Що робити з мінськими угодами і чи потрібен Україні Мінськ-3?

МінськМи вже маємо дві Мінські угоди, тож чи потрібна третя?

Заскочені таким питанням, ми в першій хвилині скажемо: «Ні!», а коли подумаємо – скажемо: «Так, потрібна».

Річ у тім що Мінські угоди – це  аж-он-який класний матеріал для майбутнього суду в Гаазі над агресором. У разі такого суду, цього матеріалу цілком вистачить, щоб винести відповідний вирок.

Але тут є одна заковика.

Матеріалу то досить, але він не повний. Деякі аспекти цієї агресії залишаться поза увагою суду і не увійдуть у вирок.

«Які саме?» — спитає цікавий читач.

А от які:

Протягом 2014 та половини 2015 років СБУ розкрила і знешкодила десятки диверсійних груп в Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Херсоні, Миколаєві, Сумах та інших містах України, засланих службами розвідки РФ. Ці групи заслано до нас з єдиною метою: розпалити в Україні сценарії, які вдалося «задіяти» в Донецькій та Луганській областях, і створити в низці областей України нібито незалежні «республіки» з подальшим приєднанням їх до Російської Федерації.

В усіх пунктах Мінських угод про цю диверсійну діяльність Москви, спрямовану на розвиток подальших кривавих подій у «братній» для Росії Україні, нема жодної згадки.

А ці факти, на нашу думку, конче потрібно занести до Мінських угод, зобов’язавши учасників угод відмовитися від підривних дій.

Саме для цього потрібен Мінськ-3.

Президентові України варто порушити це питання перед західними лідерами, а тоді разом з ними і перед Москвою.

Реакція Москви може бути різною. Може бути різка відмова. А може бути і згода, бо Москва хоче виглядати перед світом, як сторона, з якою можна домовлятися, бо у світі існує цілком правильний погляд, що договори з Москвою не варті паперу, на яких їх писано.

Москві конче потрібно не виглядати агресором, щоб замилювати очі лідерам Вільного світу, відносини з якими багато важать для Росії, після того, як Захід встав на захист України. Санкції Заходу примусили московського Гітлера піти на Мінські угоди, щоб замилити очі світові і

під маркою перемир’я збутися санкцій. Цій же меті мала служити і зустріч у Сочі Путіна з Державним секретарем США Керрі.

На превеликий жаль для Гітлера-2, Керрі, а отже і Президент США Обама, не клюють на московську «чорнуху» і стоять за дійсне, а не уявне дотримання Мінських угод. Так само твердо стоїть за справжнє, а не фіктивне дотримання Мінських угод і ЕС.

Москва вдається до дальших махінацій. Тут варто послухати Міністра іноземних справ РФ Лаврова. Він у сучасного Гітлера виконує функцію Гебельса у Гітлера першого. Лавров заявляє, що ніби-то республіки «ДНР» та «ЛНР» мають лишатися областями України з особливим статусом. Тобто Москва хоче дальше розширення диверсійної діяльности в Україні покласти на ці дві області, які, будучи у складі України, переберуть на себе функції руйнівників української державності.

Для більшої віри своїм словам Лавров пускає поголос про відмову Кремля від ідеї Новоросії, що може бути й правдою, але викликаною зовсім іншими причинами. Москва, бачивши нульовий відгук в Україні на цей кремлівський забіг, вирішила тимчасово, відмовитися від цієї ідеї.

Москва крутить на всі боки, щоб змінити твердість Вільного світу щодо України.

Будемо сподіватись, що ці й інші забіги кремлівського Чингиз-хана не похитнуть позицію ні США ні ЕС.

Святослав КАРАВАНСЬКИЙ, Нью-Йорк, США, спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?