Що відбувалося на сесії Чернігівської облради?

chernigiv29 квітня відбулася чергова 24 сесія шостого скликання Чернігівської обласної ради. Про роботу за рік прозвітував її голова Микола Зверєв, але депутати не затвердили його звіт.

Серед інших питань, які розглядалися депутатами на сесії, вирізнялися лише три: «Про підтримку Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором»; звіт голови обласної ради про роботу за минулий рік та за чотири місяці поточного року; обрання першого заступника голови обласної ради.

Щодо першого питання, то жоден із депутатів не був «проти» констатації факту − Росія по відношенню України є  агресором.

Цікаво, що якраз перед голосуванням стосовно питання «російської агресії», запрошений на сесію голова Чернігівської обласної держадміністрації Валерій Куліч, вийшов із сесійної зали, а після отриманих результатів – повернувся. Чи то цим виходом очільник адміністрації хотів показати депутатам, що виконавча-розпорядча влада в області взагалі проти визначення й підтвердження нападницьких дій з боку Росії чи застрахував себе на випадок, коли у майбутньому при виникненні ймовірної російської агресії і на терени Чернігівщини, можна буде сказати декому про свою непричетність до визнання агресивних дій Російської Федерації. Щоправда, після повернення до зали, він проінформував присутніх про причину його неприсутності під час голосування.

А от довготривалу звітну доповідь голови обласної ради, депутати не схвалили – тут були як «проти» так і «утримались». І хоча юридичних наслідків таке рішення не має, все ж таки моральний аспект відіграє чималу роль. Таке рішення свідчить про довіру чи, навпаки, недовіру обранців своєму керівнику, якого вони обрали більше року тому. Сам Микола Зверєв у цьому жодної трагедії не бачить. Та все ж, після небажаного для нього голосування, різні думки точилися в кулуарах сесійної зали. Деякі депутати знаходять цьому своє пояснення.

І як логічним кроком голосування з попереднього питання, не стали неочікуваними результати таємного голосування з приводу обрання першого заступника голови обласної ради, кандидатом на посаду якого очільник облради висунув депутата Сергія Биконю. Проте в результаті таємного голосування він не набрав необхідної кількості голосів.

Важливою подією на сесії відбулося відзначення героїчного життєвого шляху нашого земляка Героя України Левка Лук`яненка. Голова облради вручив нагрудний знак і посвідчення звання «Почесний громадянин Чернігівської області» патріоту України , який був запрошений на пленарне засідання з нагоди цієї урочистої події. Керівник обласної ради наголосив, що Левко Григорович зробив надзвичайно багато для утвердження України, як незалежної, суверенної, демократичної держави й рідної йому Чернігівщини.

Микола Звєрєв, за дорученням голови Верховної Ради України, вручив почесні відзнаки найвищого законодавчого органу держави кільком представникам органів місцевого самоврядування Чернігово-Сіверського краю, а від імені обласної ради — нагородив керівників територіальних громад-переможців обласного Конкурсу на кращу сільську, селищну і міську раду Чернігівщини.

З огляду на ситуацію в країні, перед депутатами виступив заступник Чернігівського обласного військового комісара, полковник Олександр Криворучко. Він проінформував про стан військового призову на строкову службу та мобілізацію військовозобов'язаних.

Також депутати облради на своїй черговій сесії, окрім визнання Російської Федерації державою-агресором та заслуховування звіту голови обласної ради, прийняли дві галузеві програми, чотири Звернення до центральної влади та затвердили кілька десятків рішень.

У роботі чергової сесії взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, народні депутати України Владислав Атрошенко, Олександр Кодола, Олег Купрієнко,Олександр Чорненко.

 

Сергій ВІТЕР, спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?