«Росія має всі шанси подавитися Україною», — британський генерал

Колишній заступник головнокомандувача військ НАТО в Європі британський генерал сер Річард Шерріфф: «…Росія має всі шанси подавитися Україною», або Про те, як в Україні формується армія резервістів.

Протягом 2016-го в Збройних Силах України було підготовлено близько 100 тис. резервістів оперативного резерву першої черги. Та ще й як із погляду військово-професійного, так і у сфері бойового злагодження та відпрацювання взаємодії між частинами й підрозділами ЗС України. А загалом кількість військовозобов’язаних, які нині перебувають на відповідному військовому обліку, у рази перевищує кількість резервістів оперативного резерву першої черги.

За всіма об’єктивними показниками, кількісний склад резервного компонента вітчизняного війська за останні три роки суттєво зріс. Зважаючи на той факт, що загальна кількість військовослужбовців Збройних Сил України протягом останніх двох-трьох років також стабільно зростала (майже подвоївшись із 110–115 тис. до 220–250 тис.), то таке збільшення саме резервного компонента війська є цілком закономірним. Адже в країні через військо пройшло шість хвиль мобілізації. Вони сприяли тому, що розмір резервного компонента війська збільшився в рази. Тим більше що переважна більшість мобілізованих пройшла через АТО…

Однак будьмо відверті, статистичний облік військовозобов’язаних і реальний стан резервного компонента війська — це нетотожні речі. Збільшення кількості військовозобов’язаних не обов’язково спричиняє поліпшення резерву війська. Той факт, що когось десь вважають на папері резервістом (військовослужбовцем запасу), не означає, що на нього можна розраховувати як на добре підготовленого бійця резерву. Бо навіть боєць із бойовим досвідом АТО з плином часу втрачає навички та вміння.

Саме тому в Збройних Силах України разом з активною підготовкою діючого війська велику увагу приділяють підготовці резервістів, а також найефективнішому використанню резервного компонента війська.

У цьому питанні керівництво нашого війська застосовує систему, яку вже було обкатано й випробувано та яка довела свою ефективність. Мова йде про так званий метод доповнення вже розгорнутих та сформованих частин і з’єднань певною кількістю резервістів на відміну від методу, коли частини та з’єднання повністю, майже з нуля, комплектують резервістами.

У нинішніх умовах розвитку та реформування резервного компонента війська перший спосіб видається ефективнішим. Адже на відміну від другого він не має критичної залежності від самої якості резервного компонента і дає змогу її швидко надолужувати за скороченою програмою у взаємодії з діючим, уже розгорнутим компонентом війська. Тоді як другий спосіб застосування резервістів вимагає повного циклу навчання та бойового злагодження частини або з’єднання протягом тривалого часу.

Однак застосовувати можна обидва методи використання резервного компонента. Тут визначальну роль відіграють реальні умови, у яких відбуватиметься використання цього резервного компонента. Одна річ — повне й широкомасштабне вторгнення агресора, коли існує певний дефіцит часу для розгортання війська, інша — гібридна агресія. Саме тому готовими треба бути до будь-якого сценарію, зважаючи на той факт, що нинішня гібридна агресія Путіна проти нашої країни може перерости в широкомасштабну. Адже нинішній кремлівський режим не приховує того факту, що за певних умов він застосує проти нашої держави військову силу, як кажуть, на повну.

Тому питання відпрацювання методики використання резерву, а головне — підтримання його кількісних та якісних параметрів на високому рівні є питанням недопущення широкомасштабної агресії з боку РФ.

У цьому контексті дуже доречним є рішення керівництва вітчизняного війська залучати резервістів до планових заходів підготовки частин і з’єднань.

Під час нещодавньої наради з керівним складом нашого війська начальник Генерального штабу ЗС України — Головнокомандувач ЗС України генерал армії України Віктор Муженко сказав:

— Напрацьована система підготовки та посилення бойових підрозділів ЗС України за рахунок резервістів оперативного резерву першої черги цілком довела свою ефективність, тому має бути збереженою…

Так і відбувається на практиці. Протягом минулого року 20 бригад Збройних Сил України (Сухопутних військ, Високомобільних десантних військ, Повітряних Сил та ВМС) здобули досвід залучення до заходів підготовки військ, бойового злагодження, виконання інших завдань навчально-бойового характеру резервістів. Та ще й у значній кількості: 1-1,5 тис. бійців на бригаду. На вимогу Генерального штабу такий досвід найближчим часом мають здобути всі бойові частини та з’єднання українського війська. Адже така практика не тільки довела свою ефективність у нарощуванні боєздатності визначених бригад і полків, а й дає змогу відновлювати (або принаймні підтримувати) військово-професійні навички резервістів на потрібному для сучасного війська рівні.

Слід підкреслити, що під час участі резервістів у навчально-тренувальних заходах вони переважно виконували завдання в складі штатних обслуг, екіпажів, відділень. А це своєю чергою дало змогу командуванню, представникам органів військового управління скласти реальну картину їхнього професійного вишколу, оцінити резервістів у цьому сенсі майже індивідуально.

Як повідомив нашій газеті заступник начальника відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України полковник Дмитро Лапін, цю роботу буде продовжено й нинішнього року (на сьогодні принаймні ще дві бригади ЗС України здійснюють навчання із залученням близько 1000 резервістів кожна). А, на думку генерала армії України Віктора Муженка, такий досвід розгортання та прийняття у свій склад резервістів мають здобути не тільки бойові бригади українського війська, а й частини та підрозділи оперативного забезпечення військ, логістики й органів військового управління.

По суті на сьогодні в Збройних Силах України достатньо інтенсивно, я б навіть сказав форсованими темпами відбувається нарощування бойових якостей резервного компонента. Передусім це стосується оперативного резерву першої черги, який повинен у разі необхідності бути головним важелем нарощування боєздатності вже розгорнутих частин і з’єднань українського війська. Невипадково колишній заступник головнокомандувача військ НАТО в Європі британський генерал сер Річард Шерріфф у своїй книжці висловився із цього приводу достатньо чітко: «…Україна — це, власне, той шматок, яким Росія має всі шанси подавитися…» Адже і в Європі, і в нас у країні мало хто очікував, що на початок гібридної агресії Росії проти нашої держави та анексії півострова Крим українське військо буде здатне мобілізувати за короткий проміжок часу необхідну кількість резервістів і зупинити повзучу агресію ворога.

Безперечно, ця якість ЗС України за останні два роки лише зміцнилася. Принаймні десятки тисяч добре підготовлених резервістів у нашій країні є підтвердженням того.

Костянтин МАШОВЕЦЬ, «Народна армія»,  На фото: британський генерал сер Річард Шерріфф

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?