Сергія Шкарлета обрано ректором Чернігівського НТУ

У Чернігівському національному технологічному університеті обрали очільника цього знаменитого (вже не лише на просторах рідної України, а й у Європі та світі) вишу. Все відбувалося спокійно і демократично. Відчувалося, що атмосфера в університеті – справді святкова та урочиста, однак без зайвої помпезності.

Взагалі, все було досить схожим на вибори, які періодично проводяться в нашій державі. Виборча комісія, зала, кабінки для голосування, а ще – спостерігачі та представники ЗМІ... Кожен із делегатів-виборців отримав запрошення, тож приходив із документами. А далі – вже знайома процедура: списки виборців, реєстрація, виборчий бюлетень, кабінки і урни для таємного голосування. Все – досить швидко, добре організовано, без марнування часу, однак уважно та без поспіху. Відчувалася відповідальність!

Користуючись нагодою, вирішив того дня поспілкуватися в університеті з головою виборчої комісії, викладачами та студентами відомого вишу.

– Вибори розпочалися з дев’ятої ранку. Згідно із законом України, в них беруть участь усі наукові, педагогічні працівники і виборці з числа студентів, – розповів голова виборчої комісії з виборів ректора ЧНТУ, декан факультету електронних та інформаційних технологій Сергій Іванець. – Всього – 684 особи. Вибори проходять спокійно, й жодного інциденту не сталося. Все гаразд!

– Скільки виборців проголосувало?

– Явка – пристойна, більше 90 відсотків. Отож незабаром, о 15-й годині, голосування завершиться і почнеться підрахунок голосів. Думаю, за півтори – дві години впораємося, тобто до 17-ї матимемо результат… Потім один протокол віддамо представнику Міністерства освіти і науки України – В. М. Шиманському (заступнику директора департаменту кадрового забезпечення), який присутній тут з учорашнього дня…

– Сергію Анатолійовичу, кандидат на посаду ректора – наразі один?

– Так. За два місяці до виборів був оголошений цей конкурс – на посаду ректора ЧНТУ, в якому могли взяти участь усі бажаючі. А на початку червня ми отримали відповідний лист – із Міністерства освіти і науки України, де й виявився один кандидат на цю посаду – нинішній ректор Сергій Шкарлет. Та, згідно із законом, ми проводимо всю процедуру повністю.

Декан фінансово-економічного факультету ЧНТУ, професор Людмила Ремньова голосувала за кандидату Сергія Шкарлета.

– Сергій Миколайович – справжній лідер нової формації, – переконана Людмила Михайлівна. – Це – людина, яка дуже чітко бачить мету. У нього – стратегічне бачення розвитку університету. Бо є такий вислів, актуальний і в наш час: навіть, щоб встояти на місці, – потрібно швидко рухатися!.. Тобто постійно, ефективно змінюватися, щоб триматися на плаву і мати майбутнє.

Завдяки ректору реформатору Сергію Шкарлету, університет розвивається, тож має гідне майбутнє.

– Я брала участь не лише в нинішніх, а і в минулих виборах ректора ЧНТУ, – пригадує завідувач кафедри технологій зварювання та будівництва Ірина Прибитько. – Тоді Сергій Шкарлет прийшов з іншого навчального закладу...

– Був дуже молодий...

– Він і зараз молодий! Так от, я пам’ятаю ту ситуацію, коли він прийшов, і дехто не приховував скепсису, мовляв, навіщо нам цей варяг, чужа людина? І був серйозний спротив деяких викладачів, особливо старшого покоління, що він – ще занадто молодий, недосвідчений, нічого не знає й не вміє... Але минув час, і Сергій Миколайович на ділі довів, що він – чудовий керманич і управлінець! Все те, що обіцяв Сергій Шкарлет, він поступово створив. Адже він зміг створити команду, приєднав до нашого університету два потужних виші: це – інститут права та соціальних технологій і регіональний інститут економіки та управління. Тобто під дахом ЧНТУ зібрався вельми потужний науково-педагогічний колектив. Є такий термін – критична маса. Якщо хтось досягає цієї маси, то зупинити його неможливо. Це можна тепер уже сказати і про наш університет, який невпинно розвивається!

