Селяни погрожують зірвати офіційні заходи в Крутах

Селяни з наближених до станції Крути сіл (Чернігівщина) погрожують акціями протестів, першу з яких вони запланували провести під час урочистих заходів, що відбудуться 29-го січня.

Люди обурені діями чиновників від децентралізації, які заважають утворенню Крутівської об’єднаної територіальної громади.

Голова Крутівської сільської ради і досі не отримав на руки висновку спроможності від профільного департаменту Чернігівської ОДА, а на останній нараді в Мінрегіонбуді чиновники від децентралізації закликали розтоптати принцип добровільності та силоміць приєднати села до існуючої Плисківської ОТГ.

В таких діях чиновників люди вбачають лобізм інтересів окремих місцевих князьків.

На знак протесту селяни розпочали збір підписів під зверненням до голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка та міністра розвитку громад і території Альони Бабак.

Так, в селах Хороше Озеро, Омбиш та Печі за два дні зібрано півтисячі підписів. Люди заявляють про готовність до рішучих дій з відстоювання добровільного об’єднання.

Наводимо текст звернення до голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка:

«Шановний Андрію Леонідовичу!

Епопея довкола утворення Крутівської ОТГ триває понад три роки. Громада могла бути однією з перших серед громад Чернігівщини, які об’єдналися, але їй довелося виборювати право стати хоча б останньою.

У березні минулого року Крутам все ж вдалося вскочити в крайній вагон децентралізаційного паротяга і потрапити до перспективного плану формування територій громад області. Щоправда потрапила наша громада туди не зовсім в тих межах, про які заявляли. Це і стало однією з причин подальших спотикань та безкінечної біганини колами бюрократичного пекла, яка підігрівалася лобізмом конкретних містечкових князьків із конкретними прізвищами.

Ситуація змінилася на користь майбутньої ОТГ в січні 2020-го року, коли головам сільських рад Омбиша Печей, Крут і Хорошого Озера вдалося потрапити до Чернігівської ОДА, де відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області. Наших голів вислухали і голова ОДА дав доручення чиновникам профільного департаменту розглянути можливість такого об'єднання. Департамент фінансів Чернігівської ОДА, здійснивши оцінку фінансової спроможності потенційної Крутівської сільської міжрайонної ОТГ, визнав її самодостатньою.
До майбутньої міжрайонної ОТГ мають увійти села з Ніжинського та Борзнянського районів Чернігівщини, а саме: Крути, Бакланове, Діброва, Поляна, Бурківка, Перебудова, Валентіїв, Попечине, Переяслівка, Омбиш, Печі, Пам’ятне, Остер, Українка та Хороше Озеро. Ці села об’єднують сім сільських рад!
Проте до цього часу Крутівський сільський голова не отримав на руки висновку про спроможність громади, а окремі представники політичних сил на останній нараді, яка відбулася Мінрегіонбуді переконували відповідальних за децентралізацію урядовців в тому, що треба знівелювати добровільний принцип об'єднання та силоміць приєднати наші села до існуючих громад. Ми достеменно не знаємо чи розглядали в Мінрегіонбуді взагалі нашу громаду як таку! Ну, не бачать нас в ОТГ, а деякі чиновники від децентралізації переконані, що прийшов час, коли потрібно прибирати добровільність створення громад, і діяти адміністративним шляхом. Такий шлях ми вже колись проходили: райони різали, колгоспи укрупнювали, декомунізацію за три місяці проводили. Настав час і децентралізації, добровільний принцип якої хочуть розтоптати.
Закликаємо Вас втрутитись в ситуацію та не дати розтоптати основний принцип децентралізаційної реформи – ДОБРОВІЛЬНІСТЬ! Повідомляємо Вас, що ми готові боротися за своє право жити достойно в спільному домі — Крутівській ОТГ. Спроможній, перспективній, єдиній.
Дуже прикро, що через 102 роки після героїчного бою під Крутами нам знову доводиться битися за них. Але цей бій ми не програємо!»

Мешканці сіл Хороше Озеро, Омбиш, Печі

Від редакції:
На наш погляд, якщо привести історичні паралелі, то державникам треба все зробити, аби Крути були центром ОТГ. Це ж не просто населений пункт, а місце, де українці віддавали життя за право бути на своїй землі господарем, а не наймитом, як сталося після поразки столітньої давнини.  І навіть, якби по якихось параметрах не витягували б Крути до створення ОТГ, влада повинна б була зробити виняток. Це по-державному! Але, схоже, у нас дійсно місцеві князькі, які відчувають підтримку у вищих ешелонах влади з неукраїнським менталітетом вперто чинять всілякі перепони, аби Крути не стали центром об`єднаної громади. Цього не можна допустити. І громада з навколишніх до Крут сіл це чудово розуміє. От тільки чи зрозуміють це представники державної влади, які полюбляють себе називати державниками?

Подивіться це відео: Крути – це бій за Україну, за її майбутнє

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?