Що необхідно для протимінного заслону, з`ясовували фахівці

Фахівці з питань «мінної війни» вважають, що ефективність заходів у боротьбі з мінами у морських акваторіях на 85% залежить від підготовки до них у мирний час.

Про це пише Центральний друкований орган Міністерства оборони України «Народна армія».

У більшості країн протимінній обороні військово-морських баз і портів у мирний час приділяється значна увага. На кожній військово-морській базі створені спеціальні відділи з планування та координації протимінної оборони в межах операційних зон. Крім того, для кожної акваторії розроблена система рекомендованих курсів і фарватерів, які піддаються постійному контролю.

За словами першого заступника командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України контр-адмірала Андрія Тарасова, захист морських комунікацій належить до головних видів діяльності флотів провідних морських держав світу. Не є винятком й українські ВМС, для яких питання протимінної боротьби в акваторіях Азовського моря і особливо північно-західної частини Чорного моря є вкрай актуальними. На превеликий жаль, протягом 25 років незалежності цьому напрямку не приділялася належна увага.

— Сьогодні ми маємо конкретного агресора — Російську Федерацію, що перебуває в постійній готовності застосувати проти нас протиправні дії, — наголосив контр-адмірал Андрій Тарасов. — Зібрано достатньо фактів стосовно проведення розвідувальних заходів РФ щодо діяльності українських Військово-Морських Сил, зокрема в питаннях протимінної оборони, розміщення інфраструктури тощо. Це свідчить про те, що агресор цілком серйозно розглядає можливість застосування у війні проти України мінної зброї. Крім того, після Другої світової війни у водах Чорного моря залишилося чимало морських мін, тому вдосконалення засобів пошуку і нейтралізації цієї зброї також є актуальним завданням для флоту. І для українських ВМС, як і практично для будь-якого флоту, важливим є вивчення світового досвіду.

— Американські військові моряки, маючи величезний досвід у веденні протимінної боротьби в різних районах Світового океану, використовують новітні зразки спеціалізованого обладнання для пошуку, ідентифікації та нейтралізації морських мін, — зазначив спеціаліст з протимінної боротьби ВМС США капітан 3 рангу Тімоті Ліндсей. — Наші фахівці виконували надскладні завдання з розмінування дна Перської затоки задля налагодження морських комунікацій цивільного судноплавства.

Як розповів Тімоті Ліндсей, американці широко застосовують тральщики-шукачі класу Avenger, призначені для виявлення, локалізації, класифікації та подальшого знищення або витравлювання якірних і донних мін будь-якого типу в прибережних районах. Корпус корабля виготовляється з багатошарової обшивки, що являє собою суцільноклеєний набір дуба, канадського кедра та ялиці. Ззовні дерев’яний корпус тральщика вкритий ламінизованим покриттям із декількох шарів склопластику. Такий корпус забезпечує кораблю легкість та міцність і водночас відводить магнітні наведення, на яких, як правило, і спрацьовують протикорабельні магнітні міни.

Своєю чергою, за словами заступника начальника штабу командування ВМС ЗС України з питань євроатлантичної інтеграції капітана 1 рангу Андрія Риженка, за підсумками опитування, проведеного напередодні виставки озброєння Euronaval 2016 у Франції, одним із найкращих проектів визнано морський протимінний роботизований комплекс компанії ECA Group.

— Цей комплекс створено на базі дев’ятиметрового катера. Він дозволяє обстежувати надводну та підводну частини морської акваторії зі швидкістю два квадратні кілометри за годину на глибині до 300 метрів, виявляти якірні та донні міни, обстежувати морське дно, класифікувати виявлені об’єкти та знешкоджувати їх. Комплекс доставляється до району пошуку на борту корабля-носія, автотранспортом або своїм ходом. У штатному режимі роботи на борту катера проводяться без присутності особового складу та керуються з корабля-носія або з берега. Комплекс уже перебуває на озброєнні ВМС Франції та ще кількох країн. Вартість одного катера з набором шукачів та приладів

знешкодження мін становить приблизно 20% вартості старого тральщика або 5% вартості будівництва нового, — проінформував капітан 1 рангу Андрій Риженко.

Як повідомив старший офіцер управління бойової підготовки командування національного флоту капітан 2 рангу Юрій Федаш, майбутня протимінна концепція ВМС ЗС України повинна забезпечувати постійний та вільний доступ до портів як кораблям, так і цивільним суднам, а також за потреби надавати можливості реагувати на мінні загрози та виконувати протимінні дії в морських акваторіях. Окрім того, вона повинна підтримувати сприятливу навігаційну обстановку і вільне судноплавство в південно-західній частині Чорного моря, підвищувати рівень сумісності з міжнародними протимінними тактичними угрупованнями, укріплювати відносини з партнерами в питаннях протимінної оборони та відпрацьовувати сумісність з цивільними морськими організаціями.

Саме тому для забезпечення сприятливого оперативного режиму та володіння точними знаннями щодо морського дна протимінні дії мають проводитися безперервно як у мирний, так і воєнний час із визначеною регулярністю. А особливу увагу необхідно приділяти контрольному обстеженню важливих фарватерів, підхідних каналів та акваторій бухт і портів. Це дозволить виявляти нові контакти, економити час і забезпечувати високий рівень безпеки.

— Для ведення протимінних дій у зоні своєї відповідальності національним ВМС достатньо мати 2–3 протимінні кораблі типу Mine hunter зі спроможностями, що дозволять виявляти міни, класифікувати їх, ідентифікувати та при необхідності знищувати. Але для проведення профілактичних протимінних дій у мирний час у складі флоту достатньо мати лише судна-буксирувальники гідролокаторів, які відносно недорого коштують. Вони збирають інформацію про морське дно та передають її для подальшої обробки. Окрім гідролокатора бокового огляду, ці кораблі містять системи позиціонування високої точності та закритий канал передачі даних, — повідомив капітан 2 рангу Юрій Федаш.

Також для проведення профілактичних протимінних дій в акваторіях портів та прибережних районах необхідне застосування катерів типу Vilard, оснащених гідролокаторами бокового огляду або автономними підводними апаратами. У разі виявлення ними міноподібних об’єктів їх ідентифікація та знищення здійснюється дистанційно керованими апаратами чи водолазами. Своєю чергою орган управління протимінної боротьби, основними завданнями якого є планування та управління протимінними діями, займається створенням бази даних морського дна.

На думку капітана 2 рангу Юрія Федаша, на підставі розрахунків наявних сил і засобів, негайного вирішення потребує питання щодо закупівлі гідролокаторів бокового огляду типу Klein-5000 для оснащення рейдового тральщика «Генічеськ» ВМС ЗС України і Klein-3900 для оснащення катерів корабельного базування Vilard. Окрім того, необхідно доукомплектувати флотське водолазне судно «Нетішин» водолазами, які пройшли відповідне навчання за кордоном. А ще є потреба у використанні морського буксира «Корець» національних Військово-Морських Сил як корабля управління та забезпечення протимінних дій.

Загалом, питання протимінного захисту в морській акваторії біля берегів України, безумовно, сьогодні є одним із найактуальніших. Особливо, у світлі агресії проти нашої країни з боку Росії.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?