Що загрожує «вінницьким терористам»?

23 жовтня  2017 року з 13:00 в Дарницькому районному суді м. Києва відбудеться судове засідання щодо продовження міри запобіжного заходу так званим «вінницьким терористам» Андрію Романюку, Євгену Кошелюку, Віті Заверусі, Миколі Мнишенку та Дмитру Ситнікову, яких звинувачують у причетності до збройного нападу на АЗС, вбивства двох співробітників міліції навесні 2015 року та у підготовці терористичного акту.

Всі були активними учасниками Євромайдану 2013—2014 рр., а двоє з них – добровольцями АТО, які воювали у складі батальйонів «Айдар» та «Азов». Фігуранти справи підозрюються в скоєнні таких злочинів, як бандитизм, підготовка терористичного акту, замах на вбивство, посягання на життя співробітників правоохоронних органів, розбій, незаконне поводження зі зброєю та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. 

Романюк та Кошелюк знаходяться у Лук’янівському СІЗО вже більше 30 місяців, в той час як розгляд по суті справи так і не був розпочатий. А на минулому засіданні, після 2 років як обвинувальний акт був переданий до суду,  20 вересня 2017 року із порушеннями законодавства призначили склад суду присяжних. Протягом цього періоду судовий процес супроводжувався побиттям учасників процесу, сутичками активістів і добровольців з правоохоронними органами, численними порушеннями та недоліками обвинувального акту.
 
Нагадаємо, 1 жовтня 2016 року у приміщенні Апеляційного суду Солом’янський районний суд незаконно продовжив термін запобіжного заходу на 60 діб фігурантам справи, яких мали звільнити того ж дня о 08:00 ранку. Романюка та Кошелюка викрали з СІЗО, а Заверуху – з лікарні швидкої допомоги. Слідчі дії проводились без присутності адвокатів. Суд був оточений близько 300 представниками правоохоронних органів, які не пускали на територію суду ні адвокатів, ні родичів, ні журналістів.
 
А  вже цього року – 28 серпня 2017 року Андрія Романюка та Євгена Кошелюка знову не звільнили з-під варти, хоча запобіжний захід у них завершився о 00:00. Адвокатами Мар'яном Мацулою та Оксаною Костюченко відразу була подана заява до Генеральної прокуратури та Вищої ради правосуддя про злочин на дії судді Щасної Тетяни Василівни, яка не тільки не звільнила обвинувачених, а й автоматично без обговорення сторонами процесу, одноосібно продовжила їм тримання під вартою до 28 жовтня 2017 року. Решта обвинувчених знаходиться на волі. Заверуха – звільнена під заставу в січні 2017 під особисте зобов'язання, Мнишенко і Ситніков – на домашньому арешті з листопада 2015 року.
Адреса Дарницького районного суду м. Києва: вул. Севастопольська, 7/13одина: з 13:00
Хронологія справи ТУТ. 
Інформація із засідання за 28.08.2017 ТУТ.
 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?