Риба на стихійних ринках – загроза здоров’ю людини

Державні інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля наділені повноваженнями контролювати порядок придбання та збуту водних біоресурсів на ринках населених пунктів Чернігівщини.

З початку 2019 року зафіксовано вісім випадків незаконного продажу риби на стихійних ринках області.

Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках?!

По — перше, купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості, яка як правило, являється браконьєрським уловом, покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень.

Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

По — друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються не пройшли лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про безпеку і якість продукту. А самі продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію у місцях реалізації покупець наражає себе на отруєння та інфекційні захворювання, зокрема, смертельну хворобу — ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, а також рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму є в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:

* в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;

* неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті перевезення навалом, без тари;

* не проходить належної термічної обробки, а бутолоксин (токсин ботулізму) гине лише при кип’ятінні 120° С через 30 хвилин;

* соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

Чернігівський рибоохоронний патруль звертає увагу громадян, що продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку. У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, які б свідчили про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19.

Запам’ятайте, за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність. Санкція ст. 88-1 КУпАП визначає накладення штрафу від 540 до 1 700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

В Чернігівському рибоохоронному патрулі функціонує цілодобова телефонна «гаряча лінія»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57. У разі виявлення фактів браконьєрства, незаконного продажу водних біоресурсів або задухи риби — прохання оперативно повідомляти за вищевказаними номерами.

Микола Каленюк, начальник Чернігівського рибоохоронного патруля

Довідкова інформація:

Ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляють бактерії ботулізму.

Збудник – Clostridium botulinum – анаероб, широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії виділяють одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

У 2018 році в Україні на ботулізм захворіли 80 осіб, з них семеро померли. На Чернігівщині зафіксовано чотири випадки захворювання на ботулізм, одна людина померла.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?