Що відбувається навколо Ялівщини у Чернігові?

Питання про зміну цільового призначення трьох приватних земельних ділянок у Ялівщині втретє виносилося на сесію Чернігівської міської ради 31 січня. Власники просять дозволу на зведення житлових будинків на своїх ділянках сільськогосподарського призначення. Це викликало годинну суперечку в залі: слово мали всі сторони конфлікту, після чого питання зняли з розгляду до визначення меж лісопарку.

Зняти питання з розгляду рекомендували й чотири профільні комісії міськради, а юридичний представник власників ділянок запевняв, що, згідно з Конституцією і Земельним кодексом, люди мають право на зміну цільового призначання і забудову земель. Визначення меж регіонального ландшафтного парку з невідомих причин затягується, а відсутність меж загрожує іншими проблемами. Наприклад, через буревій пошкоджені короїдом дерева попадали на споруди насосної станції «Чернігівводоканалу», яка дає 25% води в місті…

Активісти екологічних громадських організацій наголошували: директор комунального закладу (не плутати з комунальним підприємством) «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» не може там нічого робити, тому що досі не встановлені межі парку. Нині всихають дерева, а туди не можна ні привести інвестиції, ні запросити працювати студентів. Якщо це – рекреаційна (відпочинкова) зона, відповідно до генерального плану міста, то хай люди, які брали землю для сільськогосподарського виробництва, вирощують там городину, квіти і дерева.

«Цим питанням треба займатися в межах комплексного рішення, комплексного бачення, – сказав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. – Я думаю, вже прийшов час, щоб розглянули це питання на містобудівній раді та з громадськістю».

«Парк «Ялівщина» площею 168,7 гектару створений рішенням Чернігівської обласної ради 28 березня 2014 року, у червні цього ж року розпочав діяльність комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради», який було включено до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Чернігівської області, – роз’яснює директор названого комунального закладу Володимир Свердлов, який тут працює понад два роки. – У травні 2016 року проект встановлення меж парку був поданий до Центру надання адміністративних послуг Чернігівської міськради для погодження уповноваженими органами. Але ніякого руху немає».

Коментар Володимира Свердлова:

— Головне управління Держгеокадастру в області, Департамент культури, туризму, національностей і релігій, Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації надали позитивні висновки щодо проекту.

А Управління архітектури і містобудування разом із Управлінням земельних ресурсів Чернігівської міської ради не погодили проект.

На останній сесії міськради прозвучало: «… директор Ялівщини каже, що там нічого робити не треба». Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Роботи тут повно. Адміністрація КЗ РЛП «Ялівщина» тільки за 2017 рік подала шість звернень міському голові про необхідність благоустрою території, видалення аварійних і хворих дерев, погодження проекту встановлення меж парку.

Були три звернення з питань благоустрою Ялівщини до управління ЖКГ Чернігівської міськради, вжиття невідкладних заходів проти всихання насаджень, засмічення території. Також були чотири звернення до КП «Зеленбуд» Чернігівської міськради про необхідність боротьби з короїдом, про ліквідацію захаращеності й аварійних дерев, що загрожують людям. Двічі ми писали звернення до Управління архітектури та містобудування Чернігівської міськради щодо погодження проекту встановлення меж території РЛП «Ялівщина».

На всі наші звернення з боку міської ради та її підрозділів були тільки відписки без вжиття заходів та прийняття рішень із поліпшення стану території Ялівщини.

Цікавим є те, що саме за ініціативи управління ЖКГ Чернігівської міськради територію парку було взагалі виключено зі сфери обслуговування комунальних служб Чернігова. Отож КЗ РЛП «Ялівщина» не має встановлених меж і не може проводити господарську роботу, а міські служби також не проводять відповідну роботу з благоустрою території Ялівщини. Чому так відбувається – я не знаю.

Ганна ВИСОКОС

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?