Що треба знати про визнання батьківства

У нашому житті трапляються випадки, коли особа, яка є біологічним батьком дитини, з’ясовує, що до актового запису та свідоцтва про народження дитини в частині відомостей про батька – вносяться відомості про колишнього чоловіка матері дитини. 

Детальніше про це розповідає читачам видання Суспільний кореспондент головний спеціаліст відділу представництва Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася клієнтка, яка належала до категорії внутрішньо переміщених осіб з питанням визнання батьківства за біологічним батьком дитини.

Клієнтка та біологічний батько дитини тривалий час знаходились у фактичних шлюбних відносинах, проживали разом. Згодом у них народився син та видано свідоцтво про народження.

Проте, на момент зачаття дитини матір перебувала у зареєстрованому шлюбі з колишнім чоловіком. Вказаний шлюб було згодом розірвано згідно рішення суду.

Народження дитини до спливу десяти місяців після припинення шлюбу між клієнткою та її колишнім чоловіком мало наслідком, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 122 Сімейного кодексу України, внесення до актового запису та свідоцтва про народження дитини в частині відомостей про батька — відомостей про колишнього чоловіка.

Меня, як представникові Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, довелося зустрітися з клієнткою, дослідити обставини справи та скласти позовну заяву про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження. Також мною було складено клопотання про допит свідків.

В судовому засіданні клієнтка підтвердила факт того, що біологічним батьком дитини є позивач, те ж саме підтвердили і опитані свідки.

Колишній чоловік, який був записаний батьком дитини, у судове засідання не з’явився.

Відповідно до ст.121 Сімейного Кодексу України права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану, в порядку, встановленому ст. ст.122 та 125 Сімейним Кодексом України.

Згідно ч.1 ст.129 Сімейного Кодексу України особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

Деснянський районний суд м. Чернігова вирішив задовольнити вимоги заявниці в повному обсязі — визнати особу законним батьком дитини і внести відповідні відомості до актового запису про народження дитини.

Нагадую, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68.

Також з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб нині діє загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», на виконання якого ми готові почути і допомогти кожному.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

На фото: Ярослав Хоменко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?