– Я підтримав нині Сергія Шкарлета, адже щиро хочу, щоб він і надалі залишався нашим ректором, – зазначив декан факультету життєдіяльності, природокористування і туризму, доктор економічних наук, доцент Максим Забаштанський. – З ним дійсно дуже комфортно працювати! Це – відкрита людина. Взагалі, до Сергія Миколайовича можна звертатися з будь-якими проблемами, він прагне піти назустріч і намагається знайти шляхи вирішення будь-якого питання... При цьому найбільшою цінністю є все-таки науково-педагогічний колектив університету. Сергій Шкарлет – це Професіонал, і він, напередодні виборів ректора, зустрівся з колективом зі своєю програмою розвитку вишу, яка мені справді імпонує. Я пишаюся, що працюю тут!

Дуже переконливо висловила свою думку і декан факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Тетяна Сила:

– Я хочу відзначити, що Сергій Миколайович – це стратег, котрий зумів зібрати гарну команду. Він добре розуміє та відчуває людей, водночас і сам – чуйний та доброзичливий. Він приймає рішення, від яких залежить майбутнє вишу. Інколи вони здаються занадто неочікуваними, несподіваними та потім неодмінно виявляється, що всі ці неординарні рішення були правильними і своєчасними!

А Микола Дунай, голова студентської ради ЧНТУ, сказав, що більшість студентів – за такого ректора:

– Сергій Миколайович – дуже приємний у спілкуванні, відповідальний; і завжди активно відгукується на всі креативні ідеї та цікаві пропозиції. Будь-який студент може прийти й звернутися до нього за допомогою... Тобто це ректор, з яким можна добре поговорити, відверто розповісти, що хвилює; він уважно вислухає й постарається на ділі підтримати. Взагалі, його можна на всіх наших заходах побачити, він і сам бере участь, його все цікавить... Тому ми такому ректорові цілком довіряємо!

– Тут – гарно навчатися, чудова атмосфера, розумні та цікаві викладачі, – щиро запевнив голова студради факультету електронних та інформаційних технологій, другокурсник Дмитро Коваленко. – Сергій Миколайович – це небайдужа людина, це – дуже яскрава Особистість. Тому я переконаний, що і викладачі, і студенти, звісно, проголосують за Сергія Шкарлета.

Невдовзі всі ми дізналися остаточні результати виборів ректора ЧНТУ: у голосуванні взяли участь 650 виборців, що наразі складає 95,03 відсотків від загальної кількості виборців.

Кандидат на посаду ректора – доктор економічних наук, професор С. М. Шкарлет – отримав 609 голосів виборців. Це – 89,04 відсотки від загальної кількості виборців (684 особи).

Таким чином, ректором Чернігівського національного технологічного університету обрано Сергія Шкарлета.

– Щиро дякую всім науково-педагогічним працівникам, співробітникам, студентам та аспірантам, котрі роками зміцнювали наш університетський корпоративний дух. Дякую колективу нашого університету за небайдужість, ентузіазм та віру в спільну справу. Єдність та наполеглива праця допомагали нам переживати тяжкі часи, долати перешкоди та рухатися до мети. Разом ми раділи успіхам і завжди впевнено крокували вперед, – наголосив Сергій Миколайович. – Тож дякую усім вам як команді професіоналів, що рухає наш флагман у правильному руслі, а також – кожному окремо за його внесок, за вагому часточку в досягненні нашої спільної мети. Давайте разом пишатися та примножувати нашу славетну історію, наукові здобутки, освітні традиції й міжнародні зв’язки, збагачувати нашу alma mater видатними науковцями і талановитими випускниками!

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?