Російські банки підуть з України так швидко, як тільки зможуть

Майже три тижні тому президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій до п'яти банків з російським капіталом. 

Свою точку зору на це висловлює експерт Сергій Фурса, спеціаліст відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital.

Санкції введені на один рік. Вони застосовані до публічного акціонерного товариства «Сбербанк», ПАТ «ВиЭс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «БМ Банк» і забороняють цим банкам виводити капітал за межі України на користь пов'язаних з ними осіб, а саме – материнських структур.

Поки що покупці російських банків виглядають лише номінальними, покликаними дозволити материнським банкам вийти з ринку. Не помітно, щоб вони переслідували якісь економічні цілі.

Інтересу з боку репутабельних міжнародних інвесторів до російських банків в Україні не спостерігається.

На даний момент українська банківська система не є привабливою для зовнішнього ринку. Основна проблема – низький рівень захисту прав кредиторів на тлі відсутності верховенства права. Це робить вкрай ризикованим операції з кредитування.

Російські банки підуть з українського ринку так швидко, як тільки зможуть.

Що чекає на них після покупки іноземними інвесторами – достеменно складно сказати. Банки точно чекає ребрендинг.

А далі: їх рівень надійності впаде, адже власників не порівняти.

Власник-приватний інвестор виглядає слабшим на фоні власника-держави Росія. В перспективі не виключене їх закриття, або перепродаж.

VoxConnector, спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?