Шахрайські оборудки: сумні підсумки року

Рік, що минув, приніс чимало неприємностей сотням надто довірливих жителів Чернігівщини, які стали жертвами різного роду аферистів.

«Підсумковий» матеріал стосовно «шахрайської» теми підготували у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

За минулий рік шарлатани та аферисти понад 600 разів оббирали громадян, видурюючи в них гроші та коштовності.

Найбільш актуальними способами обману залишаються так звані телефонні, банківські та інтернет-шахрайства.

Безперечним сумним лідером серед жертв залишається літня чернігівка, яка власноруч передала шахраєві величезну суму в євро, доларах США та вітчизняній валюті, що в еквіваленті становить близько 600 тисяч гривень. Ще в чотирьох випадках потерпілі втратили через «телефонних» аферистів понад 100 тисяч гривень кожен.

Поліція вкотре наполегливо застерігає: не поспішайте вірити незнайомцю, який телефонує та розповідає жахливі історії про ДТП, до яких нібито причетний ваш родич, або про скоєний ним злочини. Спробуйте заспокоїтися і перевірити почуту інформацію.

Іншим дуже поширеним видом обману стало так зване «банківське» шахрайство. Жертві телефонують або надсилають СМС, де лякають негараздами з картковим рахунком. Щоб розблокувати рахунок, пропонують повідомити всю захисну інформацію, зазначену на картці. Після цього всі гроші до останньої копійки з рахунку зникають. За таких обставин літня прилучанка втратила 15 тисяч гривень, жителька Варвинського району — понад 12 тисяч, чернігівка — майже 10. І цей сумний перелік поповнюється щотижня.

Щоб не потрапити до нього, дослухайтеся поради поліції: нікому не повідомляйте телефоном свої персональні дані. Всі питання щодо стану карткового рахунку розв’язуйте лише під час особистого візиту до відділення банку.

Нарешті, третій з найпоширеніших видів обману — «Інтернет-шахрайство». Аферисти маскуються під порядних продавців, виставляють на сайтах оголошень неіснуючий товар та вимагають за нього попередню оплату. Отримавши гроші, закривають акаунт і перестають відповідати на телефонні дзвінки.

Від подібного шахрайства постраждав житель Бобровиці, який намагався придбати автомобіль і перерахував завдаток у 60 тисяч гривень. Майже стільки ж заплатив прилучанин за вигадані комп’ютерні комплектуючі. Втрати інших потерпілих коливаються від кількох сотень до 20 тисяч гривень.

Порятунок від такого шахрайства є лише один: не сплачувати гроші наперед. Проводити розрахунок тільки після того, як отримали товар та оглянули його.

В усіх випадках пам’ятайте, що розважливість і чітке виконання рекомендацій поліції збережуть ваші гроші та нерви.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?