Сферу паркування серйозно будуть реформувати

Депутати з Чернігівщини підтримали у першому читанні законопроект щодо реформування сфери паркування.

6 червня 2017 року Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» (№5364).

Про це повідомили в Офісі Реформ при Чернігівському РВ Асоціації міст України.

Цей законопроект має вирішити проблеми системи паркування транспортних засобів у населених пунктах.

Зокрема, пропонується створити умови для облаштування місць паркування, при цьому посилюється відповідальність власників автомобілів та інших транспортних засобів за порушення правил паркування. Окрім того, значно підвищується роль органів місцевого самоврядування у цій сфері, за рахунок надання їм додаткових повноважень.
Прийняття цього законопроекту є важливим кроком у вирішенні проблемних питань діяльності органів місцевого самоврядування, на яких акцентувало увагу правління Асоціації міст України у своєму рішенні від 27 вересня 2016 року №4 «Про необхідність врегулювання на законодавчому рівні питань паркування транспортних засобів та звільнення проїжджих частин від автомобілів».
Законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, зокрема, Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також законів «Про дорожній рух», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про страхування» та «Про національну поліцію». Досягнення результату передбачається за рахунок сприяння облаштування місць для паркування одночасно з посиленням адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень у цій сфері, та розширенням повноважень органів місцевого самоврядування та Національної поліції України у цій сфері.
Зокрема, у Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» пропонується внести зміни до статті 26, розширивши виключну компетенцію сільських, селищних, міських рад, а також до статті 30, розширивши власні (самоврядні) повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі транспорту.  До Закону України «Про дорожній рух» у проекті пропонується внести зміни, якими: розширюється компетенція місцевих рад різних рівнів щодо визначення інспекторів паркування, уповноважених розглядати справи про адміністративні порушення правил паркування, зупинки та стоянки транспортних засобів, тимчасового затримання транспортних засобів, а також передбачається створення в межах відповідного населеного пункту автоматизованої системи контролю оплати паркування, затвердження технічних вимог та завдань до цієї системи тощо; розширити перелік обов’язків водіїв транспортних засобів тощо.
«Існує нагальна необхідність впровадження в Україні цивілізованої комфортної системи паркування транспортних засобів, що збалансовує інтереси місцевої громади та автомобілістів», – зазначив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
Асоціація міст України висловлює щиру подяку народним депутатам України, які підтримали цей важливий для органів місцевого самоврядування законопроект.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?