«Сезон тиші» на Чернігівщині порушують!

З 1 квітня в області триває так званий «Сезон тиші» — період, протягом якого забороняється проведення заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою.

Сезон тиші – це природоохоронний захід, що запроваджений на законодавчому рівні відповідно до статті 39 «Про тваринний світ» у в період масового розмноження диких тварин з метою охорони середовища їх існування, умов розмноження та шляхів міграції.

У лісах та на об’єктах благоустрою суворо заборонено будь-які заходи, що можуть спричинити шумові хвилі та занепокоїти тварин:

— пальбу,

— проведення вибухових робіт, феєрверків,

— санітарних рубок лісу,

— використання моторних маломірних суден,

— проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах.

Окрім того, з 1 квітня також введена нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Протягом визначеного часу любительське рибальство дозволяється лише однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в місцях (згідно координат). Відповідна інтерактивна карта відкритих для любительського рибальства місць розроблена Чернігівським рибоохоронним патрулем задля чіткого визначення місцин, де рибальство дозволено.

Однак, з початком «Сезону тиші» інспекторами Державної екологічної інспекції в області фіксуються непоодинокі випадки порушення Правил любительського і спортивного рибальства.

Так, з 01.04.2021 складено 19 протоколів, з яких:

— 17 – за ч.3 ст.85 КУпАП (порушення правил рибальства), накладено штрафів на суму 2 346 гривень;

— 2 – за ч.4 ст.85 КУпАП (грубе порушення правил рибальства), передано до суду.

За цей час вилучено 1 км 140 м заборонених знарядь лову риби – сіток рибальських та 1-не колюче риболовне знаряддя (риболовні ості).

За порушення «Сезону тиші» до відповідальності притягнуто 1 особу на суму 510 гривень.

Порушеннями правил полювання державі завдано збитків на суму 32 000 гривень. 2 протоколи за ч. 2 ст. 85 КУпАП передано до суду.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звертається до любителів риболовлі та полювання з проханням дотримуватися вимог природоохоронного законодавства та просить зважати на існуючі заборони задля збереження природного середовища та відтворення популяцій диких тварин, спокійного розвитку фауни чернігівських лісів та водойм.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?