Роль інформаційних майданчиків у просуванні реформ

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбувся практикум «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Чернігівській області».

12 лютого Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В. Г. Короленка проведений практикум «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Чернігівській області», під час якого представники відділів культури та бібліотек ОТГ навчалися ефективно взаємодіяти з місцевими засобами масової інформації, вмінню залучати нову аудиторію, інформувати про процес децентралізації та вибудовувати ефективну взаємодію з органами місцевого самоврядування.

Відкрила захід начальник відділу культурного розвитку, мистецтв, навчальних закладів та економічних питань Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Ліна Артюхова, яка привітала учасників тренінгу, проаналізувала результати діяльності бібліотек області за підсумками річних звітів, побажала всім плідної роботи, а бібліотекарям – взаєморозуміння з керівниками органів місцевого самоврядування.

Директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко звернулася з вітальними словами до учасників, побажала творчого натхнення та результативного навчання.

Олена Костриця, модератор практикуму, привітала присутніх, познайомила з учасниками практичної частини заходу – представниками обласних засобів масової інформації, та зауважила, що співпраця зі ЗМІ – це один з напрямків роботи проекту «Пульс», а бібліотекар виступає комунікатором між владою, громадою і ЗМІ.

Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, розпочав роботу із запитань про проблеми, які виникли в сільських громадах у процесі реформи децентралізації. Він наголосив на тому, що в селі має бути заклад, де люди зможуть отримувати об'єктивну інформацію про процеси, що відбуваються – інформаційний центр громади. Таким центром культурного розвитку на селі має стати бібліотека.

Консультант з питань комунікації АМУ Вероніка Рибак акцентувала увагу на важливій ролі бібліотек у процесі реформи децентралізації; порадила, як писати прес-анонси, прес- та пост-релізи, які б зацікавили ЗМІ.

На практичній частині заходу учасники розділилися на чотири команди за видами засобів масової інформації: друковані ЗМІ, телебачення, радіомовлення та інтернет-видання.

Експертами практичної вправи виступили: Алла Копиловська – продюсер радіо «UA: Чернігів», Андрій Тіток – продюсер теленовин «UA: Чернігів», Петро Антоненко – головний редактор газети «Світ-інфо». Учасники тренінгу отримали збірник методичних рекомендацій про роботу піар-клубів бібліотек в умовах децентралізації «Моя громада – мій добробут».

Деякий час команди працювали зі своїми наставниками, які ділилися журналістськими секретами. Команда під керівництвом Алли Копиловської практикувалися в написанні прес-анонсу для радіо про подію, яка відбуватиметься в громаді. Андрій Тіток навчав свою команду писати прес-реліз для телебачення. Вероніка Рибак та її команда обговорювали проблеми, які варто порушувати в інтернет-ЗМІ; розмірковували над тим, як подати інформацію, аби вона зацікавити користувача. Команда Петра Антоненка вчилася готувати прес-анонси та прес-релізи для друкованих ЗМІ (розглянули як приклад інформаційний бюлетень «Мринська громада», який видає Мринська публічна бібліотека). Кожна з команд презентувала свою роботу, а експерти висловили свої зауваження. Учасники залишилися задоволені результатами спільної діяльності.

В другій частині заходу історіями успішної співпраці з владою, громадою та засобами масової інформації поділилися: директор Ніжинської міської ЦБС Олена Єкименко, директор Сновської ЦБС Ніна Мокросноп, директор Публічної бібліотеки Куликівської селищної ради Інна Янголь та бібліотекар Мринської публічної бібліотеки Олександр Джуломанов. Начальник відділу освіти, культури, туризму, сім'ї, молоді та спорту Іванівської ОТГ Оксана Колесник поділилася враженнями про роботу бібліотек з точки зору посадовця.

Організатори заходу щиро вдячні учасникам практикуму за плідну співпрацю та активну роботу.

Заходи організовані у співпраці з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який виконується Асоціацією міст України в партнерстві з IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Лариса Притиковська. Фото Олени Попович

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?