві органи влади забороняють їм продавати товар на стихійних базарах. Під загрозою опинилась і посівна, адже нині – сезон продажу посівного та посадкового матеріалу – земля не чекатиме, доки закінчиться карантин. Розуміючи, до чого може призвести така заборона, у деяких селах люди просять підприємців не кидати їх напризволяще.

«У понеділок, коли в Чемері (село Чемер, що на Козелеччині) був базар, приїхала поліцейська машина і попередила всіх підприємців, які торгують по селах, що якщо ті будуть торгувати під час карантинних заходів, то отримають штрафи, – розповідає приватний підприємець Валентина Ілляшенко. – В селі Дроздівка (Куликівської ОТГ) прийшов староста і повідомив нам, що його попередили з адміністрації про те, щоб у випадку, якщо ми будемо торгувати, викликав поліцію, – продовжує пані Валентина. – Якби ви тільки бачили, як бідні люди чекали те насіння, цибульку… Люди накинулись на старосту з криками, мовляв, що ж ви робите?».

За словами підприємиці, всі торговці дотримуються дистанції, працюють у захисних рукавичках та масках, слідкують за тим, щоб люди не скупчувались в черзі. Наразі підприємці спантеличені і не знають, що їм робити. З одного боку люди телефонують і просять не залишати їх без продукції, особливо без насіння та саджанців, з іншого боку поліція погрожує серйозними штрафами – від 17-ти до 34-ох тисяч гривень. Доїхати до райцентрів немає чим – громадський транспорт давно не ходить.

У тій таки ж Дроздівці, окрім «наливайки», магазинів немає. У Чемері колись працював господарський магазин, але через нерентабельність його закрили. Єдина надія в селян – на виїзних торговців.

Як бути в цій ситуації і людям, і підприємцям, ми спробували з’ясувати у заступника Куликівського селищного голови (голови ОТГ) Володимира Повозника: «Це проблема і для нас. Садивним матеріалом торгувати не заборонено, але ж по закону торгівля має відбуватись у спеціалізованих магазинах. Розуміючи, що в селах всі базари стихійні, ми не заважаємо торгувати, але інше питання – як на це дивиться поліція. Тому що буквально півгодини тому я мав емоційну дискусію з начальником поліції, підлеглі якого ловлять бабусь, котрі йдуть до магазину з запитаннями: «чого ти йдеш?». Те, що алкоголіки тиняються без масок, вони того не бачать, а бабуся вийшла в магазин, щоб купити собі продуктів на 3-4 дні, так її зупиняють. Тобто такі собі перегини на місцях. Що стосується Дроздівки, то я з’ясую деталі. Якщо справа тільки в старості, то я з ним перебалакаю, щоб не було такого. З одного боку ми розуміємо, що ці заходи певною мірою ефективні, але не можна перегинати палицю».

У Сновському районі Чернігівщини, де донедавна спостерігали певні перегини з боку правоохоронців, а обурені підприємці винесли це питання в публічну площину, проблему вирішили так. Розповідає один із підприємців депутат обласної ради Олег Хасенко: «Торгівля дозволена тільки в магазинах та МАФах. Зрозуміло, що дистанція, кількість відвідувачів, захисні засоби – це все обов’язкове. По селах дозволено доставку на замовлення. Приїхав в село – і розвозь товар по хатах, це не заборонено».

В обласному управлінні поліції кажуть, що штрафувати підприємців не будуть, щоправда за умови, що ті дотримуватимуться всіх правил карантинних заходів.

Коментує речниця Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області Юлія Ковтун: «Рейди по вказаних вами населених пунктах були, поліцейські попереджали людей про посилення карантинних заходів. Мова йшла саме про необхідність використовувати під час торгівлі засоби індивідуального захисту (респіратори або маски, можна й виготовлені самостійно). Також має бути дотримана відстань між торговими точками (в даному випадку між машинами), треба слідкувати за тим, щоб не скупчувалися люди тощо. У Постанові КМУ № 211 чітко прописано, що торгівля насінням і садивним матеріалом дозволена. Ще раз наголошую: поліція цими днями зробила акцент на профілактиці, тому багато з ким спілкувалися про  нові правила. Якщо підприємці дотримуються правил, то на них не можуть скласти адмінпротоколи. Тим паче, що протоколи розглядатиме суд».

А от юристи говорять про те, що впроваджені Урядом карантинні заходи є не зовсім законними. Адже стаття 33 Конституції України гарантує свободу пересування та свободу вибору місця проживання. Стаття 13 Загальної декларації прав людини гарантує теж саме. А є ще Конвенція з прав людини і Міжнародний пакт про політичні та громадянські права, у яких закріплені аналогічні права. Обмежені вони можуть бути відповідно до статті 64 Конституції України виключно Президентом чи парламентом і виключно при оголошенні надзвичайного чи воєнного стану, але не більше, ніж на 30 календарних днів. Тож, кажуть юристи, ніяка постанова КМУ не може обмежити право громадянина України вільно пересуватися її територією.

Відомий чернігівський адвокат Ксенія Баєвська, зважаючи на небезпеку пандемії, просить сприймати обмеження як певний суспільний договір в ім'я можливого порятунку життя і здоров'я людей. Та все ж сподівається, що перегинів з боку поліцейських не буде, адже штрафи – дійсно чималі.

«Я згодна з тим, що все це кострубато написано, втім, як завжди у нових осіб. Але радити не підкорятися я не буду. На сьогоднішній день суди в основному не притягують до відповідальності за формальними причинами (неправильно складені протоколи), але ніхто не посилається на незаконність постанови Кабміну. Крім того, ми зобов'язані підкорятися законам».

Як бачимо, ситуація з карантином неоднозначна. Все ж маємо надію, що перегинів на місцях не буде й інтереси простих громадян не постраждають.

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?