Росія скликає Раду безпеки ООН через українську мову

Російська делегація в ООН звернулася до голови Ради безпеки з проханням скликати засідання через закон про мову, який прийняла Верховна Рада 25 квітня, а Президент України Петро Порошенко підписав 15 травня.

Про це 17 травня в фейсбуці повідомив спікер постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

— Сьогодні стало відомо, що делегація Російської Федерації звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Засідання може відбутися наступного понеділка, —написав він. Ніколенко також додав, що тепер глава Радбезу ООН повинен схвалити дату і час проведення засідання.

— Коментувати по суті це абсурдне звернення, яке здивувало не лише Україну, немає сенсу. Функціонування української мови в Україні ніяким чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН. Цей закон – наше внутрішнє питання, яке в Кремлі намагаються політизувати, — підсумував дипломат.

Рішення про дату і час проведення засідання має схвалити голова. У травні це — Індонезія.

— На жаль, ми спостерігаємо за невпинними спробами Росії маргіналізувати ключовий безпековий майданчик світу. Перетворити його на таке собі вечірнє шоу в стилі першого російського каналу пропаганди, — констатував Олег Ніколенко.

Раніше депутат від опозиційної ПЛАТФОРМИ — ЗА ЖИТТЯ Наталія Королевська заявила, що Закон про мову порушує, на її думку, Конституцію України і повинен бути негайно скасований. Нагадаємо, що 25 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон про мову. А 15 травня Президент України Порошенко підписав його.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?