Селянські повстання 1919—1921 рр. на Чернігівщині

Про селянські повстання на півночі Чернігівщини в 1919—1921 роках розповіли у Чернігові 6 жовтня 2017 р. фахівці-історики.

Круглий стіл «Селянські повстання та діяльність отамана Галаки на півночі Чернігівщини в 1919—1921 рр.: факти, джерела, оцінки» присвячений історії селянських антибільшовицьких повстань на Чернігівщині в 1919—1921 роки та, зокрема, діяльності одного з селянських ватажків того періоду – отамана Галаки.

Метою круглого столу стало дослідження феномену особистості в історії, зокрема, ким був Галака як історична особистість – народним месником, «польовим командиром», національним героєм чи «кримінальним авторитетом» періоду подій 1919—1921 рр. в Україні.

Історичну тему обговорили історики з Чернігова, Києва, Гомеля, Мінська.

Доктор історичних наук, професор, завідуючий відділом історії української революції (1917—1921 р.р.) Інституту історії України НАНУ Владислав Верстюк з Києва розкрив тему селянських повстанських рухів в контексті історії Української революції 1017—1921 р.р.

Про селянські повстання в Чернігівській губернії у 1918 році, про причини, спрямованість, наслідки говорила кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка Ірина Еткіна.

Голова правління Чернігівської міської  єврейської громади Семен Бельман з Чернігова продемонстрував відео свідчення жінки 1925 року народження, батько якої колись був прямим свідком нападу членів угрупування отамана Галаки на село Вихвостів Городнянського району. Під час нападу один з нальотчиків шаблею наніс тодішньому хлопчаку серйозні травми…

Історик-краєзнавець з Гомеля, учасниця Білоруської Республіканської археологічної комісії Валентина Маятліцкая зупинилася на окремих аспектах антибільшовицьких повстань, котрі мали місце у Гомелі.

Білоруський історик, кандидат історичних наук, доцент, учасниця Асоціації незалежних істориків Білорусі Ніна Стужинськая акцентувала увагу присутніх на питанні «Галаковський фронт на Гомельщині: джерела, персоналії».

Краєзнавець та журналіст з Чернігова Олександр Ясенчук висвітлив досить цікаву тему: «Розвідка, контррозвідка або «мистецтво війни» від Івана Васильчикова (Галаки)».

Також під час «круглого столу» взяли активну участь в обговоренні селянських протестів-повстань у 1919—1921 роках минулого століття й інші учасники.

Організували заходи Український інститут національної пам`яті та Сіверський інститут регіональних досліджень.

Функції модератора виконував Ігор Кондратьєв —доцент кафедри всесвітньої історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?