Що потрібно знати рибалці-браконьєру

РибаХто з нас не любить у погожу днину помилуватися природою, посидіти з вудкою чи спінінгом під тихий шелест вітерцю та плескіт рибки у річці.

Рибальство в Україні розвивалось з давніх часів. На сьогодні існує не тільки любительське, а й спортивне рибальство, де завзято змагаються у майстерстві риболовлі рибалки!

В ході своєї роботи, інспектори Чернігіврибоохорони спілкуються з рибалками – любителями, які в більшості своїй є природолюбами, які дбайливо ставляться до навколишнього середовища, бережуть природу не тільки для себе, а й для нащадків. Але, на привеликий жаль, існують такі «любителі», для яких жага до власної наживи затьмарює всі моральні цінності.

Саме таким «любителям» Чернігіврибоохорони і нагадує, що Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність:

ч.3.ст. 85 – за порушення правил рибальства – штраф у розмірі від 34 грн. до 170 грн. і попередження;

ч.4.ст. 85 – за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – штраф у розмірі від 340 грн. до 680 грн., з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсі.

Не варто забувати й про те, що ловлячи рибу в незаконний спосіб ви не тільки порушуєте закон, а й завдаєте непоправну шкоду природі, за що також прийдеться заплатити.

Згідно Такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 №1209, за кожен екземпляр, виловленої в незаконний спосіб рибини прийдеться сплатити нанесені збитки, наприклад: за карася сріблястого — 17 грн., верховодку (уклія) – 17 грн., в'юна — 17 грн., клепця — 85 грн., лина — 119 грн., краснопірки  — 68 грн., амура білого — 255 грн., білизни – 255 грн., ляща – 170 грн, підуста звичайного — 34 грн.,  плоскирки – 34 грн., сазана – 306 грн., синця – 85 грн., тарані (плітки) – 255 грн., товстолоба – 255 грн., чехоні – 136 грн., в'язя – 136 грн., сома – 425 грн., судака звичайного – 510 грн., йоржа звичайного -17 грн., окуня – 17 грн. та рака — 25,5 грн.

За один екземпляр незаконно добутих, знищених або пошкоджеих водних біоресурсів з числа видів, занесених до Червоної книги України, поширених на території Чернігівської області: йоржа носаря — 165 грн, карася золотого — 330 грн., міноги української — 74 грн., стерляді — 48 000 грн., марени дніпровської — 820 грн., миня річкового – 330 грн.          От, і порахуйте, чи така вже «безкоштовна» рибка в річці.

Бажаючим підзаробити на продажу незаконних знарядь лову та незаконно добутих водних біоресурсів слід пам`ятати також про адміністративну відповідальність:

ч.1.ст.85-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення — за виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування (збирання) об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції – штраф у розмірі від 153 грн. до 357 грн. з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення;

ч.2.ст.85-1 за рекламу чи розповсюдження заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу – штраф на громадян урозмірі від 850 грн. до 1700 грн., на посадових осіб рекламодавця або розповсюджувача реклами — від 1700 грн. до 4250 грн.;

ч.1 ст 88- 1 за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу – штраф у розмірі від 510 грн. до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої;

ч.2 ст 88-1 — за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, — штраф у розмірі від 1700 грн. до 3655 грн., з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Особливо злісні порушники можуть бути притягнуті до відповідальності, передбаченої Кримінальни кодексом України.

Зокрема, ст.249 КкУ передбачено, що незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, карається штрафом у розмірі від 1700 грн. до 3400 грн., або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею — караються штрафом від 3400 грн. до 6800 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Чернігіврибоохорона закликає: будьмо людянішими,  бережімо цінності,  якими так щедро та безкоштовно нагороджує нас матінка природа, адже це запорука нашого існування та добробуту.

Користуючись нагодою, нагадуємо про функціонування телефонів «гарячої лінії» Чернігіврибоохорони  0991121344  та  (0462) 937557 за якими громадяни цілодобово можуть повідомити про факти незаконного добування та використання водних біоресурсів. 

Чернігіврибоохорона, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?